Ki örököl ha a férjem meghal? Gyerekünk nincs.1 éve vagyunk házasok. A férjem szerint én de én ezt nem nagyon hiszem, szerinte felesleges a végrendelet mert a törvényes örökös én leszek
Kérdező, sok baromságot írtak eddig.
A vagyon fele téged illet, hiszen minden házasságban szerzett jövedelem és vagyon közös. A férjed házasság előtt szerzett vagyonából semmi nem jár, az az egész örökség.
A másik felét örökölné a gyerek (+ a házasság előtti vagyont), ha nincs gyerek, a szülők öröklik, ha az sincs, akkor a testvér. Hacsak nincs végrendelet.
A lakásra, kocsira haszonélvezeti jogod lesz, tehát a szülők nem adhatják el a fejed fölül.
De rákereshetsz az öröklési törvényre.
KELL a végrendelet, ha a férjed VALÓBAN azt akarja, hogy te örökölj, nem csak átverni akar.
Lemenő ág = gyerekek. Ezek hiányában a túlélő házastárs örököl.
Ha nincs túlélő HÁZAStárs, akkor jönnek a FELmenők (szülők, stb.)
Ez a sorrend. De tessék már az öröklési jogot elolvasni, a google ingyenesen használható. Egyértelműen le van írva.
Teljesen felesleges a kérdező helyzetében végrendeletet írni!!
"...Az ingatlant a férjem egyedül vette még nem voltunk házasok. ez számit valamit?..."
========== ========== ============ ========== =====
1.) Mindazokat az ingatlanokat, amelyeket a férjed a HÁZASSÁGOTOK ELŐTT szerzett (=különvagyon) azt te nem örökölheted, ezeket a szülei vagy a testvérei öröklik.
2.) Ami vagyontárgyakat a szüleitől kapott ill. örökölt(=különvagyon) azokat sem örökölheti a házastárs, ezek visszaszállnak a szülőkre, családra, szülők híján a testvérei öröklik...
3.) Mindazok a vagyontárgyak, amelyeket EGYÜTT SZEREZTETEK az együtt élésetek alatt, azt te örökölheted!
... Nem furcsa neked, hogy alig 1 éves együttélés után már azt számolgatod, mit örökölhetsz a férjed után?!
Kedves 16:56! Sok baromságot, mi? Ptk. 607. § 4. bek.
Ha leszármazó nincs, a házastárs örököl.
Kivéve az ági vagyont. Köszönjük a hozzászólásodat!
Igor26:
Pardon, felületesen olvastam, tényleg van az ági vagyonra vonatkozó rész is.
Mindemellett köszönöm a kedves helyreigazítást...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!