A mai Magyarorszàgon mièrt/hogy vàllalnak az emberek egyáltalàn gyereket?
Azért fogalmazódott meg bennem a kérdés, mert úgy gondolom, hogy mi a házastársammal átlagosan élünk, bevételünk a középosztálynak megfelelő. 2-en vagyunk, nem nagyzolunk, nem cigizünk, nem bulizunk, elvagyunk magunkban, félre is tudunk tenni (pont annyit, ami kell, mert nyugdíj az màr nekünk - 30-33 èvesek - nem lesz!, tehát ez mar előtakarékoskodás), de ez így ennyi.
Van egy saját tehermentes családi házunk, 2 kistestű kutya, egy darab autó, amin osztozunk, és kész.
Elgondolkodtam, hogy mi most nem tudnánk még egy főt se pluszban fenntartani. Hogyan és miből vállalnak ma mégis halomszám gyereket a magyarok hasonló fizetésből?
Ideje lenne bevezetni a gyakorin, hogy a kérdezőt/kérdést is lehet értékelni, főleg ilyen esetekben amikor a kérdező csak szórakozni jár ide.
Kis matek, nagyon leegyszerűsítve:
30-33 évesek vagytok, tegyük fel, hogy 10 éve dolgoztok. Ez alatt a 10 év alatt megspóroltatok egy házra, ami minimum 30 millió. Ha nem az Isten háta mögött laktok, akkor minimum 40-50, de számoljunk a kevesebbel.
Ez azt jelenti, hogy havi 250-et félretettetek úgy, hogy e mellett egy csomó pénzt kutyákra is elköltöttetek (havi 70-et, ha jól olvastam). Ha így folytatjátok, nyugdíjig félre tudtok tenni 5-6 kis budapesti lakás árát, ami csak a mai értékkel számolva legalább 1 millió forintot hoz majd havonta. Pedig csak havi 250 megtakarítással számoltam, azzal nem, hogy később többet is félre tudtok tenni, mert a megtakarításból is jön pénz. Nem számoltam azzal sem, hogy ez idő alatt valszeg többet fog érni amit vettetek, többet is fogtok keresni... Teljesen nyilvánvaló, hogy ha szeretnétek gyereket, akkor be tudnátok vállalni. Nem kerül havi 100-nál többe egy gyerek, az elején semmiképpen sem... De ha ti nem akartok gyereket, akkor nem akartok, egyáltalán nem kötelező. Sőt neked nem is való. Szürcsölgesd majd a drága koktélodat egyedül, a sok pénzeddel meg kitörölheted a fenekedet.
A gyerekvállalás kategóriában kiveséztük egyszer, hogy mibe kerül egy gyerek havi szinten.
120-ra jött ki alsó hangon, de ez még a nagy áremelkedések előtt volt. Most úgy 160 biztos van.
Ha ennyi belefér a keretbe, akkor hajrá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!