Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Megharagudtak rám abszolút...

Megharagudtak rám abszolút jogtalanul. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

A faluban, ahol élek "okos"-ként bélyegeznek meg, mert osztályelső voltam. Ebből következőleg azt hiszik, hogy mindenhez értek. Egy hete eljött hozzám egy nő, hogy segítsek a fiának németből. Elmondtam neki, hogy sajnos egy árva mukkot nem tudok németül, mert nagyon gyenge tanárnőnk volt (aki amúgy a fiát is tanítja jelenleg), és egy ép mondatot sem tudok összerakni. Ami valóban így is van, mert a 4 év alatt mindent butaságot tanultunk csak fogalmazni, mondatot összerakni meg beszélni nem. Többször is kihangsúlyoztam hogy NEM TUDOK NÉMETÜL, erre ma mondja édesanyám, hogy visszahallotta valakitől, hogy a nő meg van haragudva rám mert nem segítettem és ezt hangoztatja is másoknak.

Nem értem miért nem lehet megérteni, hogy amiért jó tanuló voltam NEM ÉRTEK MINDENHEZ!!!

Mit lehet tenni ilyenkor? Az első az hogy letojom amit mond, de mégis idegesít...

2011. szept. 8. 13:30
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:

Szerintem a "megharagudott rám" inkább a pillanatnyi állást mutatja, azaz egy múltbeli cselekvést, ami rövid ideig tartott: amíg megharagudott.

Ezzel szemben a 2meg van haragudva rám" egy hosszabb folyamat, ami a jelenben is zajlik. Jobban kifejezi, hogy most is tart. Szóval ez a logikája, hogy használjuk.

2011. szept. 12. 13:38
 22/24 anonim ***** válasza:

A passzív szerkezet benne van az nyelvtan könyvünkben, tanítják órákon és évfolyamokon át, feladatokat oldunk meg velük. Nyelvtanilag úgy tanuljuk, hogy helyesek a passzív szerkezetes mondatok és szerintem sincsen velük semmi baj.

Ha valakinek nem tetszik a hangzása az egy dolog, de amíg nem nyelvészek/nyelvtan tanárok (ilyesmik)osztják az igét itt arról hogy nem helyes addig igenis helyes a passzív szerkezet és kész. Ezt el kell fogadni, mert így van.

2011. szept. 12. 15:54
 23/24 anonim ***** válasza:
Ahh ezt nem hiszem el. Nem azt mondtam, hogy semmilyen körülmények között nem helyes. De vannak mondatok amik nem csak hülyén hangzanak ebben az alakban, hanem hülyeség is. Macska fel van mászva a fára, hogy egy másik válaszoló példájával éljek. A megharagudott valóban múlt idejű történés, de lehet ezt jelen időben is mondani: haragszik rám. Na de mindegy. Nem is az zavart engem, hogy meg van haragudva, hanem arra szerettem volna rávilágítani, hogy nem minden igét rakunk szenvedő, passzív alakba. A magyar nyelvben nem lehet minden tárgytalan igéből passzív struktúrát képezni. Messziről látva van a sebhelye, például. Piri táncolva van, stb. Erről olvastam már korábban, viszont az iskolában úgy tanítják sok helyen, hogy teljesen helytelen a passzív, szenvedő alak használata. Én nem állítom, hogy teljesen helytelen, hisz van példa az ellenkezőjére. Az hogy az ajtó nyitva van, az pl teljesen korrekt. De lássuk be, hogy senki sem tudná meggyőzni a MTA munkatársait hogy a "messziről látva van a sebhelye" helyes, annak lábat csókolok. Vagy akármi:)
2011. szept. 12. 16:38
 24/24 anonim ***** válasza:

"annak lábat csókolok"

Hooohoooo!!! Most meg fetish-sel tamadsz! ;D

Kerdezo: En csak azt javasolnam, hogy ne torodj vele. Ne akarj Mindenkinek megfelelni. Foleg ne a fel-idegeneknek. Majd ha idosebb leszel, akkor egyre inkabb belatod, hogy az erdekek neha utkoznek. O akart egy olcso jo tanart, te meg nem vallaltad. Meg csak indokolnod sem kellett volna! Nincs ezzel semmi baj. Joga van haragudni, neked jogod van ezt magasrol le"velemenyezni".

Koncentralj a sajat dolgaidra es eld tovabb az eleted. Hiszen nem tortent semmi.

2011. szept. 13. 08:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!