Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A mai Magyarorszàgon mièrt/hog...

A mai Magyarorszàgon mièrt/hogy vàllalnak az emberek egyáltalàn gyereket?

Figyelt kérdés

Azért fogalmazódott meg bennem a kérdés, mert úgy gondolom, hogy mi a házastársammal átlagosan élünk, bevételünk a középosztálynak megfelelő. 2-en vagyunk, nem nagyzolunk, nem cigizünk, nem bulizunk, elvagyunk magunkban, félre is tudunk tenni (pont annyit, ami kell, mert nyugdíj az màr nekünk - 30-33 èvesek - nem lesz!, tehát ez mar előtakarékoskodás), de ez így ennyi.

Van egy saját tehermentes családi házunk, 2 kistestű kutya, egy darab autó, amin osztozunk, és kész.

Elgondolkodtam, hogy mi most nem tudnánk még egy főt se pluszban fenntartani. Hogyan és miből vállalnak ma mégis halomszám gyereket a magyarok hasonló fizetésből?

2023. aug. 14. 19:17
 101/131 anonim ***** válasza:
39%

Igen kérdező, a 95-ös kommented alapján csak megerősíteni tudom egy korábbi kommentemet, aki gyerekekre vágyik, máshová helyezi a fókuszt. Pl. ha nekem választani kellene a kényelmes életvitelem, és a gyerekeim között, egyértelműen az utóbbit választanám, de pl kutyát tartani is "kényelmetlen", azt biztos nem akarnám, ha gyerekvállás rovására menne.

A sok-sok kommentből kimaradt egy igen fontos szempont.

Gyermeket vállalni nem elsősorban anyagi kérdés, ez sokkal inkább érzelni. Nyilván fontos, hogy a gyerekeket fel is tudjuk nevelni, de pl. az a szemlélet, hogy csak az vállaljon gyereket, aki "mindent meg tud adni neki", ott hibádzik, hogy félreértelmezik, ez nem az anyagiakról kellene szóljon.

A gyerekeknek elsősorban nem tárgyakra van szüksége ahhoz, hogy egészséges értékérendű, talpraesett, önálló életvitelre képes felnőtt váljon belőlük, márpedig ez lenne a "minden", amit egy szülő adhat, amikor gyereket vállal.

2023. aug. 19. 11:29
 102/131 anonim ***** válasza:
90%
Sokan csak a pénzért. Mióta kitalálták a babaváró csok meg egyéb baromságokat, sokaknak csak a lóvé lebeg a szeme előtt - de a gyereket fel si kéne nevelni, az meg a legtöbb embernke nem megy, nem gondolnak bele ebbe.
2023. aug. 19. 11:30
 103/131 anonim ***** válasza:
14%
101. Ezért írtuk, hogy már 5-600 ezer is elég a gyerekvállaláshoz, legalábbis 1 gyerekre, mert nem a tárgyak a fontosabb, csak az alap dolgok, kaja, fedél, szeretet. Más nemigen jön ki ennyiből.
2023. aug. 19. 12:05
 104/131 anonim ***** válasza:
42%
103 ebben igazad van, de a legtöbb szülő inkább mindent megvesz a gyereknek, csak ne hisztizzen. Igen, de ha nem neveli, nem akkor hisztizni fog mindig mindenért. Ezt kéne már megérteniük.
2023. aug. 19. 12:07
 105/131 anonim ***** válasza:
37%

103-as, de mit nem értesz rajta, hogy egyszerűen nincs igazad, nem csak ennyi jön ki?

Leírom a mi kasszánkat az egyszerűség kedvéért, 2 felnőtt, egy 2,5 éves és egy 4 hónapos.

Havi fix megtakakarítás: 150 ezer (ezt gyűjtjük nagyobb kiadásokra, most pl. a teraszt akarjuk burkoltatni és fedetni).

Havi megtakarítás elromló gépekre, kocsira: 15 ezer

Rezsi+TV, net+telefonelőfizuk: 50 ezer

Kaja, háztartás: átlag 120 ezer, (van veteményesünk, sütök itthon (

pékárut, így mi ennyiből kijövünk egészséges étkezés mellett)

Tankolás: havi 30 ezer

Ez összesen 365 ezer havonta, és az alap dolgok már megvannak, és bőven raktunk is félre.

