Menjek főiskolára 26 évesen, hallgassak a szüleimre?
21-22 évesen fejeztem be az érettségit Szlovákiában. Ott 9 osztály van általánosban, és egy évem elment rossz iskolában, szóval újra kezdtem az érettségizős osztályt olyan suliban ami nekem szimpatikus volt. Elvégeztem 2 év alatt. Érettségi után a szüleim, főleg apám azt mondta, hogy menjek dolgozni, már fogy a türelme stb. stb. Akkor eléggé erőteljesen drogok hatása alatt állt, gyerekkoromban verte anyámat, illetve 18 éves korom után is voltak gondok. 19 évesen apám be drogozva elzavart otthonról hajnalban, nagymamám tartott el érettségiig. Viszont a nyugdíjából örökké nem tud ő sem, szóval ő is azt mondta, hogy menjek dolgozni, főiskola nem garancia semmire. Édesanyám is labilis már nagyon, nem dolgozik 20 éve. Apámnál is előfordult, hogy 3 évig nem volt munakhelye. Szüleim mai napig együtt élnek, valószínűleg kényszerből, érdekből.
Mostanság viszont kitalálták azt a szüleim, hogy költözzek vissza hozzájuk, ne tegyem tönkre magamat egy gyárban 3 műszakban ahol össze-vissza dolgoztatnak engem a szerződésben aláírtak ellenére. Ezzel egyet is tudok érteni, de félő, hogy érdekből hívnak vissza magukhoz. Anyukám váltig állítja, ha lesz diplomám, válogathatok a munkahelyek közt. Ennyire nem fekete és fehér ez az egész.
Barátnőmmel nem felhőtlen a viszonyom közel sem, viszont az albérletet fizetnem kell valahogy. Felesben így 75k havonta.
Mondták már többen is, hogy lépjek ki a kapcsolatból, de most a hitelek miatt eléggé meg vagyok lőve. Van személyi kölcsönöm és áruhitelem is, amire azt mondták a szüleim, hogy ha beiratkozom főiskolára, akkor kifizetik. Nem hiszem, hogy például az OTP bank ezt jó szemmel nézné, és míg munkaviszonyom van addig nem tudok iskolába menni. Ráadásul nem tudom mi az ami érdekelne, és félek hogy a főiskola csak kidobott 4-5 év lenne az életemből, és 30 x éves koromra sehol sem tartanék.
Viszont visszavágyom egyre jobban Szlovákiába, ahogy veszem észre kezd élhetőbb ország is lenne a mai árak tekintetében.
Nagymamám azt mondta, hogy keressek új munkahelyet ami emberibb, de szüleimhez ne menjek vissza, mert megint át kattan nekik, és elzavarnak otthonról dolgozni ha nem lesz pénzük. Illetve tönkre tennének, és ki akarnának használni. Hónapról hónapra élnek, viszont szórják a pénzt erőteljesen, ha netán nagyobb összeg kerül a zsebükbe amit apám felől a nagyapámnak köszönhetnek.
Teljesen tanácstalan vagyok, és elveszettnek érzem magam. Iránymutató válaszok, vélemények nagyon jól jönnének nekem. Előre is köszönöm!
19 csak a kamionnál kell C jogsi meg senki nem fizeti a kamionjogsít se...elég drága.
A Volán vagy BKV meg "fizeti", kap tanfolyam alatt minimálbért, ingyen utazást...csak 2 vagy 3 évet alákell írni.
Egyébként én igaz nő vagyok, de én is buszozom. Anno a Volánnál keztem. Távolságin egész jó a fizetés.
Sztm vagj bele.
Haza semmiképp ne menj.
"26 évesen, hallgassak a szüleimre?"
Csak akkor, ha szerinted is igazuk van! Hallgasd meg a véleményüket és gondold át! Ennyit feltétlenül érdemes megtenned. De felnőtt ember vagy, ezért akárhogyan döntesz végül, a saját döntésed lesz, teljesen függetlenül attól, hogy ők mit mondanak - és ezt egyre inkább így fogod érezni, ahogy egyre inkább felnősz.
Szerintem nem tudnád finanszírozni az egyetemet...ha államira is vesznek fel, lehet hogy átkerülsz fizetősre...én a helyeben egy jó szakmunkát végeznék el.
Idővel, ha már össze szedted magadat megpróbálkozhatsz az egyetemmel, viszont azt is csak levelezőn vagy távoktatásban, ha közben dolgozol mellette. Itt a kérdés az, hogy amúgy akarsz e egyáltalán egyetemre menni vagy van e olyan szak ami érdekel és szívesen dolgoznál benne.
Nem igazán tudom, hogy mi érdekelne a busz vezetésen kívül.
Mennyire necces Budapesten ez az állás a Volánnál?
Úgy látom, arról kialakult a konszenzus, hogy a szülőkhöz visszamenned nem érdemes. Én is ezzel értek egyet.
