Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tehetnék, ha nincs pénzem...

Mit tehetnék, ha nincs pénzem a megélhetésre?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Bocsánat, hogy ilyen barom kérdést teszek fel, de most már végképp nem tudok mit csinálni: egyedül maradtam szinte egy fillér nélkül itthon, az öcsémmel, anyukám még pár hétig a tüdőkórházban lesz. Nekem iskolába kellene mennem, mert a munkaügyi központ beiskolázott egy egész jó szakmát megtanulni, de még annyi pénzem sincs, hogy bemenjek. Komolyan, csak kenyeret veszek. Itt halmozódnak a számláim. Egyedüli bevételem a 28.500 Ft-os segély volt, mert apám nem fizette ki erre a hónapra a öcsém után járó gyerektartást, mivel külföldön dolgozik (neki jól megy egyébként, de nem segít nekünk semmit).

Az önkormányzatnál igényeltem rendkívüli szociális támogatást, de azt mondták, hogy az ez évre szóló keretük kimerült, így nem adnak. (Egyébként azt hiszik a helyi önkormányzatnál, hogy nekünk jól megy, mivel régen sokkal jobb anyagi helyzetben voltunk.)

Az ékszereimet, a ballagásra kapott órámat és az értékes dolgaim többségét már eladtam.

És hiába keresek állást, itt Borsod megyében nem találok most még idénymunkát sem, idegileg teljesen kikészültem.

ha nem megyek el a kötelező tanfolyamra, akkor kirúgnak és a 300 ezer forintos tandíjat is visszafizettetik velem.

Ha ez így megy, én besokallok és a pszichiátrián kötök ki.

2011. júl. 21. 10:14
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/123 anonim ***** válasza:
75%

Képzésben résztvevő álláskeresők támogatásának módjai:

Képzési támogatásként a regisztrált álláskeresőnek:

keresetpótló juttatás,

és képzési költség adható.

A képzési támogatás keretében az alábbi költségek téríthetők meg:

képzési költség és a vizsga díja,

utazási költség megtérítése a képzés helyszíne és a lakóhely között,

étkezési költségtérítés,

szállás költségtérítés.

A támogatás mértéke:

A képzéshez kapcsolódó költségek részben vagy egészben megtéríthetők.

A keresetpótló juttatás összege a megállapításakor hatályos kötelező legkisebb munkabérnek megfelelő összeg.

A támogatás időtartama és mértéke a régió, illetve a kirendeltség vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetétől függően eltérő lehet.

Utazási kedvezmények:

A támogatott képzésben résztvevő álláskereső a lakóhelye (tartózkodási helye) és a képzés helye között korlátlan számú, helyközi utazásra érvényes, átlagosan 90%-os kedvezményű menetjegy igénybevételére jogosult.

A képzésben résztvevő jogosult:

a) A munkaügyi központtal együtt kiválasztani a támogatott képzés irányát,

b) a munkaügyi központ által vezetett jegyzéken szereplő képző intézmények közül kiválasztani azt a képző intézményt, amely által nyújtott képzésben részt vesz,

c) a munkaügyi központ által felajánlott vagy elfogadott képzés támogatásáról szóló hatósági szerződést megkötni,

d) a képzés lebonyolítása feltételeinek megismerésére, és a megkötött hatósági, illetve felnőttképzési szerződésben foglaltak teljesülésének nyomon követésére.

Részletesebb felvilágosításért kérjük, forduljon a munkaügyi központ lakóhelye szerint illetékes kirendeltségének munkatársaihoz.

A támogatás jogszabályi alapja:

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény

A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

6/1996. (VII.16.) MüM rendelet a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról, valamint a Munkaerő-piaci Alapból foglalkoztatási válsághelyzetek kezelésére nyújtható támogatásról

A felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény

Részletesebb felvilágosításért kérjük, forduljon a munkaügyi központ lakóhelye szerint illetékes kirendeltségének munkatársaihoz.

2011. júl. 21. 10:25
 12/123 anonim ***** válasza:
20%

Hú, de tudtok okoskodni!!! Hát nem "Halljátok" a segélykiálltását! Egyáltalán nem zavaros amit ír.

Szegénykém, én nagyon sajnálom! Hasonló helyzetben voltam 18 évesen, szabolcsban, apukám volt tüdőgondozóban 7 hónapig. Abszolút átérzem a helyzetedet! Én akkor a munkanélküli segélyt választottam a suli helyett, mert ugyanezekkel a gondokkal küzdöttem, aztán mentem munkát keresni, de gondolom, hogy ez egy borsodi kisfaluban nem könnyű.

Próbálj beszélni a munkanélkülivel, elvileg adniuk kellene pénzt a sulira, hátha megelőlegeznék az első havit.

2011. júl. 21. 10:28
 13/123 anonim ***** válasza:
95%

Gondolom azé nm tud bemenni me olyan messze van a suli..

Hát nm irigylésre méltó helyzet én is voltam hasonló helyzetben, akkor épp esti gimibe jártam Bp-re, és az osztfő megsegített igaz arra adta a pénzt, h korrepra menjek (Vp.), de anyu(szintén kórházban volt Farkasgyepűn) számláján nm volt pénz így kaját vettem belőle..apuval közös a számla..Bp.en éltem csak úgy alakult, h haza költöztem segíteni..ingázva, de meg lett az érettségim..és erre büszke vaok!

Nekem szerencsém volt tanárnőmmel!

Próbálj meg vkivel beszélni, és hátha tud segíteni.

2011. júl. 21. 10:29
 14/123 anonim ***** válasza:
39%

Kedves 10:24!

