Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan kezelnétek, ha valaki...

Hogyan kezelnétek, ha valaki a családból rendszeresen mondaná, hogy öld meg magad?

Figyelt kérdés

Együtt élünk, napi szinten egy légtérben vagyunk, ez a mondat pedig valamilyen formában heti szinten elhangzik a szájából. Csak nekem mondja, amikor kettesben vagyunk, vagy halkan, ha más is van körülöttünk. Kértem már segítséget, sokszor el lett vele beszélgetve, nincs semmi hatása.

Következménye nincs, lassan már ott tartunk, hogy én vagyok a hibás, ha szólok.

17 vagyok, 2 év és megyek egyetemre, kolesz, vagy albérlet, de addig valahogyan ezt kéne kezelnem... Bármi tipp?

ma 18:40
 1/6 anonim ***** válasza:
82%
Magyarul a testvéredről van szó???nem mered ki írni???vágd pofán vagy mond meg neki kezeltesse magát mert ha valaki a testvérének ilyet mond az nem komplett
ma 18:56
 2/6 anonim ***** válasza:
34%

Nagyon sajnálom, hogy ilyen nehéz helyzetben vagy. Amit leírtál, az érzelmileg bántalmazó viselkedés, és teljesen jogos, hogy ennyire megterhelő számodra. Az, hogy már próbáltál segítséget kérni, és mégsem változott semmi, különösen nehézzé teszi ezt a helyzetet. Néhány gondolat, ami talán segíthet:

Érzelmi védelem: Próbálj meg egyfajta érzelmi távolságot kialakítani. Ez azt jelenti, hogy tudatosítod magadban, hogy amit mondanak, az nem rólad szól, hanem arról az emberről, aki mondja. Ez nem könnyű, de segíthet abban, hogy kevésbé érezd személyes támadásnak.

Reagálási stratégiák:

Minimalizálás: Ne adj érzelmi reakciót, mert néha a bántalmazók pont azt keresik, hogy érzelmi reakciót váltsanak ki. Egy közömbös „oké” vagy „rendben” visszavágás nélkül lezárhatja a helyzetet.

Határhúzás: Ha biztonságosnak érzed, mondhatod azt, hogy „Nem vagyok hajlandó ilyen dolgokat hallgatni,” és elhagyhatod a helyiséget.

Támogató háló: Van valaki, akiben bízol? Barát, tanár, rokon, iskolapszichológus? Néha már az is segít, ha valaki folyamatosan tud róla, hogy mi történik veled. Ez lehet egy biztonsági háló, amikor úgy érzed, nincs hová fordulni.

Írásos nyom: Jegyezd fel, mikor történnek ezek az esetek. Nem feltétlenül azért, hogy valakinek megmutasd most rögtön, hanem hogy legyen egy képed arról, milyen gyakran fordul elő. Ez később hasznos lehet, ha újra segítséget kérsz.

Öngondoskodás: Találj olyan tevékenységeket, amik örömet adnak, vagy segítenek levezetni a feszültséget. Lehet ez sport, olvasás, zene, naplóírás—bármi, ami segít megtartani az önbizalmadat.

Segélyvonalak: Magyarországon elérhető például a Kék Vonal (116-111), ahol névtelenül beszélhetsz valakivel, aki megérti, min mész keresztül. Ez nem oldja meg a problémát, de segíthet, ha úgy érzed, szükséged van arra, hogy valaki meghallgasson.

Fontos tudnod: nem te vagy a hibás. Nem számít, mit mondanak neked, az, hogy valaki így bánik veled, az az ő hibája, nem a tiéd. Ha szeretnél beszélni erről még, itt vagyok.

ma 19:04
 3/6 anonim ***** válasza:
95%
#2 Köszönjük ChatGPT
ma 19:42
 4/6 anonim ***** válasza:
93%

1.Rámosolyogsz és azt mondod: Nem szerzem meg neked ezt az örömet, te féreg!

2.Megpróbálod felvenni, aztán feljelentés, mert büntetendő, amit csinál.

ma 20:11
 5/6 anonim ***** válasza:
55%

Hű ez baromi nyomasztó… igen, valószínűleg a chat gpt-vel írt választ a kettes, de szerintem jó dolgokat hozott fel, érdemes megfogadni.

Kerüld, amennyire csak lehetséges, mindig jegyezd fel, hogy mit mondott, mikor mondta, és szólj a többieknek, hogy még mindig csinálja, még mindig mondogatja.

Tudom, hogy azt írtad, hogy “ Következménye nincs, lassan már ott tartunk, hogy én vagyok a hibás, ha szólok.” , de ez nem állapot, nem változik semmi… a szüleidnek igenis tennie kell ez ellen, miért hagyják?

nem tudom hogy ki ő neked, mi baja veled, de valószínűleg arra játszik, hogy teljesen kiakasszon és vagy lelki beteg legyél vagy nekimenjél, és ő tetszeleghessen, mint bántalmazott.

Könyvtár, tanulócsoport, szakkör, sportkör, havernál lenni suli után. Minél kevesebbet legyél a közelében

Hirtelen más nem jut eszembe

ma 21:00
 6/6 anonim válasza:
100%

Nekem "apám" mondta mindig.

Illetve hogy teljesen felesleges vagyok csak tehernek érez

Rendszeresen bántalmazott is, néha elég keményen amivel korházba vitt utána rögtön aztán "balesetnek" lett titulálva

Ja. Nem tudtam ellene tenni sokat lány létemre, jött párom egyből segített mindenben hozzáköltöztem

Azóta is próbál összeszedni lelkileg

Bennem ez mély nyomot hagyott

Most aztmondanám ne hagyd magad, ha te erősebb vagy lelkileg mint én voltam

ma 22:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!