Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Igaza van apámnak abban, hogy...

Igaza van apámnak abban, hogy a barátnőm családjának undorító a hozzáállása ?

Figyelt kérdés

Azóta hallani se akar a barátnőmről, meg az egész életemről, amióta lakást vásároltam.

Az a szituáció, hogy a barátnőm és az ő édesanyja közösen örököltek egy lakást. Mi kitaláltuk, hogy oda szeretnénk költözni, de az anyja csak úgy ment bele, hogy akkor tehetjük ezt meg, ha kifizetjük az ő részét, tehát eladja nekünk a lakást. A barátnőmnek egy fillérje nem volt, sőt, igazából nekem sem, szóval kénytelen voltam hitelt felvenni és kicsengetni az árát. Igazából önerőre sem volt pénzem, azért kaptam hitelt, mert elzálogosítottuk a barátnőm lakásrészét. Ez még az előtt volt, hogy ennyire elszálltak volna az ingatlanárak, kb. 10 millióval többet ér már az a lakás, mint akkor. A törlesztő teljesen kezelhető, bőven telik rá, boldogan élünk a közös lakásunkban.

Apám szerint ez nem normális. Szerinte az lett volna a minimum, ha a barátnőm anyja simán csak enged minket ott élni, én meg gyűjtök, majd veszek magamnak egyszer egy teljesen saját lakást.

Szerinte gusztustalan, lehúzós, pénzsóvár család, és iszonyatosan meg fogom szívni, mert még a bőrt is le fogja rólam szedni a barátnőm.

Meg azt is mondja, hogy ott van vége az egészséges kapcsolatnak, hogy olyan felállásba mentem bele, hogy nem tudom utcára tenni a nőt, még akkor sem, ha a közös ágyunkban csal meg, így bármilyen pofátlanságra vevő, mivel tudja, hogy nem játszik a lakhatásával, életszínvonalával.

Számomra ezek abszurd, rosszindulatú megszólalások, és ott tartok, hogy nem akarom már apámat meghívni az esküvőnkre sem, kezdem megutálni.

És anyám meg egy szót sem szól, csak pislog, nem ellenkezik.

2022. okt. 31. 16:00
1 2 3 4 5 6 7
 41/62 anonim ***** válasza:
91%
Szerinted mégis hány szülő teheti meg, hogy ekkora ajándékokat adjon a gyerekeinek? Megsúgom, nem sok. Szóval teljesen jó ez így mindenkinek, a mi szüleink is fizették kemény évekig a saját hitelüket, lagzi után kaptunk egy kocsit. :) Örüljenek annak, ami van!
2022. okt. 31. 21:33
 42/62 anonim ***** válasza:
26%
#40 Értem én, hogy sok szülő is nem áll olyan kimagasló anyagi szinten, és hogy lehet, azok is épp hitelt fizetnek. De most inkább kifizeti a saját hitelét, minthogy megóvja a gyerekét egytől? Meg ha most teszem azt, nincs saját lakása, mire fog menni azzal a pénzzel, amit a lakás feléért kapott? Elszórja lakbérre? Netán majd hitellel vesz egy lakást ő is ennyi idősen? Mert hogy lakást tisztán önerőből nem vesz belőle, az fix. De akkor, ezek esetében megint arról beszélünk, hogy a saját érdekeit helyezte a gyereke érdekei elé. Persze, nem mondom, lehet olyan élethelyzet, hogy a szülő nagyon rá van szorulva arra a pénzre, de miért hiszi mindenki azt, hogy a szóbon forgó anyuka ilyen helyzetben van? Nem tudjuk, lehet, marhára nincs rászorulva arra a pénzre, lehet, eddig is vígan megvolt nélküle, eztán is meglenne. Meg egyébként nem mondtam, hogy az legyen az elvárás a gyerek részéről, hogy igenis övé legyen minden, én a szülői szemszögből közelítettem meg ezt az egészet, hogy azokba valahogy nincs meg az az érzés, hogy önzetlenül lemondok most erről, csak hogy a lányom boldogulását ezzel is segítsem?
2022. okt. 31. 22:06
 43/62 anonim ***** válasza:
84%
22.06-os "De most inkább kifizeti a saját hitelét, minthogy megóvja a gyerekét egytől?" Ritka önző lenne az a gyerek, aki csak azért, hogy neki ne kelljen hitelt felvenni, elfogadná a szülője örökségét, miközben az is hitelt fizet. És igen, naná, ha a szülőnek nincs lakása, ő is felvehet valamennyi hitelt egy fél ház árával a zsebében, hogy megoldja a saját lakhatását, ez még mindig sokkal jobb döntés, mint élete végéig albérletet fizetni. Teljesen mindegy egyébként, hogy milyen élethelyzetben van a szülő, maximum megköszönni lehetne egy ilyen segítséget, elvárni semmiféleképpen sem, azért megszólni pedig önző viselkedés, ha nem szeretne anyagi nehézséget azon az áron, hogy a felnőtt gyerekének teljesen önerőből legyen háza. Nem lesz a fiataloknak semmi baja attól, ha ők is vállalnak anyagi terhet azért, hogy legyen saját házuk, a legtöbb szülő is ezt tette az ő korukban. A kérdező teljesen reálisan látja ezt, tisztességes, korrekt a hozzáállása, hogy nem várta a sült galambot.
2022. okt. 31. 22:24
 44/62 anonim ***** válasza:
91%
Ha a hitelt közösen fizetitek akkor te jártál jobban, mert az igazságos felosztás a 75-25% lett volna a lány részére.
2022. okt. 31. 22:28
 45/62 anonim ***** válasza:
90%
Szerimtem is te nyertél az egészen a legtöbbet. ahogy az előző mondja, ha a hitelt közösen törlesztitek, neked igazából csak a lakás negyede járt volna. Szóval örülj nagyon.
2022. okt. 31. 23:03
 46/62 anonim ***** válasza:
17%