Nem a Rózsadombon lakom, mégcsak nem is Budapesten és képzeld, minimum félóra séta, hogy bármi is a közelemben legyen, de pl ügyintézésre való helyek-Munkaügyi központ, Önkormányzat másfél órai gyaloglásra vannak.

Képzeld, én is BPJ-ből élek, meg családipótlékból, gyerektartásdíjat nem kapok mert az apuka felszívódott, mégsem sírok itt, hogy nem tudok buszjegyet venni - amit a kérdezőnek ráadásul ki is fizet a munkaügyi központ

2011. júl. 21. 10:29
 15/123 anonim ***** válasza:
29%
gyönyörű vagy 10:16os.gondolom te olyan jó helyen laksz,hogy minden a szádba van.idény munka meg szerintem azért nincs,mert már megvannak a "saját" emberek.tudom,tapasztalat.
2011. júl. 21. 10:30
 16/123 anonim ***** válasza:
90%
Nagy eszűek ,,MIÉRT KELL AZ ISKOLÁBA JÁRÁSHOZ PÉNZ"? Szerencsétlen leírta, több mint 200 Ft a buszjegye. Nyílván ha a szomszédba lenne a suli akkor átgyalogolna, vagy bicajjal menne. Én is jártam ilyen munkaügyis tanfolyamra, mindennap ,,saját" pénzből kellett az első hónapban bejárni, én is busszal jártam. A suli járás után 1 hónappal kapja meg az első pénzt amit kap a munkaügyitől. Ha ilyen hülyék vagytok ne is írjatok neki.
2011. júl. 21. 10:31
 17/123 anonim ***** válasza:
59%
Ne legyél rosszindulatú, nem-rózsadombi válaszadó. Ötletet kér, nem sír. Te is sírsz annyira, mert ugyebár leírtad a nehézségeidet, hiába hangoztatod, hogy te ugyenbiza nem rinyálsz itt...
2011. júl. 21. 10:32
 18/123 anonim ***** válasza:
79%
Az senkinek nem jut eszébe, hogy amikor a "minek pénz az iskolába járáshoz" válaszokat írták, még nem volt ott, hogy milyen távolságra kell utaznia.
2011. júl. 21. 10:32
 19/123 A kérdező kommentje:

A minimálbért ELVILEG meg kellene adni, de kétféle támogatási rendszer van felnőttképzésnél:

a) ahol megadják a minimálbért

b) a másik forma, ennek is van valami mozaikszava, csak a tanfolyam költségét fizeti + a minimálbér 60%-át vagy a jöv.pótló (most már más a neve) juttatást.

A csoporttársaim közül 14-en a minimálbér 60%-át kapják, egy lány SEMMIT(!), én pedig a 28.500 Ft-ot. Sokan közülünk pályakezdők voltak, nem volt semmiféle jövedelmük, vagy GYES-esek, illetve munkanélküli segélyben részesülők voltak, ezért kapják a minimálbér 60%-át. Ha lettem volna idén közmunkán, ezt az összeget én is megkaptam volna. Elég sokat jártam ennek utána, mert a minimálbérből én is ki tudtam volna gazdálkodni azért a megélhetésünket. De így 28.500-ből nem igazán lehet.

Anyukám hirtelen leépülésnek indult, egészséges, életerős nő volt, és egy év alatt tönkretette az autoimmun-betegsége, ami a belső szerveit (főleg a tüdejét) és a szemeit támadja. A munkahelyéről elküldték, passzív táppénzen volt. Megigényelte a rokkantnyugdíjat, ám ehelyett csak rehabilitációs járadékban fog részesülni (55%-ot kapott, amiben az a furcsa, hogy tönkrement a tüdeje és a mája, illetve a jobb szemére már nem lát szinte semmit, az internetes hivatalos adatok alapján akár 80%-ot is megítélhettek volna neki). Ezt az 55%-ot is másodfokon kapta meg. A rehab. járadékot még nem tudom, hogy mikor folyósítják: a határozat májusban megjött (a másodfokról), de rengetegen kérik most a nyugdíjazásukat, így hatalmas a torlódás (anyu kórházi szobatársa több mint fél évet várt a nyugdíjára). Még előleget sem küldenek, csak augusztusban. A kapcsolattartót hiába hívom a nyugdíjfolyósítónál, állandóan lepasszol ilyen-olyan ürüggyel.

Egyébként ezt a kálváriát kicsit összeszedettebben meg fogom írni valamelyik országos napilapnak vagy internetes újságnak.

2011. júl. 21. 10:33
 20/123 sliman ***** válasza:
57%

Hát, többek között írhatnál a megyei országgyűlési képviselődnek, ha már Gyöngyöspatától visszatartja a pályázati pénzeket, segítsen abból.. Komolyra fordítva a szót, miért nem kapsz a munkaügyitől álláskeresési járadékot? Más: kérdezted az önkormányzatnál, h tudnak-e alkalmazni, mint közmunkást? Édesanyádnak sem volt semmiféle jövedelme? Nem jár az öcséd után családi pótlék? Ezeken kívül megpróbálnám a helyi családsegítő szolgálatot, vagy pedig valamelyik vallási felekezetet (kivéve a csillagost).

U.I.: nyugdíjas! Na nehogy már visszasírjuk azt a rendszert, ahol mindenki szabadon lophatott, mert azzal sem a jövőt sem pedig az országot nem építette senki... Más kérdés, hogy az elmúlt 21 évben kiket sikerült kitermelni magunk közül, kik "vezettek" (meg) bennünket, de ez egy más kérdés..!

2011. júl. 21. 10:33
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!