Ki kezeli a közös pénzt? Hogyan tudtok spórolni?
Bocsi a megfogalmazásért, de nem engedte a szerver kiírni, ahogy akartam: ki kezeli nálatok a pénzt?
Minden trükkre, praktikára kíváncsi vagyok, hátha tudtok olyat mondani, ami újdonság számomra.
A saját számlánkról mindketten arányosan utalunk egy részt a közös számlára. Ehhez mindketten hozzáférünk, az fizet vele, aki éppen intézi a számlákat, a vásárlást, stb. Ebből minden hónapban megmarad valamennyi, azt kapják a gyerekek zsebpénzként. Ami a saját számlánkon marad, az a miénk, azt csinálunk vele, amit akarunk.
Persze ha valami komolyabb projekt van, pl. utazás, akkor átcsoportosítunk.
Mindketten igyekszünk spórolni. Ennek a legkényelmesebb és leghatékonyabb módja az, hogy felmértük, mi az, ami elhagyható anélkül, hogy az életszínvonalunk rovására menjen. Egész sok ilyen van, pl. a heti mekizésekről egyáltalán nem volt nehéz lemondani.
Ki kezeli... mi most nem nagyon vásárolunk, csak a napi dolgokat. Ez úgy néz ki, hogy 1-2 hetente együtt elmegyünk nagybevásárlásra. Ha 2 hétig nem megyünk, akkor csak valamelyikünk elmegy tejért.
Két hétig minden kibírja, ha máshogy nem, akkor fagyasztva.
A lényeg, hogy ezen kívül nem megyünk boltba egyáltalán, kivéve ha konkrétan kell valami. Ma például épp egy mosógépet vettem :D
Ilyenkor megbeszéljük, ki intézze a dolgot, az utánajár, mit veszünk és az hol a legolcsóbb. Aztán a másikkal egyeztet és megveszi.
Más egyebet nem nagyon szoktunk venni, ruhát max. 3-4 havonta egyszer.
Sokkal könnyebb spórolni, ha az ember nagy ívben elkerüli a boltokat :D
Pl erről még nem hallottam. :)
A barátnőm mondta,hogy náluk ő fizeti a villany és vízszámlát, és a férje mivel ügyvéd, ő a gázszámlát, telefonszámlát :P
Számomra ez is furcsa volt. Köszönöm a válaszod.
Igen, és már azt is megtanultam, hogy éhesen soha nem szabad elmenni vásárolni! Bevásároltam amit szemem-szám megkívánt, aztán hazamentem és jó, ha egy dolgot meg tudtam enni, a többi pedig kidobott pénz volt.
Gratula a mosógéphez! :)
Eddig olyan munkám volt, ahol jutalékos rendszerben fizettek. Néha megkerestem már többhavi jövedelmét, néha egy-két hónapig semmit. A férjem állandó jövedelmet kap. Akkoriban úgy csináltam, hogy az egyéb munkákból be-beeső pénz a számlámra jött (mellette kisebb megbízásokat is végeztem, az ügyfelek egy része utalta a pénzt - fordítás, tanítás, stb) Amit jutalékként KP megkaptam, azt a férjemnek adtam, mert az ő számláján jobban kamatoztak a lekötések.
Az ő számlájához korlátlan hozzáférést kaptam (írt egy állandó meghatalmazást a bankban), ő meg tudta a PIN kódomat. Az én kártyámra ritkábban volt szükség, de bármikor kivehette a tárcámból - de én is az ő számlájáról vehettem le pénzt. Persze szóltunk egymásnak előtte, hogy ne legyen para, hogy valaki ellopta a kártyánkat (sms értesítés miatt).
Most bő egy hónapja a jutalékos állásom megszűnt, főiskolán meg véghajrá van, államvizsga előtti utolsó vizsgákat darálom. Férjem azt mondta, hogy addig ne keressek munkát (a be-beeső ügyfelek megvannak még, kb minimálbér bejön abból is), amíg lecseng a vizsgaidőszak.
Szerintem később is marad ez a felállás. "Kérni" akkor szoktunk egymástól, ha valamelyikünknél nincs KP és mondjuk a sarki bolt miatt nem akarunk ATM-hez menni. De nem számoltatjuk el egymást, kb annyi, hogy "kivettem a tárcádból x Ft-ot, ne keresd".
A saját számlára érkező pénzből egyébként leginkább a tanulmányaimat finanszírozom, az iskola rendszerében is az én számlaszámom van megadva. Persze nincs levédve, a befizetés előtt néhány nappal egyeztetünk, hogy ha venne le pénzt a számlámról, mennyit hagyjon rajta, illetve ha valamennyi hiányzik az összeghez, akkor utal a sajátjáról.
De fordítva is volt már, neki kellett sürgősen pénz, saját számláján le volt kötve, nekem egy-két hónapig nem volt fizetnivalóm, akkor átutalta magának a szükséges összeget, vagy a kártyámmal fizetett.
(Mondjuk ez a része aggályos a bankok és a kereskedők részéről, mert az üzletben nem tudják, hogy ő kicsodám és még senki se kérdezte meg, hogy miért női név van a kártyán. De tőlem se, hogy miért egy férfi neve szerepel rajta.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!