Menjek főiskolára 26 évesen, hallgassak a szüleimre?
21-22 évesen fejeztem be az érettségit Szlovákiában. Ott 9 osztály van általánosban, és egy évem elment rossz iskolában, szóval újra kezdtem az érettségizős osztályt olyan suliban ami nekem szimpatikus volt. Elvégeztem 2 év alatt. Érettségi után a szüleim, főleg apám azt mondta, hogy menjek dolgozni, már fogy a türelme stb. stb. Akkor eléggé erőteljesen drogok hatása alatt állt, gyerekkoromban verte anyámat, illetve 18 éves korom után is voltak gondok. 19 évesen apám be drogozva elzavart otthonról hajnalban, nagymamám tartott el érettségiig. Viszont a nyugdíjából örökké nem tud ő sem, szóval ő is azt mondta, hogy menjek dolgozni, főiskola nem garancia semmire. Édesanyám is labilis már nagyon, nem dolgozik 20 éve. Apámnál is előfordult, hogy 3 évig nem volt munakhelye. Szüleim mai napig együtt élnek, valószínűleg kényszerből, érdekből.
Mostanság viszont kitalálták azt a szüleim, hogy költözzek vissza hozzájuk, ne tegyem tönkre magamat egy gyárban 3 műszakban ahol össze-vissza dolgoztatnak engem a szerződésben aláírtak ellenére. Ezzel egyet is tudok érteni, de félő, hogy érdekből hívnak vissza magukhoz. Anyukám váltig állítja, ha lesz diplomám, válogathatok a munkahelyek közt. Ennyire nem fekete és fehér ez az egész.
Barátnőmmel nem felhőtlen a viszonyom közel sem, viszont az albérletet fizetnem kell valahogy. Felesben így 75k havonta.
Mondták már többen is, hogy lépjek ki a kapcsolatból, de most a hitelek miatt eléggé meg vagyok lőve. Van személyi kölcsönöm és áruhitelem is, amire azt mondták a szüleim, hogy ha beiratkozom főiskolára, akkor kifizetik. Nem hiszem, hogy például az OTP bank ezt jó szemmel nézné, és míg munkaviszonyom van addig nem tudok iskolába menni. Ráadásul nem tudom mi az ami érdekelne, és félek hogy a főiskola csak kidobott 4-5 év lenne az életemből, és 30 x éves koromra sehol sem tartanék.
Viszont visszavágyom egyre jobban Szlovákiába, ahogy veszem észre kezd élhetőbb ország is lenne a mai árak tekintetében.
Nagymamám azt mondta, hogy keressek új munkahelyet ami emberibb, de szüleimhez ne menjek vissza, mert megint át kattan nekik, és elzavarnak otthonról dolgozni ha nem lesz pénzük. Illetve tönkre tennének, és ki akarnának használni. Hónapról hónapra élnek, viszont szórják a pénzt erőteljesen, ha netán nagyobb összeg kerül a zsebükbe amit apám felől a nagyapámnak köszönhetnek.
Teljesen tanácstalan vagyok, és elveszettnek érzem magam. Iránymutató válaszok, vélemények nagyon jól jönnének nekem. Előre is köszönöm!
Hallgass nagymamádra. A főiskolát meg hagyjad szerintem, nem tűnsz túl èrtelmesnek. Inkább valami szakmát nèzz. Okj esti tagozaton.
Dolgozz továbbra is, ne kelljen anyádèk változó jóindulatától függnöd.
"Van személyi kölcsönöm és áruhitelem is, amire azt mondták a szüleim, hogy ha beiratkozom főiskolára, akkor kifizetik. Nem hiszem, hogy például az OTP bank ezt jó szemmel nézné, és míg munkaviszonyom van addig nem tudok iskolába menni"
Nem a #2-es vagyok, de például ezért sem tűnsz értelmesnek. Az OTP nem nézné jó szemmel, ha a szüleid kifizetnék a hiteleidet, - mert az OTP csak és kizárólag a te pénzedet nézi jó szemmel, a szüleid pénze nem megfelelő, vagy hogy gondoltad ezt? A nem tudsz iskolába menni, amíg munkaviszonyod van-ra csak azt tudom mondani, hogy én is munka mellett diplomáztam levelezőn, és 200-an jártunk akkor a levelező évfolyamra, csak az én szakomon, csak az én egyetememen.
Ráadásul minden témában folyton a szüleid által elmondottakra hivatkozol, mintha egyedül ők léteznének mint információforrás, és te képtelen lennél utánanézni, hogy valóban így van-e.
Nem olvastam el az egészet, de biztosan nem mennék vissza a szüleimhez, hogy újra függésben legyek. Apádnak drogproblémái vannak, elzavart már egyszer, szerinted nem teszi meg mégegyszer?
26 évesen akkor mennék egyetemre, ha NEKEM, van egy CÉLOM. De olyan emberekkel, hogy "legyen egy diplomám, azzal majd keresett szakember leszek" Dunát lehet rekeszteni, ráadásul sokszor tök alkalmatlanok a feladatra, mert csak elvégezték az egyetemet, de mivel se motivációjuk, se érdeklődésük nem volt hozzá, nem az "életre" sajátították el a tudást, hanem a vizsgákra.
Érettségivel nem csak a gyárakban lehet elhelyezkedni + ha valahol dolgozol, meg lehet mászni a szamárlétrát, pláne ha ügyes vagy.
De ez a mindegy milyen diplomával de majd jól keresek, olyan hiú ábránd, hogy megütném, aki ezt súlykolja másba. Mindenkit egyetemre tuszkolnak, mert a "szakik" le vannak nézve (wtt??), és nem hogy jó szakember is kevés van, de még rosszat se tudsz nagyon fogadni.
Amennyi közgazdászt képeztek az elmúlt 10 évben, már a csapból is pénznek kéne folynia...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!