Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ki örököl ha a férjem meghal?...

Ki örököl ha a férjem meghal? Gyerekünk nincs.1 éve vagyunk házasok. A férjem szerint én de én ezt nem nagyon hiszem, szerinte felesleges a végrendelet mert a törvényes örökös én leszek

Figyelt kérdés
ti hogy tudjátok?
2011. jan. 29. 16:37
1 2 3 4 5 6 7
 31/65 anonim ***** válasza:
40%

"...a házastárs egyenesági rokonnak számit? mert akkor a nevemre irathatná és neki meg haszonélvezte lenne ..."

======== ======= ========= ======== ========= ===========

No, én ezt a férjed helyében nem csinálnám...

Akármilyen szép most minden, ki tudja mi történik 5 év múlva?!...

Annak is érdemes lenne utána járni : a testvérei vajon milyen jogon követelnek bármit is a testvérüktől?!

És vajon az ő házukat meg a te férjed örökölné?!...

Az ingatlan átírása (ajándékozás) sokkal több illeték fizetéssel járna, mint a közjegyzőnél tett végrendelet megírása!!!

Az lenne a legtisztább, ha a férjed végrendeletet írna, ezt időnként lehet módosítani, amíg közös gyerekeitek nem születnek.

2011. jan. 29. 17:09
 32/65 anonim ***** válasza:
0%
Az ingatlanra holtig tartó haszonélvezeti jogod lesz ami többet ér mint bármennyi tulajdonjog! Hiába van végrendelet a törvényes vérszerinti örökösöknek jár köteles rész, kitagadni, kisemmizni senkit sem lehet!!!!
2011. jan. 29. 17:10
 33/65 Igor26 ***** válasza:
93%
Nem azzal van gond, hogy kimaradt az ági öröklés. Azzal, hogy ha nincs gyerek a feleség állagot örököl, nem haszonélvezetet. És nem csak a házasságból származó vagyonra vonatkozik, hanem arra is, amit előtte szerzett a férj. Nem örököl a felmenő semmit. Leszámítva persze az ági vagyont. Az az egyetlen, amit végrendelet hiányában örökölhet a felmenő.
2011. jan. 29. 17:10
 34/65 Igor26 ***** válasza:
100%
Amúgy részben igazad van. Tényleg sok baromság születik ezen a fórumon. Kedves kérdező, szerintem nem ez a legmegfelelőbb fórum erre a kérdésre, mert itt mindenki jogász. Az is, aki nem. :)
2011. jan. 29. 17:13
 35/65 anonim ***** válasza:
61%
Én is utánanéztem és úgy értelmezem, elsősorban az elhunyt egyenes ági leszármazottai örökölnek és a házastársat haszonélvezet illeti. Ha nincsenek leszármazottak, akkor a házastárs örököl. Ha a házasság már nem áll fenn, akkor a szülők és így tovább...
2011. jan. 29. 17:15
 36/65 anonim ***** válasza:
100%

Tényleg igaza van Igor26-nak...

Menjetek el egy ügyvédhez, megérné azt az 5000 forintot, hogy szakszerű tanácsot kapjatok az ügyetekben!!!

Nincs két egyforma ügy, lehetnek olyan részletek, amit most itt nem említsz meg (eszedbe sem jut), viszont alapvetően más lesz tőle a megoldás...

A törvények is naponta változnak, egy gyakorlott ügyvéd tudna a legjobban segíteni!

2011. jan. 29. 17:17
 37/65 anonim ***** válasza:
60%

"...Én is utánanéztem és úgy értelmezem, elsősorban az elhunyt egyenes ági leszármazottai örökölnek és a házastársat haszonélvezet illeti. Ha nincsenek leszármazottak, akkor a házastárs örököl. Ha a házasság már nem áll fenn, akkor a szülők és így tovább..."

==========================

Jaja...

Egyszerű esetben, amikor van leszármazó (=gyerek) és nincs házasság előtt szerzett vagyontárgy...

Csakhogy itt NINCS leszármazó és VAN házasság előtt szerzett vagyontárgy!...

Márpedig a házasság előtt szerzett vagyontárgyakra más szabályok és törvények vonatkoznak : ezt nem örökli a házastárs!!!

2011. jan. 29. 17:21
 38/65 Igor26 ***** válasza:
51%

17:21 Szintén zenész, igaz? :)

Ptk. 598. § Az ember halálával hagyatéka mint egész száll az örökösre (öröklés).

A házasság előtt szerzett vagyontárgy is a férj hagyatékába tartozik. Pontosan milyen más szabályokra gondoltál? :)

2011. jan. 29. 17:29
 39/65 anonim ***** válasza:
58%
Én is úgy tudom, ahogy Igor mondja. A házasság előtt szerzett vagyontárgy is a férj hagyatéka.
2011. jan. 29. 17:36
 40/65 anonim ***** válasza:
87%
Attól függ hogy szerezte.Ha örökölte vagy felmenőitől ajándékba kapta,akkor az visszaszáll a családra.Ezt hívják ági vagyonnak.
2011. jan. 29. 17:38
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!