Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Köteles vagyok bármit is...

Köteles vagyok bármit is fizetnem a gyerekeimnek házeladás után?

Figyelt kérdés
Mielőtt támadnátok, az a helyzet, hogy már adtam nekik, nem is keveset. Egy fiam és egy lányom van, felnőtt emberek, már saját családdal. Mindkettő kapott rengeteg pénzt, először 18 évesen azt amit születésük után nekik tettünk félre az apjukkal. Majd pár évvel később, amikor az apukájuk meghalt telekeladásból kaptak, az mind az övék lett fele fele elosztva. Több millió forintot adtam már. Hamarosan nyugdíjas leszek és szeretném a családi házat, ami teljes egészében az én tulajdonom, eladni és egy kisebbet venni, nagyobb kerttel. Ami plusz marad, az pedig a nyugdíjkiegészítésem. Amúgy pedig az unokáimnak (3-an vannak) is adok havonta, fejenként 15ezer ftot. Most a gyerekeim, de leginkább a párjaik vérszemet kaptak, hogy a házeladásból nekik is jár, köteles vagyok adni. Nem akarok őszintén szólva, eleget dolgoztam életemben, szeretnék ebből a pénzből pihenni, utazni, ez mostmár az enyém. Nem kötelezhetnek semmire, ugye?
2023. dec. 20. 08:35
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
100%

Mint a keselyűk.

Egészséges vagy, még nyugdíjas sem vagy és már a halálodra (vagyis az örökségükre) aspirálnak. És persze az örökség is a fiaidnak fog járni, nem a feleségüknek. Ha pl. elválnak, ez akkor is házastársi különvagyon marad és az asszonykák nem tudják rátenni a kezüket. Ezt jobb, ha tudatosítják magukban, mert ahol ilyen feleségek vannak, ott simán lehet válás 5-10 éven belül.

2023. dec. 20. 14:40
 22/36 anonim ***** válasza:
16%

Köteles törvényileg nem vagy. Csak sajnos az unokákat sem vagy köteles látni, és nagy valószínűséggel ezzel fognak téged zsarolni, de még az is benne van a pakliban, hogy „ellened nevelik” őket.

Igazából azt kell eldöntened, hogy számodra a pénz vagy a LÁTSZÓLAGOS jó kapcsolat fenntartása a fontosabb.

Örök érvényű megállapítás: pénzügyekben nem számít a rokoni kapcsolat.

2023. dec. 20. 15:18
 23/36 anonim ***** válasza:
23%
Neam azért számítanak rá, mert meghalt a párod és így lett tiéd a ház? Lehet, hogy az apjuk örökségét akarják kifizettetni veled? Vagy nem részletezték, hogy szerintük miért is JÁR nekik és miért pont 1/3-ad rész??
2023. dec. 20. 15:24
 24/36 anonim ***** válasza:
79%

Egy tanács kérdező: ha elkezdenek zsarolni az unokák láthatásával, akkor se engedj. Ha ők úgy, te is úgy. Több dolgot is tehetsz, például érdemtelenségre hivatkozva visszakövetelheted a ételekből szétosztott pénzt, legalábbis azt a részt, ami nem tartozott a jogos férjed utáni örökségükhöz. Másrészt hivatalos úton folyamodhatsz megítélt láthatásért, ami ugyan nem sok, de a semminél több. Harmadszor befenyegetheted őket, hogy életjáradéki szerződést kötsz egy bankkal vagy eltartásit valakivel, akkor pedig az új házból sem fognak látni semmit, soha.

Jól teszed, hogy az életed munkájával szerzett vagyonodat magadra fordítod, a gyerekeket eleget támogattad, ne legyen lelkiismeret furdalásod, ne hagyd, hogy zsaroljanak. Gusztustalan, amit a párjuk művel. Ezt négyszemközt elmondhatod a gyerekeinek, hogy tegyék őket helyre.

2023. dec. 20. 15:29
 25/36 A kérdező kommentje:
21-es, egy lányom és egy fiam van, nem pedig 2 fiam.
2023. dec. 20. 16:34
 26/36 anonim ***** válasza:
90%

15.29-es, abban maximálisan egyetértek Veled, hogy a kérdező ne engedjen a zsarolásnak, de abban is biztos vagyok, lelkileg nagyon megrázó élmény tud lenni, amikor egy szülő azzal szembesül, hogy a felnőtt gyerekei gyakorlatilag fejős tehénnek nézik és csak addig érdekesek a gyerekeik számára, amíg anyagi érdekek vezérlik.

Itt nyilvánvalóan nem az a fő kérdés, jogilag jár-e bármennyi pénz a gyerekeknek a ház eladásból, hanem sokkal inkább az, miért gondolják ezt a gyerekek?

Persze, költői a kérdés, kb tudom, mi jár a gyerekek fejében. Anyuka épp a várható örökségüket szeretné elherdálni, mit képzel magáról? Kit érdekel, hogy ő dolgozott meg a házért, nehogymár utazgasson, meg a nyugdíjára tegyen félre, tessék szépen minden fillért a gyerekekre költeni, mert úgy illik...

2023. dec. 20. 16:39
 27/36 A kérdező kommentje:
Szeretnek az unokák szerencsére, nagyon jó a kapcsolatunk, meg a munkájuk miatt szükségük is van a segítségemre, szívesen vigyázok rájuk. Zsarolni csak nem fognak, azt sem a fiam, sem a lányom nem tenné, engedné.
2023. dec. 20. 16:40
 28/36 anonim ***** válasza:
100%

27.

Hú kérdező ez nagyon durva!

Legjobb lett volna semmit sem szólni, csak lebonyolítani az adásvételt és hallgatni az anyagi részéről.

2023. dec. 20. 18:33
 29/36 anonim ***** válasza:
91%

Amúgy, ha 1/3 részt követelnek a te tulajdonodból, akkor jogilag nagyon beneztek valamit. Az dmbereknek fogalmuk sincs mi jar és mi nem törvényesen.

Az elhunyt férjednek biztos, hogy nem volt benne része?

Ez házassági külön vagyonod valóban?

2023. dec. 20. 18:38
 30/36 A kérdező kommentje:
A telek és a rajta álló ház az én örökségem volt, a nagyszüleimtől. Az én tulajdonomba került akkor. Csak 3 évvel később házasodtam meg. Az évek alatt átépítettünk mindent, de soha nem került a férjem tulajdonába.
2023. dec. 20. 18:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!