A férjem lánya mindennel engem keres meg, most orvoshoz kéne elvinnem? Finoman hogy beszéljünk az anyjával erről?
16 éves.
Az édesanyja is újraházasodott, lett ott két kisfiú. Ők látványosan jobban vannak szeretve, ezt mondják a nagyszülők, barátok.
Pl. az anyja fél 9-re hordja őket óvodába, a lánynak meg van mondva, hogy járjon biciklivel. Esőben, hóban is. Néptáncol, sokszor van, hogy vinnie kell a viseleteket is magával. Nem egyszer volt, hogy engem hívott 8 előtt kicsivel, hogy el tudnám-e vinni kocsival, mert ömlik az eső és nem tud hogy bemenni. Elmegyek érte, erre látom, hogy a ház előtt mind a két kocsi és mondja, hogy hát anyáék még reggeliznek, nem vitték volna el, vagy csak úgy, hogy az első órára nem ér be.
Mikor szalagszakadása volt, akkor is engem hívott, mert hogy az anyjának mennie kell az óvodába 4-re és hogy nem fog vele ott ülni a váróban estig a kórházban.
Tegnap mondta, hogy szeretne fogamzásgátlót íratni magának, de egyedül fél elmenni az orvoshoz, meg azt sem tudja, kihez kellene, elvinném-e az én orvosomhoz?
Kérdeztem, hogy az anyukája tudja-e ezt, mondta, hogy igen, de annyit mondott neki, hogy kérjen időpontot akkor ő az asszisztenstől, de neki az az orvos így képekről nem szimpatikus.
Ugyanez van, ha fellépésre mennek és ki kell vinni korán a buszhoz. Vagy mikor nyelvvizsgázni kellett mennie.
Úgy vannak vele otthon, hogy ő már nagy, oldja meg az életét, mindennapjait, ahogy szeretné és otthon ne szóljon, ne kérjen segítséget. De közben 16 éves, és közel sincs még a felnőttséghez.
Szívesen segítek neki, nem teher, de szerintem az sem normális hozzáállás egy anyától, hogy az első nőgyógyászati vizsgálatra annyi a reakciója, hogy a kamasz gyereke kérjen időpontot magának és intézze, ahogy szeretné.
Meg vannak arról az elképzeléseim, hogy egy ifjú hölgy, miért egy 40-es pali mellett köt ki, ahogy arról is, hogy egy szülő miért ilyen cinikus a saját gyerekével szemben, azt meg meg tudom érteni, hogy egy gyermek miért védi a szüleit....
Lényeg, a lánnyal kellene elbeszélgetni, hogy mit szeretne. Felvázolni nekik lehetőségeket, hogy hogyan élhetne tovább. Mondjuk stresszes időszakban átcuccolni az apjához, hogy a programjait és a tanulmányait könnyebben tudja intézni, a gyerekzsivaly ne zavarja otthon, illetve olyan felnőtt közelében lenni, aki tud neki segíteni. Nem várható el a lánykától, hogy az anyukája ellen forduljon, hiszen szereti őt, illetve az sem, hogy gyerek fejjel önállóan cselekedjen. Szerintem a lánynak szüksége van arra, hogy odafigyeljenek rá és ez elsősorban a szülők feladata. A kérdező pedig nem a lány rokona, tőle ez nem várható el, viszont az nagyon dícséretes, hogy ahol tud segít a lánynak és tartsa is meg ezt a jó szokását. De könyörgöm, az apjának is ki kell vennie a részét a gyereknevelésben, és egyáltalán nem tudom azt megérteni, hogyha látja, hogy szenved a lánya a kisujját sem hajlandó nyújtani érte. Nyílván az anyuka sem tökéletes, és most a figyelme középpontjában a lány kistestvérei vannak érthető okokból, de ő is tehetne gesztusokat a lányának... Kérdező, próbálj meg mind az anyukával mind a férjeddel és a lánnyal is külön-külön beszélni erről és érd el azt, hogy leüljenek hárman beszélgetni. Te meg legyél határozott és közöld velük, hogy miben vagy együttműködő és miben nem. Nyílván továbbra is segítesz a lánynak, ha az időd és a kedved engedi, de ne használjanak már téged bébiszitternek.
"Meg vannak arról az elképzeléseim, hogy egy ifjú hölgy, miért egy 40-es pali mellett köt ki"
Ilyen szituációban ritka, hogy a fiatalabbat kéne hibáztatni (legyen bármilyen nemű), az idősebbik fél nem véletlenül hajt a fiatalabbakra, az angol "grooming"-nak hívja, nem tudom, Magyarországon van-e már rá szó.
Tök mindegy, hogy ki hány éves, felnőtt emberek.
A kérdés az, amit többen is feltettek itt, és elegánsan elsiklottál felette:
Az apát jó apának tartod? Nyilván nem törődik a gyerekkel, nem fordul hozzá a gyerek, mindegy, mi miatt. Szerinted ez nem probléma? Csak az, hogy az édesanyja nem törödik vele?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!