Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Anyám azzal fenyeget, hogy...

Anyám azzal fenyeget, hogy kirak itthonról. Tehet ilyet?

Figyelt kérdés

Ezek a körülmények: 20 éves nappali tagozatos egyetemista lány vagyok, 2007 ősze óta folyamatosan nappalin tanulok. Szüleim elváltak, anyámmal és a barátjával élek. Mivel anyám akarta az egyetemet (én dolgozni szerettem volna), vállalta a finanszírozást, ezért nem szorultam diákmunkára, semmiféle más munkára, és nem is mentem dolgozni. Egy nagy házban élünk, ahol mi hárman lakunk a felső szinten, az alsón anyukám anyja. A haszonélvezeti jog anyám barátjánál van, de a tulajdonos anyám.

Van egy barátom, akit anyám nagyon nem bír (hagyjuk az okokat, az a lényeg, hogy nincs is rá oka valójában). Most, hogy vizsgaidőszak van, anyám azzal fenyeget, hogy amíg be nem fejezem a vizsgáimat, addig nem találkozhatok barátommal, ha mégis elmegyek itthonról, akkor kidobálja a cuccaimat a ház elé és nem enged vissza többé. (Nem félnék tőle, ha tudnám, hogy nem teszi meg, de képes rá, és ezt természetesen nem szeretném.) Beszéltem vele erről, de csak a saját igazát hajtja, nem tágít. Én viszont szeretnék a barátommal találkozni, igaz, kevesebbet - mert tényleg sokat tanulok. Ha más út nincs, a joghoz fogok fordulni (ha lehet egyáltalán), hogy tehet-e ilyet egy anya? (Nem az érzelmi oldalára vagyok kíváncsi a dolognak, hanem a jogi részére.) Köszi a válaszokat!

2011. jan. 3. 20:31
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
92%

Nem lehet hogy van valami oka amiért ilyen szigorúan veszi ezt a vizsgaidőszakot (mondjuk eddig nem tanultál túl fényesen/ez az utolsó éves és sok múlik rajta/stb)?

Egyszerűbb lenne ha szépen nekiülnél tanulni pattogás helyett, azt ne mondd már hogy ezt a kis időt nem bírod ki barátod nélkül (én volt hogy munkából kifolyólag 4 hónapig nem láttam páromat)

Jogilag akármikor kirakhatja a szűrödet, de végülis mehetsz dolgozni, és akkor a magad ura leszel. Amíg egy fillért nem keresel, és mindent anyuci finanszíroz, addig anyuci szava a szent, ebbe kénytelen leszel beletörődni...Akármikor a saját lábadra állhatsz, a lehetőség adott.

2011. jan. 3. 20:46
 12/49 anonim ***** válasza:
50%

Nézd ha kirak akkor az utánad járó kedvezményeket magadnak utald át..hiszen felnőtt vagy.. :)

Vágj vissza: ha kirak, akkor amit kap utánad, azt ne ő kapja meg hanem te...vagy más akihez költözöl

de mivel már tényleg elmúltál 18 éves így BÁRMIKOR ki teheti a szűröd..sajnos..és hogy őszintébb legyek: később amikor másképp fogod majd fel a dolgokat az életről még hálás is leszel neki.ő csak jót akar neked még ha kicsit nem érzed jogosnak.ő egyengette a jövődet és egyengeti is..és ha nem értesz vele egyet az nem azért van mert aládás és rosszat akar neked, nem azt mondom hogy úgy viselkedj ahogy ő akarja, de szeretné ha a vizsgaidőszakok alatt a tanulmányaidra koncentrálnál hiszen egyetemre jársz..gondolom nem kevés pénzbe került a tankönyv és stb..ennyivel "tartozol" neki hogy lelkiismeretesen ráfekszel a tanulmányokra.

Sok sikert!

