Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A mai Magyarorszàgon mièrt/hog...

A mai Magyarorszàgon mièrt/hogy vàllalnak az emberek egyáltalàn gyereket?

Figyelt kérdés

Azért fogalmazódott meg bennem a kérdés, mert úgy gondolom, hogy mi a házastársammal átlagosan élünk, bevételünk a középosztálynak megfelelő. 2-en vagyunk, nem nagyzolunk, nem cigizünk, nem bulizunk, elvagyunk magunkban, félre is tudunk tenni (pont annyit, ami kell, mert nyugdíj az màr nekünk - 30-33 èvesek - nem lesz!, tehát ez mar előtakarékoskodás), de ez így ennyi.

Van egy saját tehermentes családi házunk, 2 kistestű kutya, egy darab autó, amin osztozunk, és kész.

Elgondolkodtam, hogy mi most nem tudnánk még egy főt se pluszban fenntartani. Hogyan és miből vállalnak ma mégis halomszám gyereket a magyarok hasonló fizetésből?

2023. aug. 14. 19:17
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/131 anonim ***** válasza:
30%
Kérdező minden kérdésnél megy a támadás, kötözkodes, trollkodas,ezek ilyen kötsögok itt a gyakorin, mind
2023. aug. 14. 20:22
 22/131 anonim ***** válasza:
80%

Hát akkor vagy rosszabbul kerestek mint az átlag középosztálybeli, vagy mégis másokhoz képest aranytalanul sokat költötök egyéb cuccokra. Ugye más opció nincs ezen a kettőn kívül.

Férjem informatikus egy nagyobb multinál. 600-at keres, igazából ennyiből is megélnénk hárman. Az én gyedem már csak plusz, félre is szoktuk rakni teljesen. Kis lakásunk van, egy autónk meg egy macskánk. Kb jól élünk, jókat eszünk, voltunk nyaralni, jut hobbikra, vannak biztosításaink, stb.

A gyerek egyelőre nem kerül sokba (fél éves). Dobálják utánunk az ismerősök a használt cuccokat, nekünk meg nem deorogál elfogadni azt ami jó minősegű. Nyilván a "bekerülési összeg" így is benne volt párszáz ezerben, de korántsem olyan milliós tételek voltak amikkel sokszor dobálóznak. Terhességet is államiban csináltam végig. Lett volna pénz magánra, de alapvetően örültem ha minél kevesebbet nézegetnek az orvosok. Sokszor szerintem az anyukák indokolatlan túlzásokba esnek. Ilyen-olyan magánkórházba járnak terhesen, ott is szülnek. Aztán mindenből a legjobb kell, méghozzá egyenesen ropogósan a boltból. Utána meg fillérekért vagy épp ingyen adják tovább a szajrét, kb örülnek ha megszabadulhatnak Döncike amúgy kifogástalan állapotban lévő kiságyától.

Aztán nyilván van hogy beteg gyerek születik, arra meg az isten pénze sem elég. Soha nem lehet ezt tudni előre. Ha ott a gyerek, akkor valahogy meg kell oldani.

2023. aug. 14. 20:28
 23/131 anonim ***** válasza:
62%

A némi odafigyeléssel azt jelenti, amit 21-es is írt, hogy máshogy osztják be a pénzüket. Nem tartanak a lakásban 25 fokot télen, csak 20-21-et. Nem vásárolnak évente új telefont. Nincs két nyaralás és egy téli síelés, csak egy, az is belföldön. Apuka ezermester, sok mindent megold otthon egyedül. Anyuka otthon főz, akár több napra, nem rendelnek. Nincs mindennap tonnányi nasi, impulzivitás. Termelnek a kiskertben, tyúkot tartanak, stb.

Vagy egyszerűen csak mások a prioritások.

Egyébként Magyarországon nagyon kevés középosztálybeli van, a többség csak a végzettsége alapján szeretné magát középosztálybelinek hinni. Valójában nem az. A középosztálybeli ugyanis gyönyörűen meg tudja oldani a gyereket komolyabb lemondások és egzisztenciális válság nélkül.

2023. aug. 14. 20:31
 24/131 anonim ***** válasza:
12%
Mert hagyják, hogy a normális biológiai ösztön irányítsa az életüket.
2023. aug. 14. 20:33
 25/131 A kérdező kommentje:

Hát nem tudom, 600-ból hogy lehet 3-an megélni… nektek nem ugyanannyiért adják a kenyeret a boltban vagy mi? :D

Illetve, it-ban azért a 600 elég karcsú, lehet, célszerű lenne elgondolkodnia a váltáson.