Lehet, hogy most komolyan gondolják az ajánlatukat, ami egy normálisan működő családi háttérrel nagyon is jó és megfontolandó lenne. Ha ők szerényen is, de megbízható hátteret kínálnának, akkor spórolhatnál a hazaköltözéssel (még úgy is, ha befizetsz te is a közös költségekbe).
Viszont a leírásod alapján elég komoly konfliktusaitok voltak már korábban és anyagilag is bizonytalan, hogy mennyire lennének képesek tartani az ígéretüket. Arról meg már vannak tapasztalataid velük, hogy bármikor meggondolhatják magukat és erre a bizonytalanságra éppen elég nekik alapozni az életüket, nincs még neked is szükséged rá.
"ne tegyem tönkre magamat egy gyárban 3 műszakban ahol össze-vissza dolgoztatnak engem a szerződésben aláírtak ellenére."
Ezzel én is egyet is tudok érteni, de nem látszik, hogy amit ők kínálnak annyira biztos volna.
A tapasztalataid alapján valóban félő, hogy érdekből hívnak vissza magukhoz, de még ha a legjobbak volnának most a szándékaik, akkor is bizonytalan, hogy mikor változik a hangulatuk, illetve, hogyha ők maguk is egyik napról a másikra élnek, akkor vajon mire számíthatnál a támogatásukból hosszabb távon - na meg milyen érzelmi zsarolásokkal jönnének, hogy tőlük ezt-azt-amazt is kaptál, úgyhogy akkor most te nyújts nekik cserébe ezt is azt is amazt is.
"Anyukám váltig állítja, ha lesz diplomám, válogathatok a munkahelyek közt."
Ez nagyon naiv gondolat. Sok diploma van, ami sok helyen jól tud jönni, de önmagában nagyon kevés diploma jelent automatikus és biztos elhelyezkedést. Ez egyébként minden szakképzésre is ugyanúgy igaz. Csak azért, mert papírod van valamiről, még nem leszel rögtön keresett azon a területen. Hiány szakmákban erre valamivel nagyobb az esély, de még ott is van valamennyi szelekció és a papíron kívül meg kell felelni néhány követelménynek - például érts is ahhoz, amiről papírod van és tudj is mit kezdeni a tudásoddal, meg tudd találni azt, hol és hogyan tudsz vele érvényesülni...
"ha beiratkozom főiskolára, akkor kifizetik. Nem hiszem, hogy például az OTP bank ezt jó szemmel nézné"
Még csak tudnia sem kell a banknak, hogy tőlük van a pénz. Ők neked adják oda, te meg befizeted a bankba a pénzt, amit a bank nagyon is jó szemmel néz.
Hogy ennek mi volna az ára a szüleid felé, az már egy nagyobb kérdés. Meg ha ők ennyire egyik napról a másikra élnek, akkor valószínűleg nem is azonnal előtörleszteni akarnák a hiteledet, max a havi törlesztőket kifizetni helyetted. De még azt is ki tudja, meddig tudnák/akarnák ténylegesen csinálni.
"míg munkaviszonyom van addig nem tudok iskolába menni."
Mint már írták, maga a munkaviszony nem akadály, legfeljebb a mostani munkahelyed - azon meg lehet változtatni, ha akarsz. Persze, hogy vannak benne kockázatok, de kockázatok nélkül nincs nyereség sem. Ha mindig attól rettegsz, hogy "jajj, mi lesz, ha munkahelyet váltok", akkor sosem fogsz váltani.
Nyilván mérlegelj körültekintően, próbáld meg minimalizálni a kockázatokat, de tökéletesen bebiztosítani nem tudod magad és ha sosem lépsz, akkor sosem lesz jobb a helyzeted.
"Nem igazán tudom, hogy mi érdekelne a busz vezetésen kívül."
Akkor vagy a biztos érdeklődésnek tűnő buszvezetést választod, vagy kísérletezel helyette mással, hátha megtalálod, mi más érdekel még - anélkül, hogy kipróbálnád azt, ami érdekel. Illetve azt is megteheted, hogy elkezded a buszvezetést és mellette próbálkozol más dolgokkal is, hogy mi érdekel.
A villanyszerelő lehet, hogy "egy hónap alatt lehalabb a dupláját teszi el magának, mint az én keresetem", csak éppen a te keresetednél a vállalkozásába beletolnia is jóval többet kell azért, hogy működjön a vállalkozása. Sőt esélyes, hogy önmagában csak adót többet fizet a bevételéből, mint amennyi a te alkalmazotti kereseted - és valószínűleg dolgoznia is többet kell érte, hogy működjön az üzlete.
