Anyám azzal fenyeget, hogy kirak itthonról. Tehet ilyet?
Ezek a körülmények: 20 éves nappali tagozatos egyetemista lány vagyok, 2007 ősze óta folyamatosan nappalin tanulok. Szüleim elváltak, anyámmal és a barátjával élek. Mivel anyám akarta az egyetemet (én dolgozni szerettem volna), vállalta a finanszírozást, ezért nem szorultam diákmunkára, semmiféle más munkára, és nem is mentem dolgozni. Egy nagy házban élünk, ahol mi hárman lakunk a felső szinten, az alsón anyukám anyja. A haszonélvezeti jog anyám barátjánál van, de a tulajdonos anyám.
Van egy barátom, akit anyám nagyon nem bír (hagyjuk az okokat, az a lényeg, hogy nincs is rá oka valójában). Most, hogy vizsgaidőszak van, anyám azzal fenyeget, hogy amíg be nem fejezem a vizsgáimat, addig nem találkozhatok barátommal, ha mégis elmegyek itthonról, akkor kidobálja a cuccaimat a ház elé és nem enged vissza többé. (Nem félnék tőle, ha tudnám, hogy nem teszi meg, de képes rá, és ezt természetesen nem szeretném.) Beszéltem vele erről, de csak a saját igazát hajtja, nem tágít. Én viszont szeretnék a barátommal találkozni, igaz, kevesebbet - mert tényleg sokat tanulok. Ha más út nincs, a joghoz fogok fordulni (ha lehet egyáltalán), hogy tehet-e ilyet egy anya? (Nem az érzelmi oldalára vagyok kíváncsi a dolognak, hanem a jogi részére.) Köszi a válaszokat!
Kérdező!
Lehet hogy tandíjt nem fizet, de ELTART téged, ami van annyi (sőt, több is) mint egy átlag tandíj...Uristen...
Gondolom már marhára szeretné hogy elkezdj dolgozni, és nincs kedve még x félévig eltartani téged. Gondolkozz már úristen.
Oké ,hogy elméleti szinten akkor ezekszerint nem tehetne ki,de őszintén meg 18 éves elmúltál semmi nem kötelezi a szülőt arra,hogy ezek után bármit is fizessen.Mert nem vagyok az anyád pátján de ezzel az erővel ha valaki 40 évesen is tanul akkor élete végéig gürcöljön,hogy a kicsi kis gyereknek megmozdulnia ne keljen vagy mi?
Viszont amit a figyelmedbe ajállok,hogyha mindkét szülő nevén van-volt az ingatlan-ok akkor csak közösen dönthetnek arról ,hogy ki milyen lakáshasználati jogot kap.
19/N
Az apukám segítségével és anyukám szüleinek támogatásával épült meg ez a ház még akkor, mikor én születtem (az előtt kezdődtek a munkálatok). Szüleim több, mint 10 év után váltak el, és mivel mindkettőnek részesedése volt a házból, azért valahogy el kellett osztani. Mivel apukám elköltözött, és anyukám nem akart milliókat fizetni apámnak a ház után, ezért anyukám barátja "megvette" a haszonélvezeti jogot, a tulaj pedig anyukám lett. Így, ha jól értelmezem, apámnak már semmi köze, semmi beleszólása a ház ügyeibe. Anyukám barátja pedig természetesen anyám pártját fogja.
Amúgy ez a törvény, ami elméletben kimondja, hogy nappali tagozatos egyetemista részére tartást kell biztosítani, azt is kimondja, hogy maximum 26 éves koráig! Tehát egy 40 évest már nem... :) Csak, hogy nehogy félre értsd!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!