Horribilis árak vannak az élelmiszerboltokban. Mi nem eszünk valami sokat vagy extrát, de így is drága.

Reggelire egy hummusz 600-700 ft, abonettel, zöldséggel. Ez 1-2 eve kb a fele lett volna… nos a fizetések (nem csak a miénk, úgy látom, senkié) nem nőtt ilyen ütemben…

Az egyik válaszolónak, az, hogy mi volt 20 éve (a három gyerekből 2 már egyetemista) az ebben a kérdésben indifferens. De azért koszi a választ :)

2023. aug. 14. 20:46
 26/131 anonim ***** válasza:
89%

Aki nem tud egy gyereket megoldani, az nem középosztálybeli.

Az egy gyerek sem szégyen (ahogy a gyereknélküliség sem), rengeteg ismerősöm nevel egy gyereket, viszonylag átlag alatti fizuból (vagyis átlag 350-400 ezer a család összjövedelme, hitel nincs, vagy minimális).

Én és a férjem ketten 750-et keresünk, hitelünk van a házon (és nem a babavárós havi 50 ezres, hanem annál jóóóóval több), két gyerekünk van és két macskánk. Átlag havi 100-250-at rakunk félre, de van két autónk, ha elromlik valami, ezekhez a megtakarításainkhoz nyúlunk. Kirándulós hétvégéink mindig vannak a gyerekekkel hosszú hétvégén Mo.-n belül, valamint évi egy külföld. Ez néha csak Románia, néha viszont Horvátország, Olaszország.

Nem mondom, hogy a 30 ezres cipőt veszem le a boltban a lábamra, vagy hogy évente cserélem a telefont. Az autóink sem 2-3 évesek.

De ja, lazán feltudom nevelni a 2 gyerekemet, meg a macskák is túlélik valahogy. :)

Igaz, nincs önkéntes nyugdíjpénztáram. Ahogy házat sem tudok nekik venni. De az, hogy egyetemre járhasson, vagy beleadjunk az első kocsijába, nem fog nehezünkre esni.

2023. aug. 14. 20:49
 27/131 A kérdező kommentje:

25:ös- ezert irtam feljebb, definiàljuk a mai Magyarországon a középosztálybelit.

Az is egy megoldás, ha azt mondjuk, hogy lemorzsolódott vagy soha nem is létezett középosztály, mert univerzális értelemben középosztàly alatt a nyugati középosztályt értjük. Amit nyilván, a Magyarok nem tudnak elérni, ez egyértelmű.

Illetve, kiskert es tyúk csak annál tud lenni, aki vidéki. Mi van a városiakkal?

2023. aug. 14. 20:51
 28/131 A kérdező kommentje:

Na jó, itt komoly félreértés van. 600 meg 750 nem középosztály.

Kb 7 számjegytől felfele és az sem az aljához konvergálva. Persze, 750bol hitel meg 2 auto meg gyerek meg meg eltenni. :D mit esztek, cipotalpat? Kamu!

2023. aug. 14. 20:54
 29/131 anonim ***** válasza:
72%
Azért írtam le, hogy két gyerek már egyetemista mert az mind pénz, hogy tanulhasson, mint a lakása is. Ahogy az is, higy én kollégista vagyok. Néptáncolok, drámaiskolába járok, zeneiskolába járok stb ez mind plusz pénz a gyerekbe. Idősebbik bátyám most megy Hollandiába, az is pénz. És valahogy sikerül megoldani. Pluszban mindegyikünk szemüveges a gyerekek közül. A szemüveg sem olcsó sőt még egy olcsó kerettel is 100ezer forint. Még is sikerült eltartani magunkat középosztálybeliként. Szóval tényleg azt tudom mondani,amit mások is, hogy szarul osztjátok be a pénz ha még egy gyereksem férne bele, vagy ténylegnem középosztálybeli vagy.
2023. aug. 14. 20:56
 30/131 anonim ***** válasza:
91%

A városi többet keres, mivel jobbak a lehetőségei, kevesebbet autózik, mert van jobb tömegközlekedés és spórol a rezsin.

Amúgy nem muszáj bolti hummuszt enni reggelire meg méregdrága levegőt, lehet csinálni otthon is, vagy lehet zabpalacsintát, rántottát vagy főtt tojást, joghurtot, szezonális zöldséget, gyümölcsöt enni. Így oldják meg a családosok, hogy gondolkoznak.

2023. aug. 14. 20:59
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!