Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Menjek főiskolára 26 évesen,...

Menjek főiskolára 26 évesen, hallgassak a szüleimre?

Figyelt kérdés

21-22 évesen fejeztem be az érettségit Szlovákiában. Ott 9 osztály van általánosban, és egy évem elment rossz iskolában, szóval újra kezdtem az érettségizős osztályt olyan suliban ami nekem szimpatikus volt. Elvégeztem 2 év alatt. Érettségi után a szüleim, főleg apám azt mondta, hogy menjek dolgozni, már fogy a türelme stb. stb. Akkor eléggé erőteljesen drogok hatása alatt állt, gyerekkoromban verte anyámat, illetve 18 éves korom után is voltak gondok. 19 évesen apám be drogozva elzavart otthonról hajnalban, nagymamám tartott el érettségiig. Viszont a nyugdíjából örökké nem tud ő sem, szóval ő is azt mondta, hogy menjek dolgozni, főiskola nem garancia semmire. Édesanyám is labilis már nagyon, nem dolgozik 20 éve. Apámnál is előfordult, hogy 3 évig nem volt munakhelye. Szüleim mai napig együtt élnek, valószínűleg kényszerből, érdekből.

Mostanság viszont kitalálták azt a szüleim, hogy költözzek vissza hozzájuk, ne tegyem tönkre magamat egy gyárban 3 műszakban ahol össze-vissza dolgoztatnak engem a szerződésben aláírtak ellenére. Ezzel egyet is tudok érteni, de félő, hogy érdekből hívnak vissza magukhoz. Anyukám váltig állítja, ha lesz diplomám, válogathatok a munkahelyek közt. Ennyire nem fekete és fehér ez az egész.

Barátnőmmel nem felhőtlen a viszonyom közel sem, viszont az albérletet fizetnem kell valahogy. Felesben így 75k havonta.

Mondták már többen is, hogy lépjek ki a kapcsolatból, de most a hitelek miatt eléggé meg vagyok lőve. Van személyi kölcsönöm és áruhitelem is, amire azt mondták a szüleim, hogy ha beiratkozom főiskolára, akkor kifizetik. Nem hiszem, hogy például az OTP bank ezt jó szemmel nézné, és míg munkaviszonyom van addig nem tudok iskolába menni. Ráadásul nem tudom mi az ami érdekelne, és félek hogy a főiskola csak kidobott 4-5 év lenne az életemből, és 30 x éves koromra sehol sem tartanék.

Viszont visszavágyom egyre jobban Szlovákiába, ahogy veszem észre kezd élhetőbb ország is lenne a mai árak tekintetében.

Nagymamám azt mondta, hogy keressek új munkahelyet ami emberibb, de szüleimhez ne menjek vissza, mert megint át kattan nekik, és elzavarnak otthonról dolgozni ha nem lesz pénzük. Illetve tönkre tennének, és ki akarnának használni. Hónapról hónapra élnek, viszont szórják a pénzt erőteljesen, ha netán nagyobb összeg kerül a zsebükbe amit apám felől a nagyapámnak köszönhetnek.

Teljesen tanácstalan vagyok, és elveszettnek érzem magam. Iránymutató válaszok, vélemények nagyon jól jönnének nekem. Előre is köszönöm!

jan. 15. 06:59
1 2 3 4 5 6
 41/51 anonim ***** válasza:
100%
Gondolom beszélsz más nyelveket is…azzal is lehetne valamit kezdeni
jan. 23. 13:25
 42/51 anonim ***** válasza:
100%
Vagy valami FOSZ gazdasági szak
jan. 23. 13:26
 43/51 NTBS ***** válasza:
Ne menj vissza a szüleihez, de tanulj bátran
jan. 23. 18:06
 44/51 anonim ***** válasza:

A szlovákot frissítsd fel mindenféleképpen, akár elmész buszsofőrnek, akár nem. Akkor lehet, akár Flixbust is vezethetsz szlovák útvonalon, ami lehet, már több pénz a Volánnal. Ha az anyagi rész megvan, keress fel pszichológust, mert ilyen háttérrel elég szépen ki lehet égni.

Ha érdekel a buszozás, be is válik majd és úgy érzed, levelezőn meló mellett szeretnéd képezni magadat, majd te kérdezz körbe, mit javasolnak, az előre lépéshez milyen diplomát fogadnak el és nézz utána majd, azok érdekelnek-e.

jan. 23. 18:30
 45/51 anonim ***** válasza:
100%

"Nyúzottabb vagyok sokkal, mint azelőtt hogy 3 műszakoztam volna. Egyre rosszabb a 3 műszak. Első évben még jól bírtam, de így a negyedikben már haláli."