A maradék megy egyebekre ugye, ruha, játék, a házunk alakítása, van, hogy valamit lecserélünk, minden hónapban eldöntjük, min van a sor.

Ha lejár a csedem és csak gyedet kapok majd, mindennel együtt kb. 500 ezer lesz a bevételünk, plusz havi 40 ezer adókedvezmény a 2 gyerekre, de az megy nekik félre megtakarításra.

Ja, és majd lesz később 35 ezer baba váró hitelünk, ami most szünetel, de akkorra már dolgozni is visszamegyek, most ezt így nem számolom.

Szóval, van havi 135 ezrünk minden egyébre, ezt mikor hogy osztjuk be. A baba pl. anyatejes és mosipelusos, ő kb. nulla forintba kerül. Vagy mi pl. szeretünk turizni, még a férjem is tök jól öltözködik a Hádából, nekünk ez nem "lemondás", mi azelőtt is turiztunk, hogy gyerekek lettek volna.

De pl. a nagyobbik gyerek csak D. D. Step cipőt kap és most a kicsivel is magánban voltunk csípő- és hallásvizsgálaton is, nem okozott gondot. Nekem ebben a hónapban csináltak egy koronát a fogamra, ki tudtuk fizetni. A férjem szeptemberben csinálja a kertbe a locsolórendszert, októberben fákat, cserjéket veszünk, belefér. Néha eljárunk enni, belefér.

Igen, nyugdíjra nem teszümk félre, ez tény, majd teszünk, ha kirepültek a gyerekek.

2023. aug. 19. 13:03
 106/131 anonim ***** válasza:
43%

Utolsó: ja,hogy még csak ekkorák a gyerekek?

Majd tíz év múlva kellene folytatni ezt a beszélgetést, amikor már igényeik lesznek és ki fogják ezeket ( jobb esetben) mondani.

Rosszabb esetben üvöltve fogják "szépen kérni",meg az akkor majd kedvelt social media felületein fognak a szüleikre panaszkodni.

2023. aug. 19. 17:02
 107/131 anonim ***** válasza:
68%

106, oké, addigra kész lesz a házunk, lecseréljük a kocsit és akkor azt a havi 130-140 ezret tudjuk másra költeni, mert nem kell ezekre spórolni éppen.

És ha lesz pénzem, akkor sem veszek IPhone-t a gyereknek, csak mert sír érte, ne égess már ki. Én is voltam kamasz, én is irigykedtem meg sírtam dolgokért, amiket nem kaptam meg, és nem lettem lelkisérült tőle, szóval nincsenek ilyen félelmeim :D A gyereknevelés nem azt jelenti, hogy mindent meg kell venni, amit szeretne a gyerek, te ezt fogod csinálni, hogy kiejt valamit a száján, hogy Julinak is van, és rohansz megvenni? Mert akkor még az 1 millió sem lesz elég :D

2023. aug. 19. 17:13
 108/131 anonim ***** válasza:
68%

Pl. a kocsit illetően rosszul számolsz, nemcsak a benzin van. Félre kell tenni új (következő) autóra is.

Ha veszel egy 6-8 milliós új autót, legyen csak hat, azt használod 12 évig, utána már érdemes lecserélni, max. 15 év után. Félre kell tenni havi 35 ezret havonta minimum, hogy összejöjjön egy majdani szintén új autóra.

Azzal meg ne kalkulálj, hogy mikor lecserélitek a kocsit, eladjátok a régit, lesz pénz belőle, mert azt a keveset, amit majd kaptok érte, ráköltitek úgyis azalatt a 12-15 év alatt a kocsira amíg használjátok.

Ha meg nem új autót vesztek, hanem régit vagy legalábbis használtat, akkor gyakrabban kell cserélni, tehát pénzben ugyanott vagytok. Ha vesztek egy tízés kocsit, azt nem lehet 12 évig használni, gyakrabban kell cserélni, többet is kell költeni rá.

