Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A dédim nekem adta a házát,...

A dédim nekem adta a házát, azóta folyamatosan hozzám akar költözni? Hogy beszéljek vele erről?

Figyelt kérdés

91 éves, szellemileg teljesen ép (állítólag?).

Egyedül élt a házában 12 éve, mióta a déditatám elhunyt. Ellátta magát segítség nélkül, de januárban hirtelen beteg lett és napokig az ágyból sem bírt felkelni. Akkor belement, hogy otthonba költözzön, mert hiába akarta, hogy valaki költözzön oda hozzá vagy ő költözhessen hozzánk, ez nem volt opció.

Azzal a feltétellel költözött, hogy a háza az enyém lesz telekkel, mindennel együtt. Ez így is lett, azóta már sikerült is eladni.

Most fogok tavasszal diplomázni és a dédi egy ideje mondja, hogy de jó is lesz, ha végre végzek és dolgozni kezdek, mert akkor kivihetem onnan és lakhat velem. Januárban is volt egy ilyen időszak, mikor ezt akarta, hogy őt hozzák fel hozzám Budapestre, mert úgysem dolgozom, így tudok rá figyelni és nekem is lenne itthon társaságom...

Annyira sajnálom ilyenkor, tényleg nem tudom, mit mondhatnék neki. Kihozni nyilván nem fogom, több okból sem lenne ez lehetséges.

Anyukám azt mondta, hogy nem kell neki erről semmit mondani, mert ha nálam lakna, ott is ugyanúgy problémázna mindenen, az sem lenne neki jó.

2022. szept. 6. 09:20
 111/167 anonim ***** válasza:
78%
14-es, a mamaád demens. Demens embert NEM gondozunk otthon, mert mi magunk rokkanunk bele (vagy monjuk megöl, mert téged is idegennek hisz). Pont.
2022. szept. 7. 07:13
 112/167 anonim ***** válasza:
51%
Mégegyszer mondom.Ha demens, akkor nem lehetett volna elvenni a tulajdonát sehogy.Akkor haláláig nincs ajándékozás,eladás stb.Pont azért,mert ha szükséges akkor abból a vagyonból vállalják a gondozását.Amúgy a nagyapám demens volt,és otthon halt meg.Azért,mert a mama sem volt hajlandó akarata ellenére otthonba dugni.Mikor voltak tiszta pillanatai, akkor szégyellte magát,és nagyon sírt szegény,hogy gondot okoz nekünk.Soha nem maradt egyedül,valaki mindig volt otthon vele.Nem volt egyszerű,de nem neveztük dilis vénembernek.Ő akkor is az apukám apukája,az én nagyapám volt.Pelenkázni sem volt rest egyikünk sem.Régen ő is megtett értünk mindent,most meg rajtunk volt a sor.
2022. szept. 7. 07:52
 113/167 anonim ***** válasza:
62%
Még annyit hozzá tennék,hogy valóban nem feltétlenül a te feladatod 22 évesen gondozni,hanem a nagyszülei de akik az ő gyerekei,vagy a szüleidé,de akkor meg neked semmi közöd nem lett volna az ő házához.Sajnos nagyon lejön az írásaiból,hogy a pénzt azt örömmel elfogadták,de minimális kényelmetlenséget sem vagy érte vállalni Ha kellett neked az az összeg, akkor viszont evidens,hogy neked kellene megoldani a gondozását,és ezt úgy hogy az neki is jó legyen.Pl otthoni ápoló megfizetésével,vagy a szüleidhez,vagy nagyszüleidhez költöztetésével és ott ápoló fogadásával.Szegény néninek élnek a rokonai,az összes vagyonát már lenyúlták,és annyit nem kérhet,hogy valaki fogadja már magához pár évre,vagy hónapra.Otthon kellett volna szépen hagyni akkor,és segíteni neki rendbe tartani a portát akár fizetett segítséggel.Majd halála után ráértél volna elkölteni a vagyont.
2022. szept. 7. 08:05
 114/167 anonim ***** válasza:
70%

Te mit olvastál eddig? Már leírta a kérdező hogy a dédi nem akart a szülőkhöz költözni. Nem nyúltak le a vagyonát mert fizették a magán (!) otthont ahol apolok vannak, kiegeszitve a dedi nyugdíját a havi ellátáshoz. Nekem ez elég fer dolognak tűnik. Ha idős leszek ugyanilyen helyre szeretnék kerülni. Bármikor ki lehet jönni pl 1-2hetre is, az nem börtön.

Senkit se érdekel hogy te milyen k jó embernek gondolod magad. Attól nem lesz rossz ember valaki hogy eljár dolgozni és nem hagyja ott a munkahelyét hogy lecserelje egy demens ember ápolasására. Nálunk pl mindenki dolgozik. Nem is lenne megoldható hogy mindig otthon legyünk. És ahol pl kisgyerek van nem is lehet. De nyugtasd magad úgy hogy lenézel másokat úgy hogy ki találod hogy mit kellene csinálni csak mert te is úgy tetted.

