Húgom hozzám szeretne költözni, bennem ellenérzések vannak?
Budapesten élek és tanulok, kaptam egy lakást, mikor az egyetemre felvettek.
Húgom most kezdi a 8. osztályt, művészeti iskolába szeretne majd továbbmenni, itt van Pesten az, ahová vágyik. A bejárás nem opció, mert 180 kilométerre élnek, minden nap nem hoznák-vinnék, kivitelezhetetlen lenne. Kollégiumba nem akar menni, én sem tartom egészségesnek.
Itt jöttem a képbe én... Szeretne beköltözni hozzám, hétköznapokra. Anyukánk azt mondta, hogy felém teljes a bizalma, ha számomra rendben, nem látná akadályát. Viszont...
4 éve egyedül élek, nagyon élvezem. Örülök, hogy senkihez nem kell alkalmazkodnom, azt csinálhatok, amit csak akarok.
14 lesz akkor, még bőven kamasz. Nem az én gyerekem, de nyilván az én felelősségem is lesz, hogy minden rendben legyen vele. Nem tudom, hogy egyetem és munka mellett mennyire fogok vágyni erre a plusz teherre.
Tehetséges nagyon, tőlem várja a választ, hogy elkezdjem-e a felvételire készülni, gondolkozhat-e ebben. Nem akarom összetörni az álmait. De én is idősödöm, lehet, hogy 1 hónap múlva megismerkedek valakivel, akivel 2 éven belül összeházasodunk és 3 év múlva már gyerekünk lesz... Nem tudom megígérni neki, hogy igen, 4 évig lakhat nálam.
Még azt mondta, hogy esetleg a nagyszüleinkkel beszélne, hogy felváltva hozzák-vigyék, talán heti 1 napot anya is bevállalna. De ez is lutri, mert egyik papánk 75 éves már, ha front van, fájnak a lábai, melegben sem szívesen mozgolódik, délután 2 órát alszik. Hiába nyugdíjasok, nem várhatja tőlük, hogy hajnalban keljenek és induljanak, egész nap malmozzanak itt Pesten, este, próbák után meg menjenek vele haza. Tanulni is képtelenség így, semmi szociális élete nem lesz.
Nem is értem hogy merült fel egyáltalán hogy nálad lakjon egy kamasz. Én nem is a plusz háztartási munkáktól félnék legjobban, hanem attól hogy pont a leghülyébb korban van. Most fog majd bulizni, pasizni, dolgokat kipróbálni. Menedzseljék ezt a szülei, vagy hivatásos nevelők a koliban. Tuti nem vállalnék ilyen felelősséget.
A kollégium lenne a megoldás. Ha nem akarja, akkor ez van. Teljesen életszerűtlen hogy te felügyelj egy kamaszlányt.
Szerintem nem várják el tőle, hogy nőgyógyásza legyen. Se nem lenne hiteles az anyaszerepben. Visszafogni már nehezen lehet egy 14 évest.
Az anyjának kéne szólni ebben az esetben, nem várja senki hogy gyámja legyen
Biztos, hogy nem költöztetném a húgomat a nyakamra felnött emberként akármennyire is szeretem.
Szerinted ha egyetemre megy kinél akar majd lakni? Ha elkezd dolgozni, kinèl akar majd lakni? Nálad.
14 éves gyerek, hiába komoly, hiába szereted, nem lenne jó.
Szerinted a kollégiummal mi a baj? Milyen hülye duma ez, hogy nem egészséges? A kortársai, osztálytársai, felügyelő tanárok között nem egészséges? Ott ahol akár tudnak segíteni is neki a tanulásban? Ne beszélj ekkora ökörséget. Nem börtönbe küldöd. Az egészséges hogy napi többszáz kilómétert utazna? Ne haragudj, de az egy barom aki ezt felvállalja! Van ilyen idióta?Mikor tanul? Mikor pihen? Én csak 35 kilóméterről voltam bejárós és ez is rengeteget kivett belőlem. A családod anyagi, idöbeli veszteségéről nem is beszélek.
