Milyen gyakran látogatjátok otthonban élő családtagjaitokat? A gyerekeket ilyenkor viszitek hozzájuk?
Mi 3-4 hetente megyünk anyósomhoz, aki középsúlyos demens, de a testvére szerint ez túl ritka, ráadásul a gyerekeket sem visszük hozzá.
Hetente érdeklődünk telefonon a főnővértől, illetve ők is hívnak minket, ha valami van.
Ez szerintetek is túl kevés?
A nagymamám már évek óta otthonban élt, mire demens lett (ő maga akart beköltözni a papa halála után, ez saját lakásos, teljesen ellátásos, kvázi luxusotthon, nem elfekvő volt). Amíg egészséges volt, gyakran voltunk ott, ő is jött-ment. Szerintem vagy 15 évig lakott ott. Olyan volt az egész, mint egy lakópark, csak több szolgáltatással.
Amikor viszont demens lett, az pont covid közepén történt. Tilos volt látogatni, egyszerűen semmilyen módon nem engedték be az embert. Talán tavaly nyáron volt pár hét, amikor lehetett maszkban, távolságtartással menni, de az meg megviselte őt. Eleve nem a szobájába mehettünk, hanem kicipelték egy közös helyiségbe, ami fájt neki. Nem bírt már mozogni, és azt sem, ha mozgatták. Másrészt meg nem értette a maszkokat, félt tőlük, nem ismert meg benne minket. Csak sírt, és kérte, hogy vigyék vissza. Így többet nem mentünk.
Utána telefonon próbáltunk vele kapcsolatot tartani, de nem bírta azt sem fogni. Ha a füléhez tartották, csak kiabált, hogy hagyják békén. Nem is hallott már szerintem amúgy rendesen, nem tudta azt sem a végén, mi az a telefon.
Senkit nem ismert meg, állítólag (főnővérrel lehetett beszélni) mindenkivel ordibált, káromkodott, veszekedett... Ez nagyon-nagyon nem az én nagymamám. Neki egy hangos szava nem volt soha, komolyan. Borzalom, hogy ez az állapot mit tett vele. :(
Idén év elején halt meg, de nekem olyan, mintha már 2020 végén elveszítettük volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!