Akik középiskola után rögtön mentetek egyetemre/főiskolára, államilag támogatott szakra, albérletben laktok, mellette dolgoztok, a szüleitek is támogatnak egy kisebb összeggel, kb. mennyi saját pénzetek volt, mikor költöztetek?
Kollégiumban laktam és mérnöki képzés mellett egyáltalán nem tudtam dolgozni eleinte. Saját pénzem kb. nem volt, csak elenyésző, a szüleim fedezték mindenemet. Második félévtől ösztöndíjat kaptam, 20 ezer forint körül, ez legalább a kolira és az apró hülyeségeimre elég volt. Kitartott a negyedik év végéig. Két évben köztársasági ösztöndíjat is kaptam mellé. Aztán a szüleim úgy döntöttek ezt a pénzt inkább gyűjtögessem, jól jöhet még később, továbbra is ők álltak mindent.
Menetrend szerint lediplomáztam és a fővárosba mentem mesterképzésre. Addigra ösztöndíjakból, diákmelókból, szülinapi, karácsonyi, egyéb pénzekből összegyűlt majdnem egy millió forintom. A szüleim továbbra is támogattak, 1,5 év alatt kb. a harmada kopott el.
Én BTK-ra járok jelenleg is, és albérletben lakom. Első két évben szüleim fizettek mindent, aztán sikerült munkát találnom és azóta önmagam tartom el. Nem volt pénzem mikor egyetemre mentem.
Manapság már nem támogatnak. Évente kb 3 alkalommal ajándék helyet kapok 5000 ftot. (szülinap,névnap, karácsony)
A gimnázium után rögtön albérletbe költöztem, mert elég messze volt tőlünk az egyetem. Nem dolgoztam, mert nem volt rá időm a suli mellett. A szüleim fizették a tandíjamat, az albérletet és minden egyéb kiadásomat is + kaptam pénzt kajára, ruhára, szórakozásra.
Amikor elköltöztem, volt 700 ezer ft megtakarításom, amit diákmunkával szedtem össze még amikor a gimnáziumba jártam.
Távolabbi rokonoktól összesen kaptam 100 000 forint környékén ballagásomra pénzt + diákmelóból volt kb 75 000 Ft spórolt pénzem, illetve fix 40 000 Ft bevételem (árvasági), amikor elköltöztem a nevelőszüleimtől szeptember 1-én, társbérletbe, kezdetben 15 000 + rezsiért egy apró, világvégi szobába. Kaptam 25 000 ft szoctámot, ez így kezdetben elég volt. (4 éve)
Aztán összeköltöztünk a vőlegényemmel (szintén egyetemista) így kettőnknek mindennel együtt 110-130 000 Ft-nyi havi bevételünk van (most kb heti 5-8 000 Ft-ért diákmelózom), ez egy apró garzonra + kajára elég. A február és a szeptember mindig nagyon húzós, mert az ösztöndíjat az elbírálás miatt csak később utalják.
Hamaroan végzek, akkor jobb lesz, remélem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!