Te ne vállalj föl 4+ ki tudja mennyi időt. Nem kell, felnőtt vagy, ő gyerek. Ha nagykorú lenne akkor sem.
Menjen koliba, és ha kedved lesz, néha nálad alszik.
Ezt csak is így lehet megoldani, különben harag lesz, legkésőbb akkor ha eleged lesz.
Én nem vállalnám. Egy 14 éves gyerekért teljes felelősséget vállalni... hát nem. Ha BÁRMI történik vele, kezdve azzal, hogy romlanak a jegyei, bepasizik, kipróbálja a cigit/alkoholt, kimarad éjszakára stb., te leszel a hibás. Meg egyáltalán én nem vállalnám, hogy egy tini - jogosan - egyre növekvő önállóságra törekvését elirányítsam. Vagy minden egyes "elmehetek ide vagy oda" kérdést a szüleivel fogtok egyeztetni? Hát azt sem kívánnám a hátam közepére sem. Pláne hogy aztán ha mondjuk nem engednek neki bizonyos dolgokat, ő meg menne/csinálná, akkor te hallgasd a panaszkodását, nézd a sértődött fejét, vagy verd vissza a megvesztegetési próbálkozásait.
A másik, hogy hiába írták páran, hogy nem zavar sok vizet, észre sem fogod venni stb., még ha a világ legcsendesebb, legtisztelettudóbb gyerekéről is van szó, akkor is, de, zavarni fog. Egyrészt mert ott lesz, és aki élt már egyedül és másokkal is, az tudja, hogy mi a különbség a kettő között, másrészt egy 14 éves gyerek, még ha - tegyük fel - viszonylag önálló is, azért nem fog teljes mértékben magára főzni, mosni, bevásárolni stb.
A kit viszel fel a saját lakásodba és ott kivel-mikor-mit csinálsz kérdéskör már csak a hab a tortán, és most nem kell semmi extrémre gondolni, csak mondjuk felvinnél egy pasit dugni vagy a barátnőiddel csapnátok egy görbe estét.
Most olyasmibe ne is menjünk bele, hogy jogilag felelősségre vonható vagy te is meg a lány szülei is, ha mondjuk elmész valmai éjszakai programra és mondjuk tűz üt ki a házban, még csak nem is történik semmi baja, de kiürítik a házat és kiderül, hogy ott van egy 14 éves egyedül egy lakásban.
Menjen kollégiumba és vele leszel, figyelsz rá, amennyit csak tudsz - a SAJÁT életed mellett.
Velem szinte pontról pontra ez a szituáció esett meg néhány évvel ezelőtt. Mi is féltestvérek vagyunk, az anyánk közös. Anya kitalálta, hogy akkor 4 évig én szitteljem a húgomat, ezzel magamra véve az összes felelősséget és a nevelését. Én megmondtam anyámnak, hogy ez az ő dolga. A támogatás és a családi összetartás nem ott kezdődik, hogy igazságtalan módon a nyakába varrunk egy kamaszt egy olyan embernek, akinek nem a feladata a nevelése. Húgom szépen elment kollégiumba és megtanult másokhoz alkalmazkodni, betenni egy mosást, stb, anyám meg felfogta, hogy nem nézhet ingyen szitternek, aki feladja a már kialakult felnőtt életét egy elkényeztetett kamasz miatt, akinek derogál a kollégium. Aki szerint ez elvárt, annak baj van a toronyban és egyszerűen nem tud racionálisan gondolkozni.
De amúgy ha a kishúg írta volna ki a kérdést, őt szedtétek volna szét, hogy mekkora szemét. Néhányan, szerencsére a legtöbben ennél azért tovább látnak, mert nem mindig a kérdező a hibás ám, hiába dívik az áldozathibáztatás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!