Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Anyám azzal fenyeget, hogy...

Anyám azzal fenyeget, hogy kirak itthonról. Tehet ilyet?

Figyelt kérdés

Ezek a körülmények: 20 éves nappali tagozatos egyetemista lány vagyok, 2007 ősze óta folyamatosan nappalin tanulok. Szüleim elváltak, anyámmal és a barátjával élek. Mivel anyám akarta az egyetemet (én dolgozni szerettem volna), vállalta a finanszírozást, ezért nem szorultam diákmunkára, semmiféle más munkára, és nem is mentem dolgozni. Egy nagy házban élünk, ahol mi hárman lakunk a felső szinten, az alsón anyukám anyja. A haszonélvezeti jog anyám barátjánál van, de a tulajdonos anyám.

Van egy barátom, akit anyám nagyon nem bír (hagyjuk az okokat, az a lényeg, hogy nincs is rá oka valójában). Most, hogy vizsgaidőszak van, anyám azzal fenyeget, hogy amíg be nem fejezem a vizsgáimat, addig nem találkozhatok barátommal, ha mégis elmegyek itthonról, akkor kidobálja a cuccaimat a ház elé és nem enged vissza többé. (Nem félnék tőle, ha tudnám, hogy nem teszi meg, de képes rá, és ezt természetesen nem szeretném.) Beszéltem vele erről, de csak a saját igazát hajtja, nem tágít. Én viszont szeretnék a barátommal találkozni, igaz, kevesebbet - mert tényleg sokat tanulok. Ha más út nincs, a joghoz fogok fordulni (ha lehet egyáltalán), hogy tehet-e ilyet egy anya? (Nem az érzelmi oldalára vagyok kíváncsi a dolognak, hanem a jogi részére.) Köszi a válaszokat!

2011. jan. 3. 20:31
1 2 3 4 5
 21/49 anonim ***** válasza:
60%

Kérdező!

Lehet hogy tandíjt nem fizet, de ELTART téged, ami van annyi (sőt, több is) mint egy átlag tandíj...Uristen...

Gondolom már marhára szeretné hogy elkezdj dolgozni, és nincs kedve még x félévig eltartani téged. Gondolkozz már úristen.

2011. jan. 3. 21:04
 22/49 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó, nem érted a problémámat. Én már végső elkeseredésemben fordulnék "jogi ijesztgetésekhez", mert anyukámmal számtalanszor próbáltam beszélni higgadtan. Amikor megismertem a barátomat és eljött egyszer hozzánk (akkor először és utoljára), azonnal megfenyegetett anyám, hogy szakítsak vele, vagy kirak. Most újra rájött a frász, és most a vizsgaidőszakot hozza fel "mentségül", pedig a házimunka (egyedül én csinálom, ha nem csinálnám, akkor senki nem csinálná) mellett tanulok is.
2011. jan. 3. 21:05
 23/49 anonim ***** válasza:
35%
a haszonélvezet erősebb, mint a tulajdonjog.Azért én ezt nnem csinálnám a tulajdon gyerekemmel.
2011. jan. 3. 21:14
 24/49 anonim ***** válasza:
67%
Ehh ha én anyámat ezzel ijesztgettem volna mikor kivágott hasonló okokból, biztos h az árvajáradékomat is lemondja előtte (apám után, amit persze addig ő zsebelt be a családival együtt, és magára költötte)
2011. jan. 3. 21:20
 25/49 A kérdező kommentje:
Hidd el, én sem azért szeretnék erről mindent megtudni, mert annyira jól fog esni anyukám orra alá dörgölni, ha annyira kiélesedik a helyzet. Hanem egyszerűen már nem tudok mit lépni, nem tudok vele beszélgetni értelmesen erről. Ha megtehetném, már régen elmentem volna, de barátomék nagyon szegények, apukámnak új családja van, nagymamám pedig velünk él.
2011. jan. 3. 21:25
 26/49 anonim ***** válasza:
82%
Arra nem gondoltatok fasziddal hogy uccu neki melózni?
2011. jan. 3. 21:28
 27/49 A kérdező kommentje:
Igen, én már rá is álltam a munkakeresésre, hiába van vizsgaidőszak. Barátommal nem beszéltem arról, hogy menne-e dolgozni, annyira el voltunk foglalva az "anyukám kibeszélésével". De felvetem neki is az ötletet, remélem díjazni fogja. Csak attól félek, hogy attól még a helyzet nem oldódna meg, diákmunkából nem nagyon lehet megélni, én úgy gondolom :( (Másra pedig bejelentve nem vennének fel minket.)
2011. jan. 3. 21:31
 28/49 anonim ***** válasza:
82%

Oké ,hogy elméleti szinten akkor ezekszerint nem tehetne ki,de őszintén meg 18 éves elmúltál semmi nem kötelezi a szülőt arra,hogy ezek után bármit is fizessen.Mert nem vagyok az anyád pátján de ezzel az erővel ha valaki 40 évesen is tanul akkor élete végéig gürcöljön,hogy a kicsi kis gyereknek megmozdulnia ne keljen vagy mi?

Viszont amit a figyelmedbe ajállok,hogyha mindkét szülő nevén van-volt az ingatlan-ok akkor csak közösen dönthetnek arról ,hogy ki milyen lakáshasználati jogot kap.

19/N

2011. jan. 3. 21:40
 29/49 A kérdező kommentje:

Az apukám segítségével és anyukám szüleinek támogatásával épült meg ez a ház még akkor, mikor én születtem (az előtt kezdődtek a munkálatok). Szüleim több, mint 10 év után váltak el, és mivel mindkettőnek részesedése volt a házból, azért valahogy el kellett osztani. Mivel apukám elköltözött, és anyukám nem akart milliókat fizetni apámnak a ház után, ezért anyukám barátja "megvette" a haszonélvezeti jogot, a tulaj pedig anyukám lett. Így, ha jól értelmezem, apámnak már semmi köze, semmi beleszólása a ház ügyeibe. Anyukám barátja pedig természetesen anyám pártját fogja.

Amúgy ez a törvény, ami elméletben kimondja, hogy nappali tagozatos egyetemista részére tartást kell biztosítani, azt is kimondja, hogy maximum 26 éves koráig! Tehát egy 40 évest már nem... :) Csak, hogy nehogy félre értsd!

2011. jan. 3. 21:50
 30/49 anonim ***** válasza:
100%
még mindig nem adtál rá választ, hogy miért nem tudnál apudhoz költözni, ha már anyuddal ennyire gáz a helyzet!?
2011. jan. 3. 22:38
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!