Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Megharagudtak rám abszolút...

Megharagudtak rám abszolút jogtalanul. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

A faluban, ahol élek "okos"-ként bélyegeznek meg, mert osztályelső voltam. Ebből következőleg azt hiszik, hogy mindenhez értek. Egy hete eljött hozzám egy nő, hogy segítsek a fiának németből. Elmondtam neki, hogy sajnos egy árva mukkot nem tudok németül, mert nagyon gyenge tanárnőnk volt (aki amúgy a fiát is tanítja jelenleg), és egy ép mondatot sem tudok összerakni. Ami valóban így is van, mert a 4 év alatt mindent butaságot tanultunk csak fogalmazni, mondatot összerakni meg beszélni nem. Többször is kihangsúlyoztam hogy NEM TUDOK NÉMETÜL, erre ma mondja édesanyám, hogy visszahallotta valakitől, hogy a nő meg van haragudva rám mert nem segítettem és ezt hangoztatja is másoknak.

Nem értem miért nem lehet megérteni, hogy amiért jó tanuló voltam NEM ÉRTEK MINDENHEZ!!!

Mit lehet tenni ilyenkor? Az első az hogy letojom amit mond, de mégis idegesít...

2011. szept. 8. 13:30
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
Ha az én lányom lennél átmennék veled ehhez a nőhöz és úgy kiosztanám, hogy belobbanna a haja. Nem elég, hogy van bőr a képén ilyennel megkeresni téged, meg még rád beszél a hátad mögött?! Vigye el a kisfiát tanárhoz, probléma megoldva. Ezen az alapon a falu összes gyerekét köteles lennél korrepetálni? Na ne már!
2011. szept. 10. 14:39
 12/24 anonim ***** válasza:
Nálunk ugyan ez volt, csak számítógéppel. Mert én használom elég sokat, ezért anyám ismerősei abban voltak, hogy bármit meg tudok oldani, bárkit meg tudok tanítani. Aztán mikor mondtam, hogy bocsi, nem, akkor meg ki volt mindenki borulva, meg megkaptam hogy lusta vagyok. Jelzem nem jártam soha infós suliba, teljesen hétköznapi ember vagyok, annyi, hogy felhasználói szinten értek a gépemhez.
2011. szept. 10. 15:04
 13/24 anonim ***** válasza:

Tegnap 08:38!

Akármit le lehet írni passzív, szenvedő alakban, attól még nem helyes. Na mindegy. Ja és én nem az vagyok aki ebbe eredetileg belekötött, most írok ehhez a kérdéshez először.

Kérdező, elhiszem hogy idegesít, de sokat nem tudsz tenni. Esetleg rakj ki egy hirdetést a faluházán (vagy nem tudom mi van faluban:)) vagy a közért bejáratához hogy "Német korrepetálást NEM vállalok, mert NEM tudok németül. Aláírás:) Amúgy ahogy az egyik korábbi hozzászóló is mondta, az értelmesebbek meg fogják érteni a te verziódat ha elmondod nekik. Vagy kérdezd meg nyilvános helyen a kedves hölgyet ha összefuttok valahol, hogy miért terjeszt rólad valótlanságot. Tán nem bírta felfogni amit mondtál neki? Ahh, annyira hülye emberek vannak. Sosem fogom megérteni. Na most engem is idegesít a dolog, köszi szépen:D

2011. szept. 10. 17:02
 14/24 anonim ***** válasza:

Ezt nem ertem. Kifejtened?

"Akármit le lehet írni passzív, szenvedő alakban, attól még nem helyes."

2011. szept. 11. 14:29
 15/24 anonim ***** válasza:
Pl meg vagyok halva, meg van halva, stb. Ki beszél így? A magyar nyelvben inkább a múlt időt használjuk. A szenvedést meghagyjuk más nyelvcsaládoknak, nálunk ez nem dívik. Tetszik, nem tetszik ez van.
2011. szept. 11. 17:53
 16/24 anonim ***** válasza:

Bocs, de meg mindig nem ertem.