(most olvastam: elváltak a szüleid és anyudnak barátja is van...ha úgy érzed hogy ő befolyásolja akkor felnőttek módjára üljetek le és beszéljétek meg a dolgaitokat, többet ér mintha összevesznétek és kiraknak)

2011. jan. 3. 20:53
 13/49 A kérdező kommentje:

Az életpályára való felkészülést szolgáló és szükséges tanulmányokat folytató nagykorú gyermek tartási igényének elbírálásánál irányadó szempontokat a Legfelsőbb Bíróság - módosított - XXIX. számú Polgári Elvi Döntése (a továbbiakban: LB XXIX. sz. PED) tartalmazza. Szükségesnek minősül a gyermek által folytatott tanulmány, ha az az életpályára előkészítő szakképezettség megszerzéséhez szükséges tanfolyam, vagy főiskolai/egyetemi tanulmány.

Úgy látszik ezzel sokan nincsenek tisztába. Nem minden az, hogy betöltötte a gyerek a 18-at. Én nem szeretnék innen sem elmenni, se semmit. Egyszerűen csak szeretném, ha anyukám kicsit visszavenne magából, mert a szép beszéd és a veszekedés nem hat rá.

Amúgy maximum annyi oka lehet rá, hogy ennyire beszigorított, hogy van pár elmaradt vizsgám, és azokat pótolom most. (Már első félévben rájöttem én is, és anyukám is, hogy nem nekem való ez a szak, mégis meg szeretném csinálni, és ő is szeretné, hogy megcsináljam, ezért nem hagytam ott.) De nem vagyok trehány, segítek a ház körül is, reggeltől estig tanulok, még így is, hogy szinte utálom, amit tanulok.

2011. jan. 3. 20:54
 14/49 anonim ***** válasza:
17%
Mi az, hogy a barát örököl anyád után, és nem te? Nagyanyádhoz nem tudsz költözni?
2011. jan. 3. 20:58
 15/49 anonim ***** válasza:
82%
Látod meg is válaszoltad a "szigor" okát. Gondolom csöppet sincs kedve plusz féléveket fizetni neked, ha neadjisten elhasalsz a vizsgáidon...
2011. jan. 3. 21:00
 16/49 A kérdező kommentje:
Nem örököl, hanem apukámé és anyukámé volt a ház. Aztán elváltak, és csak így tudták megoldani. Anyukám barátja megkapta a haszonélvezeti jogot, csak így tudták apukámat teljes mértékben "kipaterolni" a házból. Mamám velünk lakik, a rezsit háromfelé osztva fizetik, plusz anyukám kap havonta 30 ezer gyerektartást apától.
2011. jan. 3. 21:00
 17/49 anonim ***** válasza:
73%
Érdekes vagy.Az élet nehéz oldala,mint a tandíj,étel,rezsi,lakhatás jár,de a magánéletedbe ne pofázzon bele senki. Lehet,hogy át kellene böngésznem a PTK-t,hátha ott van,hogy nem kell dolgoznom csak jogaim vannak és én,mint egy marha nem élek velük.
2011. jan. 3. 21:01
 18/49 A kérdező kommentje:
És nem kell fizetnie semmit, mert államilag támogatott képzésben vagyok. Ha nem sikerülnek időben a vizsgáim, azaz 3,5 félév alatt, az állam finanszíroz plusz 4 félévet, amit szabadon felhasználhatok, akár másik szakra, akár az elmaradt tárgyak pótlására. Anyám semmit nem fizet, mert még könyveket sem kell vennünk, neten megtalálhatóak az anyagok. Ő csak "kedvezményeket" kap miattam, ha kap még egyáltalán.
2011. jan. 3. 21:02
 19/49 anonim ***** válasza:
50%
Jujujuj, érdekes helyzet, ugye tudod, hogy amíg anyukád barátja él, addig neked nuku örökség?
2011. jan. 3. 21:02
 20/49 anonim ***** válasza:
82%

akkor költözz apukádhoz.

engem anyum sosem fenyegetett ilyennel, biztos nagy gáz lehet, ha már idáig fajultak a dolgok...

2011. jan. 3. 21:04
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!