#43 Na ez megint egy külön vitát érdemelne, hogy egy ilyen gesztust illik-e elfogadnia-e egy gyereknek, és ha igen, akkor milyen körülmények között, viszont én erre nem is tereltem és nem is terelném a szót. Itt azon van a hangsúly, hogy a szülőben föl se merült, hogy megtegye azt a nagylelkű, önzetlen gesztust a gyereke felé, hogy egyáltalán fölajánlja a lakás ráeső részét. Ő viszont azonnal kikötötte, hogy még csak ott sem lakhatnak, még ha jóllehet, az anyukának már van hol laknia, és a lakás egyik fele úgyis a lányáé, hanem előbb le kell perkálniuk a lakás ráeső felét.

Meg attól, hogy erről a pénzről lemond, nem gondolom, hogy föltétlenül anyagi nehézségbe sodorná magát, ugyanis ez idáig is enélkül az örökség nélkül kellett boldogulnia, és ha most ezt nem kapja meg, attól bizonyos értelemben szegényebb éppenséggel nem lesz, hanem marad a jelenlegi anyagi szintjén.

Továbbá semmiféle megszólásról és elvárásról nem beszéltem, a gyerekeket szóba se hoztam, én csupán a szülői attitűdről beszéltem mindvégig, hogy miért nem úgy közelíti meg ezt az egészet az a szülő, hogy igen, a gyerekek is vállalhatnak anyagi terhet, ahogy "mi" is tettük, de ha van rá mód, miért ne óvjam meg őket ettől, miért ne segítsek nekik?

2022. okt. 31. 23:20
 47/62 anonim ***** válasza:
75%

"miért nem úgy közelíti meg ezt az egészet az a szülő, hogy igen, a gyerekek is vállalhatnak anyagi terhet, ahogy "mi" is tettük, de ha van rá mód, miért ne óvjam meg őket ettől, miért ne segítsek nekik"

Szerintem egy szülőnek még akkor sem kell feltétlenül "megóvni" a felnőtt gyerekét az otthonteremtéssel járó anyagi terhek vállalásától, ha egyébként megteheti. Boncolgathatnánk ezt a kérdést vég nélkül, biztosan van sok jó és rossz példa is rá, kinek vált később előnyére, hátrányára egy ilyen szülői gesztus és nyilván arra is van jó sok példa, hány szülőnek okozott később komoly gondot, hogy a gyereke boldogulását a saját anyagi biztonsága főlé helyezte, de itt nem ez volt a kérdés.

OK, nézhetjük úgy is, a kérdező apukájának nem tetszik a leendő nászasszonya döntése? Hát nosza rajta, ajándékozzon ő a fiának egy lakást és engedje meg, hogy ott lakjon a fia barátnője (akit majd ki lehet dobni, ha nem úgy viselkedik???). Jaaaa, hogy neki erre nincs lehetősége? Akkor talán jobb lenne csöndben maradni és a véleményét tartsa meg magának.

2022. nov. 1. 07:26
 48/62 anonim ***** válasza:
93%

"Ritka önző lenne az a gyerek, aki csak azért, hogy neki ne kelljen hitelt felvenni, elfogadná a szülője örökségét, miközben az is hitelt fizet."

Ez ugyanúgy igaz fordítva is, ritka önző szülő aki kifizetteti akár hitellel is a ház felét a gyerekével azért hogy neki jobb legyen.

Én nem tudom elkepzelni hogy a gyerekemtol akiről egész életében gondoskodtam elvarjam hogy fizessen nekem egy rakás pénzt aztán emiatt nyogje a hitelt.

Pedig én sem állok kimagaslóan jól anyagilag.

De ez az én ertekrendembe akkor sem fér bele.

Amúgy nem értem miért gondol mindenki arra hogy a kérdezőnek hagyná hogy ingyen lakjon ott.

Senki nem úgy gondolta hogy az anyós a tulajdonreszet a srácnak adja.

Hanem a saját lányának. Aki így az egyetlen tulajdonos lett volna.

És ha most ezzel a sráccal van együtt akkor ő is ott lakik, ha szakítanak meg kidobja és ennyi.

De így egy szakításkor mindkettő mocskosul szív az adósságok miatt.

Szóval anyuka nagyon jó helyzetbe hozta a lányát. Nyilván nekik se volt ez kötelező, de na..

2022. nov. 1. 07:53
 49/62 anonim ***** válasza:
64%
Gondolom, az özvegy se akart a Saját házából kiköltözve utcára kerülni és nyomorogni, csak hogy a lánya összeköltözhessen a barátjával és dőzsölhessen. Aki meg csak nem is a férje. Kérdező,nagyon jól jártál. Apukádnak mondd meg, hogy ő is átadhatja a házát nektek, ha nem tetszik valami.
2022. nov. 1. 07:54
 50/62 anonim ***** válasza:
80%
"Ez ugyanúgy igaz fordítva is, ritka önző szülő aki kifizetteti akár hitellel is a ház felét a gyerekével azért hogy neki jobb legyen." Nem, semennyire nem önző az a szülő, aki megtartja az örökségét, vagy ha megválik tőle, azért pénzt kér. Simán lehet, hogy eleve az volt az elképzelés, hogy a gyerekével közösen örökölt házat értékesítik és mindketten azt kezdenek a nekik jutó pénzzel, amit akarnak, de itt a lány úgy döntött, megtartaná a házat, ezért kifizeti az anyját a barátjával együtt. Nincs ebben semmi etikátlan.
2022. nov. 1. 08:19
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!