Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Lányok/asszonyok! Titeket...

Lányok/asszonyok! Titeket mennyire zavar, ha párotokat/férjeteket uratoknak hívják, "titulálják"?

Figyelt kérdés

Biztos előfordult már veletek olyan, hogy valaki megkérdezte tőletek, hogy hogy van az uratok, merre jár, mit csinál, stb... Hogyan reagáltok az ilyen szituációkra? Esetleg ti magatok is uratoknak hívjátok olykor a szerelmeteket?

Kíváncsian várom a válaszokat! :)

2011. aug. 3. 15:12
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
73%
ha komolyan gondolják forr a vérem, de viccesen még elmegy...szoktam én is néha hogy a Zuram...:P
2011. szept. 24. 21:32
 22/41 anonim ***** válasza:
72%
Én egyáltalán nem tartom jópofának, zavar. De mindenki tudja, miként gondolkodok a nemek egyenlőségéről, így senki sem beszél így hozzám.
2011. szept. 24. 22:21
 23/41 anonim ***** válasza:
100%

én inkább viccesnek tartom a régies, vidékies íze miatt (kb. mint a „kend”, „őkelme” és hasonlókat), nem zavarna, pedig feminista vagyok. az érdekes, hogy az „asszony” ellen itt sokan kikelnek, pedig az az „úr” női párja, pont hogy tiszteletteljes megszólítás (lásd még: „polgármester asszony”, „professzorasszony” stb.), régen annyira magas rangúak viselték, hogy a középkorban pl. csak a királynét volt szabad így szólítani.

először nagymamámtól, aki falun élt, hallottam, hogy úgy emlegeti nagyapámat, hogy „az uram”, vicces is volt, mert egyértelműen ő tűnt a domináns félnek kettejük közül :D

2011. szept. 24. 23:32
 24/41 anonim ***** válasza:
73%

én nem tulajdonítok a kifejezésnek többletjelentést

így fel sem veszem

és semmilyen módon nem érint, csak olyan szinten ahogy a férjed, párod, stb megszólítás

a szó használat nem az én kapcsolatomat jellemzi, hanem aki a kifejezést használja.

2011. szept. 25. 10:02
 25/41 anonim ***** válasza:
42%

Volt egy ismerősöm, aki nagy örömét lelte abban, ha másokat megtaposhatott. Egyszerűen lepergett róla az, ha megkértem valamire, pl. arra, hogy fejezze be azt az "uram" -témát.

Amikor a sokadik alkalommal "poénkodott" azzal, hogy az uram így meg az uram úgy és hol van az uram, akkor nemes egyszerűséggel felmutattam az égre és közöltem: köszönöm, valószínűleg igen jól. Majd pedig szépen elköszöntem tőle és ott hagytam, faképnél. Ezt megtettem kb. még háromszor, aztán abbahagyta.

2012. szept. 5. 21:48
 26/41 anonim ***** válasza:
42%
Gyk: a férjem, hála istennek él és virul. Akire a fafejű és humortalan nőnek felmutattam és utaltam, az egy másik Úr volt, az egytelen, akit uram-ként ismerek el és szólítok meg. Sajna, nem értette.
2012. szept. 5. 21:53
 27/41 anonim ***** válasza:
83%
Néha én is úgy mesélek róla, hogy az uram ez meg az, de ettöl még nem uralkodik felettem. Ez csak egy kifejezés. Sőt, nekem kimondottan tetszik, ha a férjem "asszonynak" hív vagy így beszél rólam :)
2012. szept. 5. 22:28
 28/41 anonim ***** válasza:
61%
Nagyanyám szoktam uram és parancsolómnak nevezni a férjem. Igyekszem hol kedélyesebben, hol erélyesebben leszoktatni róla. Neki tényleg ura volt, nekem társam.
2012. szept. 5. 22:39
 29/41 anonim ***** válasza:
78%

Én sosem hívom "uram"-nak. Utálom ezt a megszólítást, de nálunk nem is szokás így hívni. A kedvesem, párom, esetleg a barátom, amúgy a vőlegényem, de sosem hívom uramnak, ő nem rendelkezik felettem, önálló lény vagyok.

Ilyen és hasonló okokból nem szeretem az "X Y-né" típusú névfelvételeket is. Azok olyanok mintha a nő identitása megszűnne...nem tudom ki találta ki...:-S

2012. szept. 5. 22:49
 30/41 anonim ***** válasza:
71%

Hű mennyi feminista van itt, aztamindenit... Egészen eddig a kérdésig nem társítottam többletjelentést ehhez a megszólításhoz. Szóval nincsen vele bajom az égegyadta világon semmi. Meg is döbbent, h egyesek ezen mit pörögnek. Mivel nekem Tibor a párom, szoktam is gyakran mondogatni barátoknak ismerősöknek, ha mesélek vmit: "mondom a zuramnak, Tibi..." :))

(Ez a poén azért megvan? Aki nem ismeri, az keressen rá youtube-on és nézze meg! Nagyon jó! ,:)))))

2012. szept. 5. 23:49
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!