Lányok/asszonyok! Titeket mennyire zavar, ha párotokat/férjeteket uratoknak hívják, "titulálják"?
Biztos előfordult már veletek olyan, hogy valaki megkérdezte tőletek, hogy hogy van az uratok, merre jár, mit csinál, stb... Hogyan reagáltok az ilyen szituációkra? Esetleg ti magatok is uratoknak hívjátok olykor a szerelmeteket?
Kíváncsian várom a válaszokat! :)
én inkább viccesnek tartom a régies, vidékies íze miatt (kb. mint a „kend”, „őkelme” és hasonlókat), nem zavarna, pedig feminista vagyok. az érdekes, hogy az „asszony” ellen itt sokan kikelnek, pedig az az „úr” női párja, pont hogy tiszteletteljes megszólítás (lásd még: „polgármester asszony”, „professzorasszony” stb.), régen annyira magas rangúak viselték, hogy a középkorban pl. csak a királynét volt szabad így szólítani.
először nagymamámtól, aki falun élt, hallottam, hogy úgy emlegeti nagyapámat, hogy „az uram”, vicces is volt, mert egyértelműen ő tűnt a domináns félnek kettejük közül :D
én nem tulajdonítok a kifejezésnek többletjelentést
így fel sem veszem
és semmilyen módon nem érint, csak olyan szinten ahogy a férjed, párod, stb megszólítás
a szó használat nem az én kapcsolatomat jellemzi, hanem aki a kifejezést használja.
Volt egy ismerősöm, aki nagy örömét lelte abban, ha másokat megtaposhatott. Egyszerűen lepergett róla az, ha megkértem valamire, pl. arra, hogy fejezze be azt az "uram" -témát.
Amikor a sokadik alkalommal "poénkodott" azzal, hogy az uram így meg az uram úgy és hol van az uram, akkor nemes egyszerűséggel felmutattam az égre és közöltem: köszönöm, valószínűleg igen jól. Majd pedig szépen elköszöntem tőle és ott hagytam, faképnél. Ezt megtettem kb. még háromszor, aztán abbahagyta.
Én sosem hívom "uram"-nak. Utálom ezt a megszólítást, de nálunk nem is szokás így hívni. A kedvesem, párom, esetleg a barátom, amúgy a vőlegényem, de sosem hívom uramnak, ő nem rendelkezik felettem, önálló lény vagyok.
Ilyen és hasonló okokból nem szeretem az "X Y-né" típusú névfelvételeket is. Azok olyanok mintha a nő identitása megszűnne...nem tudom ki találta ki...:-S
Hű mennyi feminista van itt, aztamindenit... Egészen eddig a kérdésig nem társítottam többletjelentést ehhez a megszólításhoz. Szóval nincsen vele bajom az égegyadta világon semmi. Meg is döbbent, h egyesek ezen mit pörögnek. Mivel nekem Tibor a párom, szoktam is gyakran mondogatni barátoknak ismerősöknek, ha mesélek vmit: "mondom a zuramnak, Tibi..." :))
(Ez a poén azért megvan? Aki nem ismeri, az keressen rá youtube-on és nézze meg! Nagyon jó! ,:)))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!