Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kéretlen szívességért viszonzá...

Kéretlen szívességért viszonzást várni és szemrehányni? Jó az?

Figyelt kérdés

Volt már hasonló kérdésem, csak többen nem értették a lényeget.

Ha elvárást támasztunk valakivel szemben, abban van némi önzés. Mégpedig abban az esetben, hogyha mi azért teszünk meg, ráadásul kéretlenül valakinek valamit, hogy azután elvárjuk a viszonzást. Maga a figyelmesség is mennyire kétélű fegyver és milyen negatív töltet is ki tud sülni belőle.

Például: mondjuk figyelmesen letolod télen a szomszédod háza előtt is a havat, mintegy meglepvén vele, hogy fölébred, kinéz az ablakon, kijön, és már nem kell lapátolni. Ezt az örömet akarod neki megszerezni. Ugyanakkor, ő ezt nem kérte, simán megcsinálná magának, de persze nem bunkó, megköszöni. És akkor jön az elvárás manipulatív önzése: legközelebb frusztráltan a szemére hányod, hogy a múltkor ellapátoltad a havat őelőle is, most meg ő nem csinálta meg te előtted. Első olvasatra még jogosnak is tűnne a felháborodás, de ha megkapargatjuk, akkor kiderül, hogy olyan jellegű szívességet tettél neki, és még viszonzást is vársz érte, amire ő egyáltalán nem tartott igényt. Tehát ha te szemrehánysz neki, amiért ő nem volt olyan, mint te, amit mellesleg nem kért, és elvársz, akkor van egy kis önző felhangja a dolognak.

Én hamar felismertem, hogy ez mennyire destruktív, így én meg tudom állni, hogy kéretlenül tett szívességekért ne támasszak elvárásokat.

2011. jún. 21. 06:08
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Igazad van. Nálunk az egyik lakó önkényesen kitalálta, hogy csúnya a kapu és ő lefesteti. Meg se kérdezett minket, holott amúgy benne lettünk volna. Szóval nem kérdezett meg majd a lépcsőházban hajkurászta a lakókat, hogy TARTOZUNK NEKI 200Fttal. Mondanom se kell, hogy nem a kétszázzal volt a baj, hanem hogy megkérdezésem nélkül költött a pénztárcámból... és meg volt sértve mikor mondtam neki, hogy én nem szeretem, ha turkálnak a zsebembe a megkérdezésem nélkül. Erre ő volt felháborodva, hogy dehát ő már kifizette. Én meg mondtam, hogy erre őt senki se kérte meg.
2011. jún. 21. 11:58
 12/12 A kérdező kommentje:

Jókat írtatok, örülök, hogy a többség érti, hogy mire gondolok. A párom családjában is volt egy érdekes eset.

Van egy sír, ahol testvérek, unokatestvérek stb, szóval egy nagy család nyugszik. Az egyik élő rokon fogta, rendbetetette a sírt, az összes többi érintett tudta nélkül, majd körbejárt a kalappal, hogy ki mindenki mennyikkel tartozik neki. Aztán aki beintett, az azóta az egyes számú közellenség, meg a szemét. De nem inkább az a szemét, aki manipulálni próbál utólag?

2011. jún. 21. 13:36
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!