Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Anyám azzal fenyeget, hogy...

Anyám azzal fenyeget, hogy kirak itthonról. Tehet ilyet?

Figyelt kérdés

Ezek a körülmények: 20 éves nappali tagozatos egyetemista lány vagyok, 2007 ősze óta folyamatosan nappalin tanulok. Szüleim elváltak, anyámmal és a barátjával élek. Mivel anyám akarta az egyetemet (én dolgozni szerettem volna), vállalta a finanszírozást, ezért nem szorultam diákmunkára, semmiféle más munkára, és nem is mentem dolgozni. Egy nagy házban élünk, ahol mi hárman lakunk a felső szinten, az alsón anyukám anyja. A haszonélvezeti jog anyám barátjánál van, de a tulajdonos anyám.

Van egy barátom, akit anyám nagyon nem bír (hagyjuk az okokat, az a lényeg, hogy nincs is rá oka valójában). Most, hogy vizsgaidőszak van, anyám azzal fenyeget, hogy amíg be nem fejezem a vizsgáimat, addig nem találkozhatok barátommal, ha mégis elmegyek itthonról, akkor kidobálja a cuccaimat a ház elé és nem enged vissza többé. (Nem félnék tőle, ha tudnám, hogy nem teszi meg, de képes rá, és ezt természetesen nem szeretném.) Beszéltem vele erről, de csak a saját igazát hajtja, nem tágít. Én viszont szeretnék a barátommal találkozni, igaz, kevesebbet - mert tényleg sokat tanulok. Ha más út nincs, a joghoz fogok fordulni (ha lehet egyáltalán), hogy tehet-e ilyet egy anya? (Nem az érzelmi oldalára vagyok kíváncsi a dolognak, hanem a jogi részére.) Köszi a válaszokat!

2011. jan. 3. 20:31
1 2 3 4 5
 41/49 anonim ***** válasza:

Az apukás részt én sem értem.A PTK csak az anyát kötelezi a te eltartásodra az apát nem? Anyád kirakhat,nincs benne,hogy melyik félnek kell biztosítani a te jólétedet.

Munka: diákmunkából nem lehet megélni,ezt írtad. Próbáltad már?

Másra bejelentett munkába nem vesznek fel. Próbáltad már?

Sokan dolgoznak egy érettségivel,minimális számítógépes ismeretekkel és nyelvvizsgával,sokan ilyen munkából tartják el a családjukat.Neked is adottak a feltételek csak keresni kell.

2011. jan. 4. 19:24
 42/49 anonim ***** válasza:

Ezt olvastad?

"A nagykorú gyermek tartása egyébként is már a rokontartás kategóriájába tartozik a Családjogi törvényben,azaz itt a szülő saját létfenntartása már előbbre való a nagykorú gyermekénél és a gyermek magatartását is figyelembe kell venni a tartásdíj megállapításánál, ugyanis a szülő a gyermek tartásra való érdemtelenségére is hivatkozhat.Vizsgálja a bíróság, hogyan tanul a nagykorú, ösztöndíjban részesül-e,folyamatosak-e a tanulmányai,megtesz-e minden tőle elvárhatót a sikeres előmenetele érdekében."

2011. jan. 4. 19:47
 43/49 A kérdező kommentje:

Képzeld, próbáltam az utóbbit (1 hónap alatt 3 helyről küldtek el nyáron, mert "diák" vagyok), előbbiről pedig olyanok meséltek, akik csinálják. Én sem nagyon tudom elképzelni, hogy havi 60-65 ezerből meg lehet élni mindenféle kívülálló támogatása nélkül.

Apukám fizeti természetesen a tartásdíjat minden hónapban anyámnak - mivel anno a válásnál neki ítélt a bíróság, a bejelentett fizetésének a 20 vagy 25%-át.

2011. jan. 4. 19:50
 44/49 anonim ***** válasza:

60-65ből egyedül meg lehet élni,főleg,ha 4-5 emberrel bérel az ember egy lakást.

Ezt is olvasd el:

"Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált. "A nagykorú gyermektől fokozottabban elvárható, hogy a tartásdíjat fizető szülőjével szemben ne csak követelést támasszon, hanem a tartás alapjául szolgáló családi kapcsolatnak megfelelő magatartást tanúsítson, mert e tekintetben már van olyan belátása, amellyel magatartásának helyes vagy helytelen voltát és annak következményeit kellően értékelni tudja. A törvényen alapuló tartásra ezért nem méltó a főiskolai, egyetemi tanulmányait folytató munkaképes nagykorú gyermek, ha neki felróhatóan a tartásra kötelezett szülőjével vagy vele együttélő közeli hozzátartozójával szemben súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít."

2011. jan. 4. 19:59
 45/49 A kérdező kommentje:
És szerinted nekem mi róható fel? Az, hogy az ő mocskukat is én takarítom? Vagy hogy kiállok a szerelmemért, mert nem hagyom, hogy 21 évesen anyám mondja meg, hogy ki lehet a barátom és ki nem? Nem verem anyámat, nem beszélek vele alpári módon, nem feleselek, ha kér valamit, azonnal megcsinálom. Egyet kivéve: nem szakítok a barátommal, csak mert neki nem tetszik!
2011. jan. 4. 22:23
 46/49 anonim ***** válasza:
Ezt ne velem,hanem majd a bírósággal beszéld meg,ha oda jut az ügy.Ne érezd magad ennyire nyeregben,mert a törvény sem enged meg neked mindent.
2011. jan. 5. 11:34
 47/49 anonim ***** válasza:
A kérdéseket és hozzászólásokat olvasva egyre inkább úgy érzem nem érdemes gyermeket szülni. Sajnos ide jutott a világ hogy joga van, de kötelessége nincs a fiatalok egy részének.
2011. jan. 5. 13:06
 48/49 Chambers válasza:

Szia:)

Elöszőr is, ha ilyen kérdésed van ne ilyen helyre tedd fel mert ahogy látod a többségének köze nincs a törvényekhez és csak a hülyeségeiket mondják. Amugy az ilyen szülöket nem értem ,hogy miért vállalnak egyáltalán gyereket, nem állnak készen rá... De a sokmindent férre téve h. segítsek is, írd be google be h. nagykorú tartása, kiadja a törvényt róla, és ha bármi kérdésed van nyugottan írjál, mert nem tehet csak úgy ki!

2011. jún. 10. 10:07
 49/49 A kérdező kommentje:
Köszi, szerencsére megoldódott a dolog. Anyukámmal jobb lett a viszonyom, és a párommal is együtt vagyunk mindezek ellenére :) Igaz ők még azóta is fújnak egymásra, de ez engem egyáltalán nem érdekel.
2011. jún. 11. 12:59
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!