2023. aug. 19. 17:18
 109/131 A kérdező kommentje:

101: örülök, hogy végre valaki, aki nem ért velem egyet, normális módon tudta kifejezni magát, köszönöm. :)

Bármennyire szimpatikus a stílusod, nem tudok veled egyet érteni. Én nem gondolom, hogy anyagi fedezet nélkül lehet gyereket vállalni, a szeretet vajmi keves, főleg a mai gazdasági helyzetben, es a jövőben még keményebb verseny/világ lesz.

Ott tartunk, hogy gyakorlatilag a fiatalok képtelenek megengedni maguknak saját ingatlant szülői segítség nélkül. Pont a minap olvastam egy gazdasági cikket, miszerint egy átlagosan kereső fiatal Budapesten 20 év alatt tudja kitermelni egy ingatlan önerejének árát. Én jelenleg nem tudnék venni a gyerekemnek házat/lakást, és nem úgy tűnik nekem, hogy ez változna a közeljövőben. Márpedig másként nem lenne neki…

Illetve említed, hogy jó értékrendű, talpraesett ember legyen, ez a fontos. Én azt gondolom, hogy ennek a megteremtéséhez rengeteg pénz kell. Nem csak tárgyak, de élmények is kellenek ehhez bőven. Kell, hogy járjon külföldön, ismerjen meg más kultúràkat, történelmi emlékeket, legyen minőségi kikapcsolódása. Ezek mind vagyonok.

Ami pedig a jövőjét illeti, egészen más perspektivàt kap az a gyerek, akinek meg tudjàk adni a megfelelő oktatást a szülei. Márpedig ez ma az állami magyar oktatásban megvalósíthatatlan. Vagy egyetem… egész más dimenziók nyílnak meg ha külföldi egyetemre járhat a gyerek, de ott szemeszterenként milliókról beszélünk.

Vagy sport, fejlesztés, ilyen-olyan különórák. A kutyasuliban (ahova én NEM jàrok, mielőtt rámtámadna a kutyaellenes kommandó :D) egy alaptanfolyam 120 ezer ft. Mi lesz ha a gyerek vágya egy kutya lesz es akar vele foglalkozni? Vagy ha lovagolni akar? Az lesz neki mondva, hogy sajnálom Ödönke, te ezeket a dolgokat nem teheted meg, mert neked elég szeretke, szívesen? Vagy mi? 😂

Szóval szép dolog ez a szeretet meg foglalkozás, és természetesen ez IS része a gyerekvállalásnak. De minimum ennyire hangsúlyos, ha nem hangsúlyosabb az anyagi része.

Illetve, a szülőknek is kell a megfelelő pihenés, élmények, mentàlhigiénia. Ez is pénz. Egy túlhajszolt, pénztelenségtől szenvedő, nélkülöző szülő nem tud úgy szeretetet adni, hiszen ő maga sincs jól. Ilyenből tömegeket làtni nap mint nap. Totyogót ráncigáló ideges anya, kisgyerekkel ordibáló táskás szemű anya, vagy rezignált zombi-anya. Tömegek… nyilván van kivétel, de abból kevesebbet látni sajnos…

U.I.: örülök, hogy mindenki hirtelen dietetikussá válik, amint nincsenek érvei adott témára, és valami teljesen irrelevánssal kell a saját kisebbségi komplexusán könnyíteni. :) mától CSAK fehérkenyeret eszem, és soha semmi teljes kiőrlésűt vagy extrudáltat! Koszonom, hogy megmentettetek az elhízástól es az egészség felé terelgettek :D a biztonság kedvéért kenek ra hummusz helyett egy kis kacsazsírt. Biztos ami biztos alapon. Jó? :D :D :D

2023. aug. 19. 17:24
 110/131 anonim ***** válasza:
100%
105. Majd ha visszamész dolgozni, nemigen lesz idő a veteményesre. Vagy ha azt csinálod, akkor a családodra nem lesz időd.
2023. aug. 19. 17:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!