Mit gondoltok a mai kamaszokról? Régen is ilyenek voltak a kamaszok?
Tisztelt 53%!
Mivel több éven át volt "szerencsém" matematikát oktatni, így van némi rálátásom a régi, és a mostani rendszerre...
Tudod mit, nem próbállak meggyőzni, úgysem menne: inkább nézz meg egy 1992-es érettségi tételsort, és egy 2010-11-12-est.
A 2011-esben pl. olyan feladatok vannak, h. egy grafikonról,- kiemelve rajta a számérték - le kell olvasni 4 adatot, (2-2) pont minden leolvasásárt. (még egyszer hangsúlyozom, ráadásul feketén ki is vannak erősítve).
92-es tételekben ilyen még veletlen sem fordult elő.
vagy irodalomból konrétan minden egyes nagyobb költőnknek a teljes életútját, és min. 4-5 versét kellet kívülről tudni, ma mi van?
Hasonlítsd össze Oki pukiját Gigi böffentésével...véleményed szerint "mire gondolhatott a költő"... :-/
Mondjuk ki: az érettségit "lec*gányosították" - pont azért, h. bizonyos réteg is megugorja ezt a szintet (mondjuk az más kérdés, h. eleve 19évesen ugrálják az 5. osztályt... :-/)
Ott kezdett elb*szódni az egész, h. akinek van pénze az tanulhat...-innéttől kezdve vajmi másodlagos kérdés a tudás... :-/
"Akkoriban egy osztalybol max 1-2 igazan kitünö tanulo tanulhatott csak tovabb föiskolara, egyetemre, a többiek "esze" egyszerüen keves volt hozza, a szorgalom önmagaban nem votl eleg a tovabbtanulashoz."
Igen, ez igy volt, egyszerüen mas volt az oktatasi rendszer, a lehetösegek. Azota az egykori osztaly kb. fele (!!) tovabbtanult, diplomas lett. Olyanok, akik akkor almodni se mertek az erettsegi utani tovabbkepzesröl! Akiket ugy "bökködtek" at, az egykori ofönk szavaival elve, es egyebkent osztalytalalkozon ö meselt ezekröl, a tananyag es a tanitasi szinvonal zuhanasarol.
"Amúgymeg nézz már bele egy mostani tankönyvbe!
"Én 2002 ben végeztem a középsulival, de ami akkor nekem 3 könyvben volt az ma egy könyvbe össze van foglalva, a lényeg, szakkifejezésekkel és a legprecízebb ábrákkal, minőségi papírra nyomtatva nem olyan klozetpapírra mint akkoriban! és mellőzve van a töltelékes fogalmazásmód, szószerint cska a kristálytiszta lényeg vamn leírva benne érthetően! Az én könyveimneka felét ki kellett húzni mert kb annyi volt cska belőle a tananyag a többi meg sallang, viszointa mai könyveket egy az egyben lehet tanulni! Szinte mondatról mondatra!"
Igen, ezt is mondta. Hogy mig akkoriban, mielött megtanultad az anyagot, ki kellett szürnöd a lenyeget, de rengeteg, faraszto anyagreszen kellett ehhez atragnod magadat, addig manapsag ennyivel egyszerübb a kamaszok dolga. Es könnyebb a taskaja.
Ettöl függetlenül, a rohano vilag es a vilag elszemelytelenedese miatt mar nem könnyebb a mostaniaknak.
Mind a kettő igaz!
"Okosabbak" a tankönyvek, de butábbak a feladatsorok. A visszakövetelés nem az igazi.
De hogy konrétumokat mondjak:
Érettségi tételsor 1998-ból:
3. Az y = x2 − 9 egyenlet˝u parabola az x tengelyt az A ´es a B pontokban metszi. Egy k k¨or
sugara 5, k¨oz´eppontja az x tengely felett van, ´es ugyanott metszi az x tengelyt, ahol a parabola. A
k¨or ´es a parabola tov´abbi metsz´espontjai C ´es D. Mekkora az ABCD n´egysz¨og ter¨ulete?(12 pont)
4. H´any olyan val´os sz´am van, amely kiel´eg´ıti a
tg 5x + sin10x = 3· sin 5x
egyenletet, ´es teljes¨ul r´a, hogy 0 ≤ x < 2π? (12 pont)
5. Oldja meg a val´os sz´amok halmaz´an a k¨ovetkez˝o egyenl˝otlens´eget:
√
9x + 8 − 3x+2 > 3x − 5. (13 pont)
