Ápol valaki otthon idős nagyszülőt? Hogy birjátok?
Nálunk az apai és az anyai nagymamám egyszerre volt ágyhoz kötött beteg. Mindkettőt kb. 3 évig kellett ápolni. Szerencsére mindkét szülőmnek van testvére, akikkel felváltva gondozták a nagyikat, de néha mi unokák is besegítettünk. Mindkét mama nagyon lefogyott, egyikőjük szerencsére nem is tudott az állapotáról, így legalább ő nem szenvedett attól a tudattól, hogy nem fog újra lábra állni.
Nagyon szerettem őket, de mivel lehetett tudni, hogy nem fognak felépülni, inkább a szüleimet féltettem. Nagyon belefáradtak az ápolásba, volt olyan, hogy egy héten alig találkoztak egy-két napot, mert anyukám napközben volt otthon, apu meg éjszaka.
Nagymamamnak 3hete voltagyverzese,es olyan allapotban kerult, hogy meg sem ismer minket, magatol enni nem tud es pelenkazni kell.Nem ertjuk mit mond,csak annyit, hogy "jaj Istenem".Mindig valaki mellette kelllegyen,mert ha rajonordit, veri a falat,tepi le a pelenkat es mindent osszetepasz amit eler.Apum gondozza azota, anyum neha segit.De mindketten betegek, apumnak is volt mar agyverzese es ez most pont nem hianyzik neki.Ha kiutaljak a korhazbol nem tudom mit kezdunk vele.Apum testvere 500km-re lakik, egyszer nagy nehezen hazajott, de akkor is azt akarta, hogy apu uljon mellette delelott, o meg megy delutan es ha nincs semmi extra ket nap mulva megy haza, mert neki ket nap szabadsag 18000 forint veszeteseg.Es akkormi??Apum sem dolgozott egy orat sem, miota nagymama gondozni kell. Azota is ha mi nem keressuk, fel sem hivnak, hogy mi a helyzet vele. Pedig ok kene apoljak.Nagyszuleim mindig kiveteleztek veluk, az o fiat neveltek 7eves koraig es ok mindig jobbak voltak nalunk. De se nagytatam se nagymamam nem latta be soha,hogy mikor megoregszenek rank fognak szorulni.
Probalunk keresni valakit aki vigyaz majd ra, de senkinem vallalja mikor meghalljak,hogy nem tokeletes, s hogy egesz nap mellette kell ulni.S amugy is csak azert, hogy napi 3x megetetik, tisztaba teszik, elkernenek 40000 forintot.Oregotthonban meg 3xosa, es nem is biztos, hogy felvesznek ilyen beteget.
Ha az en testverem, viselkedne igy mint nagynenem biztos nem hagynam szo nelkul.Remelem mas csaladban meg tudjak ezt oldani es nem hasznaljak ki sajat testveruket,gyerekeiket.
Pont most gondolkodtam ezen a teman,azert hataroztam el,hogy irok ide.Minden tiszteletem azoke,akik a magatehetetlen idoseket (esetleg serult,fogyatekos rokonokat) apoljak,de en szemely szerint akarhogy is keresek,nem talalok magamban erot erre.
Nalunk tavalyelott fordult elo az,hogy anyukam nagybatja es nagynenje mar keptelenne valt az onellatasra (80+ osok,Alzheimerrel).A sajat unokaik nem igazan akartak gondoskodni roluk,igy anyam torte a fejet azon,hogy magunkhoz kene venni oket.Elegge megijesztett a gondolat,hogy az 56nm-es ketszobas panellakasunkba magunk melle akar venni 2 oreget,hogy aztan pelenkazhassuk oket evekig,a javulas szemernyi eselye nelkul.Hal' Istennek nem volt torvenyi lehetosege anyukamnak,hogy ezt meglepje.Viszont igy sajnos elobb a bacsi kerult apolasi osztalyra es halt meg par hetre ra,majd a neni kerult intezetbe,ahol szinten nagyon gyorsan leromlott az allapota,es o is meghalt nehany honap utan.
Elgondolkoztatott ez az egesz,mert a kisoregek igazan nem ezt a sorsot erdemeltek,de azt sem lehet elvarni huszon-harminconeves fiataloktol,hogy abbol alljon az eletuk,hogy idoseket apoljanak.Bevallom,en sem lennek kepes erre,es egyetertek a 02-25 09:57-essel: nem valo a fiataloknak az idoseket apolni,meg az emberiesseg jegyeben sem,hacsak nem ez a valasztott szakmajuk.
Viszont akkor mit lehet tenni,mikor az ember kozeli rokona (szulo,nagyszulo) kerul ilyen helyzetbe?Tonkretegyem a sajat eletemet azzal,hogy az idom 90%-ban olyasvalakit apolok,aki soha nem gyogyul mar meg,vagy adjam intezetbe es akkor marad az onvad,a "halatlansag erzete"?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!