2022. szept. 7. 08:12
 115/167 anonim ***** válasza:
51%
Senkit nem néztem le.A mama nem lehet demens,ha az, akkor törvényileg NEM lehetett volna elvenni az otthonát.Akkor sem,ha ápolásra szorul, akkor sem,ha otthon nem ápolhato.Csak a halála után lehet örokolni akkor.Ha meg nem demens,csak ráfogják, akkor arra meg nem is mondok semmit.De,a mama ment volna a szülőkhöz,csak nem külön kis házba,hanem a családdal egy fedél alá.Az is lehet,hogy már fél,hogy egyedül hal meg.Bárhogyan is csavarhúzó a témát,vagy nem lett volna szabad elfogadni a házat,vagy most teljesíteni kellene legalább részben a mama kereset.Én meg amúgy nem akarnék semmilyen otthonba kerülni ha nem muszáj,mert az csak a látszat,hogy ott jól bánnak az öregekkel.A hozzátartozó meg úgysem hisz a szenilis,demens vén hülyének ugye.Mint írtam én gondoltam a nagyapámat a nagyanyámmal és az apukámmal közösen,mert ő így szerette volna.Attól,hogy megöregedett és beteg lett mi meg szerettük,és nem akartuk hogy egy percig is rosszul érezze magát.Voltak ugyanis olyan napjai,mikor meg se mondtad volna,hogy máskor fekvő beteg.Az én lelkiismeretem így tiszta,és még házat sem kaptam vagy kapok érte,mert ha a mama sem lesz, akkor is az apukám fog örökölni.
2022. szept. 7. 08:30
 116/167 anonim ***** válasza:
38%
Nem kell a munkát sem otthagyni,lehet ápolót fizetni a mama haza árából.De ugye abból lakás lett véve.Meg van ott akkor nyugdíjas nagyszülő is,(mert ugye dedirol beszélünk)akinek szintén nem kellene otthagyni semmilyen munkát,de neki se kell az öreg beteg ember.
2022. szept. 7. 08:33
 117/167 A kérdező kommentje:

Nem lett a ház árából lakás véve. 4 éve megvan már a lakásom. :)

A pénz be lett fektetve. Mi értelme lett volna hagyni ott állni üresen a házat? Hogy egye a penész?

Nem akart gondozót magához a néni, csak azzal a feltétellel, ha valaki még odaköltözik hozzá, mert ő "egyedül félne ott egy idegennel".

Nyilván a családi házunkba anyám nem költöztette volna be, mikor hetente kb. 1-szer fürdött és a házában is állt az a tipikus mosdatlan szag. A házunkban az emeleten vannak a hálószobák, ő már nem tud lépcsőzni. A konyhába kellett volna tennünk az ágyat?

Akárhogy csűröd-csavarod, semmi más megoldás nem volt itt az otthonon kívül.

2022. szept. 7. 08:50
 118/167 anonim ***** válasza:
66%
Oké.Akkor meg fölösleges volt kérdezned.57 misiből nem is lehetett volna neki kialakítani a földszintet ugye?Mosdatlan meg valószínűleg azért volt,mert segítség nélkül nem tudott tisztálkodni.De hagyjuk akkor.Élj boldogan a pénzével,jó helyen van,sokáig meg úgysem kell már látogatni sem.Pár hónap alatt bele fog halni,hogy nem érzi jól ott magát.Ha mégsem, akkor is csak pár év.Akkor is az a helyzet,hogy nem kell senkinek ilyen-olyan indokokkal.Büdös,Mosdatlan,nem tud lépcsőzni stb.Nem vállalja senki a kellemetlenséget,de a pénz az jól jött.Azért nem kellett volna eladni a házat,mert akkor még mindig választhatta volna hogy inkább hazamegy az otthonába,és vállalja az ápolót,vagy esetleg köt valakivel eltartási szerződést.Mostmár ez a lehetőség nincs. Sarokba van szorítva szegény.Elfogadom,hogy te nem így látod,nem vagyunk egyformák.
2022. szept. 7. 09:03
 119/167 anonim ***** válasza:
79%
118. Azért nem fer hogy egy idős ember elvárja hogy mindenki mindent dobjon el. Én már mondtam férjemnek higyha 24 órás ellátásra szorulok ugyanilyen helyre akarok menni. Az élet rövid. Én nem várom el hogy engem a családom pelenkázzon. Lesz nekik bajuk meg az életben, élvezzék ki amíg lehet.
2022. szept. 7. 09:26
 120/167 anonim ***** válasza:
26%
Nem fair?Az élet nem fair.Ő is gondoskodott a gyerekéröl mikor szükség volt rá.Én meg nem akarok semmilyen otthonba lakni.Nem vagyunk egyformák.Az sem fair,hogy a pénz kell,de nekem keresem nem lehet.Akkor várjak még míg meghalok,utána költsék el amiért én dolgoztam.Majd meggondolnád még te is magad az otthonnal kapcsolatban ha eltöltenél ott pár hetet.
2022. szept. 7. 09:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!