Kimondottan ezt:

,hogy a passziv "nem helyes"

Miert nem helyes?

"a gyerek ki lesz nevetve"

"a szobor fel lett avatva"

"a kezem el van törve"

2011. szept. 11. 18:20
 17/24 anonim ***** válasza:
A macska meg fel van mászva a fára. Inkább próbáld megérteni, hogy a magyar nyelvben nem használjuk ezt az alakot. Ha esetleg nem magyar az anyanyelved, akkor pedig tanultál valami újat.
2011. szept. 11. 23:58
 18/24 anonim ***** válasza:

Bocs, de meg mindig nem ertem. Te mindig ilyen kitero valaszt adsz? Azt mondtad, hogy nem helyes, de indokolni mar nem vagy kepes.

Tehat a kerdesem meg egyszer, hogy a passziv miert nem helyes? Mire alapozod, hogy definitive ki lehet mondani, hogy nem helyes. Ez nem egy bonyolult kerdes. Meg akkor sem, ha nem magyar az anyanyelved...

"Akármit le lehet írni passzív, szenvedő alakban, attól még nem helyes."

[link]

2011. szept. 12. 08:53
 19/24 anonim ***** válasza:
43%
Bakker! Azt nem is en irtam. Nem csodalkozom hogy nem erted amit irtam ha meg a szazalekok alapjan sem tudsz megkulonboztetni ket valaszolot. Attol hogy leirsz valamit passzivban meg nem okvetlenul helyes. Mert mi nem igy beszelunk, nem tudom te honnan jossz. A gyerek nem ki lesz nevetve, hanem ki fogjak nevetni. Az a baj hogy olyan embereknek tanitanak idegennyelveket akik meg magyarul sem tudnak rendesen, igy osszekeverednek bennuk a nyelvtani szabalyok. Par ev mulva mar mindenki a szenvedo alakot fogja hasznalni egy bizonyos kor alatt, barmely igeidoben. Persze helyes lehet nyelvtanilag egy passziv mondat, de ertelme nem biztos hogy van. Meg van halva. Van ertelme? Van az letezest feltetelez mi felenk, viszont aki halott az mar nem annyira letezik. Vagy masik. Ferjhez van menve. Ugye nem gondolod hogy ez a mondat helyen valo? Tehat lathatod hogy akarmilyen mondatot at tudsz irni ebbe az alakba, ettol meg nem biztos hogy helyes magyar mondatot kapsz. Gondolom meg mindig nem erted. Semmi baj, en nem tudom jobban elmagyarazni mit ertettem az alatt amit mondtam.
2011. szept. 12. 10:06
 20/24 anonim ***** válasza:

(a szazalek jogos)

Tehat nyelvtani szabalyt nem tudsz mondani(sem a 80%, sem a 85%), hogy helytelen, csak te definialod Magadban, hogy helytelen. Megpedig az alapjan, hogy eddig ilyet nem hallottal. Meg talan az alapjan, hogy 20-30 eve a szoc korszakban az altalanosban azt tanitottak, hogy marpedig "passziv a magyar nyelvben nem levé.".

Arra egyaltalan nem gondolsz, hogy letezik a cselekveshez es az allapothoz is passziv. Mert magyarbol mindig csak 4-es voltal maximum. Ugye? Ami az ember fulet bantja, az a cselekves passziv. Az allapot passziv az teljesen normalis, elfogadott.

"A keze el van torve."

"Ez az autogumi fel van fujva."

Es mivel ez egy allapotot fejez ki, hogy "meg van ram haragudva", ezert egyetlen normalis ember fulet sem banthatja. A "megharagudott ram" talan a szohasznalatban gyakoribb, de ettol meg a "meg van ram haragudva" egyaltalan nem helytelen, mint ahogyan azt ti allitottatok.

Es azert "ne legyel megbantva" es "ne legyel ram megsertodve", mert megkerdeztem, hogy mi alapjan mondod, hogy helytelen...

2011. szept. 12. 12:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!