6. Mely p val´os sz´amokra igaz, hogy minden x val´os sz´amra teljes¨ul a k¨ovetkez˝o egyenl˝otlens´eg?
2x2 + 2x + 3
x2 + x + 1
≤ p. (14 pont)
7. Egy pozit´ıv sz´amokb´ol ´all´o sz´amtani sorozatr´ol ismeretes, hogy ha kiv´alasztjuk els˝o n elem´et,
ezek k¨oz¨ott az utols´o 9-szerese az els˝onek, ´es az utols´o h´arom elem ¨osszege ¨otsz¨or¨ose az els˝o h´arom
elem ¨osszeg´enek. Mekkora az n? (14 pont)
8. Bizony´ıtsa be, hogy ha n´egy egym´ast k¨ovet˝o term´eszetes sz´am szorzat´ahoz 1-et hozz´aadunk,
akkor n´egyzetsz´amot kapunk! (14 pont)
(elnézést a csúszásokért - azért sztm. értelmezhető) - próbáljátok meg megoldani....
és most lássunk egy 2010-est...:
1. Oldja meg az egyenletet a valós számok halmazán! x2 − 25 = 0
Jó vicc..., X= +-5, fejből.. :-/
2. Az alábbi táblázat egy 7 fős csoport tagjainak cm-ben mért magasságait tartalmazza. Mekkora a csoport átlagmagassága? -és itt van 7 szám...
cc. a h*lyegyerekek így számolják ki az osztályzatukat, összeadják és osztják 7-el...
lássuk a következőt:
3. Egy egyenlő szárú háromszög alapja 5 cm, a szára 6 cm hosszú. Hány fokosak a háromszög alapon fekvő szögei? A szögek nagyságát egész fokra kerekítve adja meg!
Ez most komoly???? Pitagoras-tétel 6. osztály általános iskola... :-o
stb. stb... :-/
Kedves 54 %-os!
Tényleg régen tanítasz már, ha h*lyegyerekeknek hívod őket...
Egy szintén pedagógus, igaz, humán szakos és nem túl régen a pályán
Hát igen, az érettségi tényleg röhejesen könnyű.
Én 2008-ban érettségiztem, matekból úgy lettem sima 5-ös középszinten, hogy gimiben végig 2-es, 3-as voltam.
Bár azt hozzátenném, hogy erős suliba jártam és 11.-től faktos voltam.
Ez így van, pontosan ilyenek a követelmények az iskolában manapság.
Én a 2008-as érettségin mentem át tanulás nélkül(!!!) 4-es jegyekkel.
Konkrétan egész életemben - az általános iskolai alapok kivételével - egy szót sem kellett tanulnom, pedig azért nem vagyok egy géniusz.
Egyedül a matektanárom vette komolyan a dolgát. Nála mindenki bukta, én is 3-ra teljesítettem átlagosan.
Ott sem tanultam meg sok alap egyenletet.
A próbaérettségin ezeket kinéztem a "zöld könyvből" :), és puska nélkül 5ös lett.
Az érettségim 4 lett, a legtöbb pontot érő feladatokkal. Olyan hülyegyerekeknek való kérdések voltak benne, hogy még a könyben sem szerepelt róluk semmi.
Én szépen elszórakoztam a leg"nehezebb" egyenletekkel, az idióta kérdésekre meg már nem maradt időm.
Kedves 60%-os - sajnos olyannyira felhígult az oktatás színvonala, h. ma már cc. a gyerekek 10-15%-a tudna teljesíteni egy korábbi évek szerint összeállított teszten..., és ez tény.
Ezzel mondjuk nem azt mondom, h. ha a mai fiatalok rá lennének kényszerítve, nem tudnának többet..., de ma már ugyebár a jogok, és nem a követelmények korát éljük:
"A Tanügy Minisztérium összesített adatai szerint az érettségi dolgozatok újrajavítását 80.160-an igényelték...." WTFCK???? :-O 80.160...- hiába a jogaikkal már nagyon tisztában vannak... :-/
Most olvastam az elsőként belinkelt Népszabadságos cikket, nem semmi!
Elég nehéznek tartottam annak idején a mi érettséginket, '97-ben. De ezek szerint lehet, hogy ma már tanulnom se nagyon kéne rá?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!