Menjek főiskolára 26 évesen, hallgassak a szüleimre?
21-22 évesen fejeztem be az érettségit Szlovákiában. Ott 9 osztály van általánosban, és egy évem elment rossz iskolában, szóval újra kezdtem az érettségizős osztályt olyan suliban ami nekem szimpatikus volt. Elvégeztem 2 év alatt. Érettségi után a szüleim, főleg apám azt mondta, hogy menjek dolgozni, már fogy a türelme stb. stb. Akkor eléggé erőteljesen drogok hatása alatt állt, gyerekkoromban verte anyámat, illetve 18 éves korom után is voltak gondok. 19 évesen apám be drogozva elzavart otthonról hajnalban, nagymamám tartott el érettségiig. Viszont a nyugdíjából örökké nem tud ő sem, szóval ő is azt mondta, hogy menjek dolgozni, főiskola nem garancia semmire. Édesanyám is labilis már nagyon, nem dolgozik 20 éve. Apámnál is előfordult, hogy 3 évig nem volt munakhelye. Szüleim mai napig együtt élnek, valószínűleg kényszerből, érdekből.
Mostanság viszont kitalálták azt a szüleim, hogy költözzek vissza hozzájuk, ne tegyem tönkre magamat egy gyárban 3 műszakban ahol össze-vissza dolgoztatnak engem a szerződésben aláírtak ellenére. Ezzel egyet is tudok érteni, de félő, hogy érdekből hívnak vissza magukhoz. Anyukám váltig állítja, ha lesz diplomám, válogathatok a munkahelyek közt. Ennyire nem fekete és fehér ez az egész.
Barátnőmmel nem felhőtlen a viszonyom közel sem, viszont az albérletet fizetnem kell valahogy. Felesben így 75k havonta.
Mondták már többen is, hogy lépjek ki a kapcsolatból, de most a hitelek miatt eléggé meg vagyok lőve. Van személyi kölcsönöm és áruhitelem is, amire azt mondták a szüleim, hogy ha beiratkozom főiskolára, akkor kifizetik. Nem hiszem, hogy például az OTP bank ezt jó szemmel nézné, és míg munkaviszonyom van addig nem tudok iskolába menni. Ráadásul nem tudom mi az ami érdekelne, és félek hogy a főiskola csak kidobott 4-5 év lenne az életemből, és 30 x éves koromra sehol sem tartanék.
Viszont visszavágyom egyre jobban Szlovákiába, ahogy veszem észre kezd élhetőbb ország is lenne a mai árak tekintetében.
Nagymamám azt mondta, hogy keressek új munkahelyet ami emberibb, de szüleimhez ne menjek vissza, mert megint át kattan nekik, és elzavarnak otthonról dolgozni ha nem lesz pénzük. Illetve tönkre tennének, és ki akarnának használni. Hónapról hónapra élnek, viszont szórják a pénzt erőteljesen, ha netán nagyobb összeg kerül a zsebükbe amit apám felől a nagyapámnak köszönhetnek.
Teljesen tanácstalan vagyok, és elveszettnek érzem magam. Iránymutató válaszok, vélemények nagyon jól jönnének nekem. Előre is köszönöm!
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, sokat segítettek. Nem megyek vissza, ezt a rizikót nem vállalom be. Éppen eléggé toxikusak.
Tavaly anyám ordított velem, hogy adjak a gáz számlára év végén (elszámolás) 500 eurót, mert nyáron 3 hetet elvégre én is náluk voltam. Csak néztem...
Mondjuk ha ott laksz náluk, akkor elvárható, hogy beszállj te is a rezsijükbe, csak ezeket a feltételeket korrektebb előre tisztázni és nem utólag közölni meglepetésként.
Főleg ha azzal hívnak haza, hogy mindent ok fizetnek, aztán meg mégis meggondolják magukat. Nyilván azért, mert nincs pénzük, csak akkor miből akarnak mindent ők fizetni, mint amit ígérgetnek…
Szakmát is lehet szerezni fősulin levelezőn. FOSZK néven lehet keresni őket. A buszsofőrködés ugyanolyan rabszolga munka, mint a gyár. Nem véletlenül hagyják ott nagyon sokan. Inkább keress egy jó szakképzést és azt végezd el a meló mellett.
27 vagyok, most diplomázok levelezőn gyerek, munka, kert mellett. Éjjelente szoktam tanulni.
"Éjjelente szoktam tanulni."
Hát pedig éjjel aludni kéne... Vigyázz az egészségedre! A gyerekednek még sokáig szüksége lesz az apjára/anyjára...
"Sajnos sokan éjjel tudják megoldani :/"
Ha eleve így állsz hozzá, gyerekek nélkül is rámehet az egészséged az egyetemre...
Az egyik legfontosabb dolog az életben az, hogy el tudjuk dönteni, mi mennyire fontos. Az, hogy kialudd magad, méghozzá alaposan és rendszeresen, olyan valami, ami nélkül nem fog működni semmi: nyúzott leszel, ezért többet hibázol, nehezebben tanulsz (eleve: amit nappal megtanulsz, az éjjel, az alváskor épül be az agyadba), türelmetlen leszel, ezért több emberi konfliktusod lesz, ami miatt nehezebb lesz az életed, nem fogod tudni a normál tartományban tartani se a súlyodat, se a vérnyomásodat, se a vércukorszintedet, stb. Annyit meg az egész nem ér...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!