Akkor ne csináld, mert rámegy az egészséged, mondom.

jan. 23. 20:06
 46/51 anonim ***** válasza:
61%

Skacok, inkább most tanulok 3 évig éjjelente, mint egész életemben egy szar helyen tapossak és legyek folyamatosan kimerült, legyen nulla időm a gyerekeimre és pihenésre.

Szeretném, ha a gyerekeim látnák, hogy mit jelent az, ha valaki rossz döntéseket hoz és emiatt később sokszorosan kell dolgoznia a helyrehozásukon.

Amúgy a gyereknek van apukája is, ő sokat segít, hogy legyen időm tanulni. Egy egészséges gyerek elvisel két szülőt is maga körül hálistennek.

jan. 25. 09:06
 47/51 anonim ***** válasza:
100%

"inkább most tanulok 3 évig éjjelente, mint egész életemben egy szar helyen tapossak és legyek folyamatosan kimerült, legyen nulla időm a gyerekeimre és pihenésre"

Nem csak ez a két variáció van. Tanulhatsz lassabb tempóban is, hogy ne kelljen folyton éjszakázni, mert mindenképpen árt, ha nem alszod ki magadat - arról nem is beszélve, hogy milyen rossz példát mutatsz ezzel a gyerekeidnek (nem csak ezekben az években, hanem hosszú távon: abból kiindulva, hogy az anyjuk is így csinálta, esélyesebb, hogy majd ők is ezt fogják választani, ahelyett, hogy éjjel aludnának).

"Szeretném, ha a gyerekeim látnák, hogy mit jelent az, ha valaki rossz döntéseket hoz és emiatt később sokszorosan kell dolgoznia a helyrehozásukon."

Ezt anélkül is látni fogják, hogy megbetegítenéd az anyjukat. Nem csak a te példádból tanulhatnak, hanem irodalmi művekből is, filmekből is, rokonok és ismerősök példáiból is, stb.

"Amúgy a gyereknek van apukája is, ő sokat segít, hogy legyen időm tanulni. Egy egészséges gyerek elvisel két szülőt is maga körül hálistennek."

Az jó, ha ott van az apjuk is. De akkor: plusz egy fő, akinek te kellenél, most kellenél, nem csak majd egyszer...

jan. 25. 17:55
 48/51 anonim ***** válasza:

3 év alatt lehet elvégezni egy egyetemet. Meddig húzzam, 10 évig? Nem mutatok senkinek rossz példát és a gyerekem sem szenved hiányt semmiben. Nem vagyok beteg, ugyanis ismerem az egyensúly fogalmát. Nem úgy kell elképzelni, hogy álló éjjel magolok… Az meg pláne nem hiányzik, hogy valamelyik idióta rokonból induljanak ki, mint példa…

Azért van különbség aközött, hogy egész éjjel ébren vagy és aközött, hogy napi 1,5 óra alvást áldozol be pár évig. 9-kor alszunk, 5-kor kelek. Így van reggel 30 percem meg este 1 órám nyugiban. Mert a 3 éves 8 órakor már húzza a lóbőrt. Nekem ennyi elég, de ezt minden egyes nap tartom.

Azért köszi, hogy ismeretlenként itt a temetésemre készülsz :D mások meg nyomkodják a telefonjukat hajnalig, az biztosan sokkal jobb példa a gyereknek.

jan. 27. 11:03
 49/51 A kérdező kommentje:
Kérlek ne itt beszéljétek meg ezt, erre van a privát üzenet. Számomra ezek a válaszok nem igazán relevánsak. Köszönöm! 🙂
jan. 28. 10:55
 50/51 anonim ***** válasza:
100%

Én már jeleztem, hogy a helyedben FOSZ képzésre mennék, ami olcsóbb és csak 2 éves...ha találsz jó munkát utána, akkor nyugodtan ha anyagilag megteheted, és lesz állami féléved megjelölhetsz egy alapképzést is.

Vedd figyelembe, hogy hol élsz és, hogy mivel lehet jól keresni pl gazdasági és informatikai FOSZos képzéssel nem lehet mellé lőni...

jan. 28. 11:01
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!