Mert ugye ki kellett tanulnia a szakmát, fenn kell tartania a kocsiját, hogy a te munkád miatt tudjon furikázni vele, be kellett vásárolnia egy rakás szerszámot, hogy legyen mivel dolgoznia, alapanyagokat tartania magánál, amikkel a munkát el tudja végezni, könyvelés és egyéb adminisztrációk, amikkel a vállalkozás jár és hirdetnie is kell magát, hogy megtalálják a munkákkal. Munkák ütemezése, időpontok egyeztetése, lemondások kezelése, stb.
Nem kell sajnálni, remélhetőleg jól megy neki az üzlet és megéri neki, csak elég egyoldalú, amikor te csak az előnyeit nézed annak, hogy ő vállalkozóként "milyen jól keres", de a költségekből, küzdelmekből, nehézségekből semmit nem látsz, pedig vannak ilyenek is bőven.
Messze nem csak annyiból áll egy vállalkozás, hogy elvégzed a tanfolyamot és máris dől a lóvé. Ezért is megy csődbe a legtöbb kis vállalkozás 1-2 éven belül, mert papíron jól hangzik, hogy a magad ura vagy és azt csinálsz, amit akarsz, csak előbb-utóbb ráébred az ember, hogy nem egészen olyan egyszerű az üzleti élet működése.
Ha valaki csak a szakmájához ért, azzal még nem tud pénzt keresni. Alkalmazottként is minimum annyihoz értened kell, hogy egy álláshirdetésre jelentkezve felvegyenek és ha már bekerültél valahova, akkor is minimum annyit el kell tudnod érni, hogy később kirúgni se akarjanak. Ennél persze jobban is lehet érteni a szakmai érvényesüléshez és karrier építéshez, de ha legalább ennyit se tudsz, akkor még alkalmazottként sem tudsz megélni a tudásodból.
Vállalkozóként viszont neked magadnak kell a cég működéséhez minden feladatot ellátni - vagy fizetsz érte másnak, hogy elvégezze helyetted, de akkor meg azt a költséget is ki kell termelni. Szóval mindenképp igényel a szaktudás mellett egy olyan tudást is minden szakma, hogy abból a szakmából képes is legyél pénzt csinálni.
"félek hogy a főiskola csak kidobott 4-5 év lenne az életemből, és 30 x éves koromra sehol sem tartanék."
Éppen ezért nem érdemes a főiskolát a munka és egyebek elé helyezni, hanem munka mellette érdemes csinálni. Így nehezebb ugyan, de közben is haladsz, munka tapasztalatot is szerzel, pénzed is lesz belőle a költségeidre.
A megszerzett tudás viszont mindig érték. Nem feltétlenül csak főiskolán lehet értékes tudást szerezni, de azért leírni sem érdemes a felsőoktatást. Ha tanulsz, attól okosabb, tájékozottabb, árnyaltabb gondolkodású leszel, ami számtalan haszonnal tud járni, még akkor is, ha nem közvetlenül maga a diploma szerez majd aztán állást neked és akár egyáltalán nem is magát a diplomához kötődő tudásodat használod a munkád során.
Pont ezért divat sok helyen csak diplomásokat felvenni bizonyos állásokba, mert az, hogy valaki végigküzdötte magát egy képző intézmény viszontagságain és meg tudott szerezni egy diplomát, önmagában értékmérője bizonyos teljesítő képességnek.
Szerintem egyébként távolról sem lehetetlen akár az egyetemen elvártnál komolyabb tudást is megszerezni hagyományos iskola rendszerű képzés látogatása nélkül is. De azért kevés az olyan csak érettségivel, vagy még azzal sem rendelkező, aki puszta érdeklődéstől vezérelve magától végigolvassa az egyetemi irodalmi jegyzéket, csak mert annyira szomjazza a tudást, miközben egyetemre járni meg mégsem akar...
Minden esetre amíg nincs olyan elképzelésed, amihez látszik, hogy a diploma megszerzése hogyan tudna segíteni a karriered megfelelő építésében, addig nem biztos, hogy érdemes a diploma szerzést előtérbe helyezni.
"Budapesten ez az állás a Volánnál"
A Volán nem Budapesten működik, hanem jön-megy Budapest meg más települések között, nem?
Abban igazad van, hogy a Volán alapvetően nem a budapesti közlekedés fő szerve.
Vannak viszont Volán járatok az agglomerációban, amik bejönnek Budapestre és így a városon belüli közlekedés egy részét is ellátják.
Pont ezek miatt van most nagy vita a kormány és a főváros között, hogy mi legyen ezekkel a korábbi BKV járatokkal, amiket egy ideje kiszerveztek a Volánhoz, ezzel most elszámolási vitát eredményezve.
Senki se fogja neked visszafizetni a hiteleket, mert most is kitudnának segíteni. Felfújt szavak alapból.
Tegyük fel csinálsz egy diplomát, de mivel vidéken laksz meg vagy lőve, ha nem költözöl Budapestre. Rengeteg múlik, hogy hol laksz és milyen képzettséggel tudsz előre haladni ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!