Anyám azzal fenyeget, hogy kirak itthonról. Tehet ilyet?
Ezek a körülmények: 20 éves nappali tagozatos egyetemista lány vagyok, 2007 ősze óta folyamatosan nappalin tanulok. Szüleim elváltak, anyámmal és a barátjával élek. Mivel anyám akarta az egyetemet (én dolgozni szerettem volna), vállalta a finanszírozást, ezért nem szorultam diákmunkára, semmiféle más munkára, és nem is mentem dolgozni. Egy nagy házban élünk, ahol mi hárman lakunk a felső szinten, az alsón anyukám anyja. A haszonélvezeti jog anyám barátjánál van, de a tulajdonos anyám.
Van egy barátom, akit anyám nagyon nem bír (hagyjuk az okokat, az a lényeg, hogy nincs is rá oka valójában). Most, hogy vizsgaidőszak van, anyám azzal fenyeget, hogy amíg be nem fejezem a vizsgáimat, addig nem találkozhatok barátommal, ha mégis elmegyek itthonról, akkor kidobálja a cuccaimat a ház elé és nem enged vissza többé. (Nem félnék tőle, ha tudnám, hogy nem teszi meg, de képes rá, és ezt természetesen nem szeretném.) Beszéltem vele erről, de csak a saját igazát hajtja, nem tágít. Én viszont szeretnék a barátommal találkozni, igaz, kevesebbet - mert tényleg sokat tanulok. Ha más út nincs, a joghoz fogok fordulni (ha lehet egyáltalán), hogy tehet-e ilyet egy anya? (Nem az érzelmi oldalára vagyok kíváncsi a dolognak, hanem a jogi részére.) Köszi a válaszokat!
Nem világos, miért tetted fel a kérdést, hiszen látszik, hogy jobban tisztában vagy a joggal, mint az itt válaszadók 99%-a.
A Csjt rendelkezik a nagykorú, ám tanuló gyerekkel szembeni tartási kötelezettségről. Hiszen apukád is ezért fizet gyerketartást, ő pénzben rója le feléd a tartási kötelezettségét, anyukád jelenleg természetben. Végülis a házból kirakhat, de onnantól neki is pénzben kell lerónia feléd a tartási kötelezettségét, azaz onnantól a családi pótlékból, az apukád gyerektartásából és anyukád tartásából élnél meg.
Szóval ha gondolod, bátran válaszolhatod ezt anyukádnak, elvileg kirakhat, de akkor is el kell tartania téged utána is, amig tanulsz. Választhat.
Ha odáig fajul a dolog, akár mehetsz a biróságra is, megitélik a tartást neked.
21:40 -es vagyok.
Azért az tényleg érdekes,hogy a törvény szerint egy felnőtt embert aki tudna magára keresni de tanul tovább ezért a szülő gürizzen és tartsa el ezekszerint 26 éves koráig.?!
Az eszem megáll,hogy a törvény ilyet előír.Igen is nem háborogi kell hanem ha tovább akar valaki tanulni akkor finanszírozzon magának amit akar.
19/N
Igen, a törvény érdekes, de helyes.
A szülő nem csak kipottyantani köteles magából a gyereket, hanem felnevelni és elinditani az életben is. Erről szól a törvénynek ez a része.
14:38 -as vagyok.
Oké,persze nem csak kipotyogtatni legyen jó,de azért áljon már meg a menet,ezzel az erővel amilyen szakmát-egyetemet stb. kinyög a száján akkor az ember nyalja körbe minenét mert a kicsi kis gyereke?Ami énszerintem a szülő dolga az a 8 ált és egy szakma vagy éretségiig eljutó támogatása.D
Részben személyes sértésnek veszem, amit az utolsó írt. Én nem csak azért értek egyet ezzel a törvénnyel, mert most, ebben a helyzetben nekem kedvez. Hanem azért, mert főleg a mai világban, hála a drága oktatásnak, egy fiatal - hiába tölti be a 18-at és válik hivatalosan felnőtté -, nem tud annyira megérni, mint anyáink korában az emberek, nem tudja eldönteni, hogy mit is szeretne kezdeni, mihez is van valójában kedve. Régen teljesen más volt a helyzet: elemi iskola, gimnáziumról egyetemre, vagy szakközépből dolgozni. Persze formailag semmi nem változott azóta, csak a tananyagok, oktatás folyamata lett teljesen átvariálva, hogy szerencsétlen fiatal felnőtt még véletlenül se tudjon már normális döntést hozni. Aki ebben a helyzetben azonnal megtalálja a számára megfelelő iskolát, amit élvez is csinálni, az nagyon szerencsés.
A másik dolog, ez csak az én esetemre vonatkozik: én már a kis semmirevaló érettségimmel és nyelvvizsgámmal is el szerettem volna menni dolgozni, ha nem is álomkeresetért. Szüleim voltak azok, akik "erőltették" az egyetemet, hogy igen is higgyem el, mennyire jó lesz egy diploma nekem, ők támogatnak akkor is, ha másikra akarok menni, akkor is, ha később tudom befejezni, mint más. Erre tessék. Van egy barátom, aki nem tetszik anyámnak, és egyből pusztuljon a mocskos kölyök a háztól. Ezért tartom teljesen jogtalannak.
Az utolsó vagyok.
Éppen a mai világban kellene már tudni a fiatal felnőtnek,hogy mi a bánatot akar az élettől.Mert régen ha nem is tanultál tovább akkor is megtudtad egy gyárban húzni magad.
Amúgy meg akinek nem inge...
Te meg vedd ha akarod személyes sértésnek.
El kellene mellette menni melózni és rájössz,hogyha a gyereked ilyennel álna eléd akkor elküldenéd a búsa.
Az meg,hogy végeredményben azért akarod anyádat szivatni mert nem enged egy p*cshöz közel az elég cink.
Eddig nevelt most az egyszer nem ,,lehet valamit" és egyből ez.Azért azon gondolkozz el,hogy mért anyádnál nevelkedtél nem apádnál...én inkább az eddigiért hálás lennék..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!