Szótlanul tűrnéd, ha egy rokonod minden pénzét felesleges holmikra költené el?
Gyerekként is ilyen volt, ha kaptunk pénzt fagyira pl., én egy részét eltettem, ő meg akár kétszer is vett magának. Nagy divat volt anno a barátnők között a Baby Born és a Chou Chou baba (remélem, jól írtam). Mindenkinek volt 1 db, neki három kellett. Ugyanez volt a barbikkal, én kaptam a 4 Bratz közül egyet, ő mind a négyet megvetette magának.
Ez a materiális nézet később is megmaradt nála, 16. szülinapjára az apjától Gucci táskát és cipőt kért, évente cserélgeti az iPhonejait, neki mindenből csak a túlárazott Apple kell, mert "máshoz nem ért".
Most 24 éves, minden pénzét táskákra, cipőkre, ruhákra és ékszerekre költi kb.
Ő azt mondja, hogy ezek befektetések, mert később, ha megunja, ugyanannyiért, vagy még drágábban tudja eladni, mint amennyiért vette... De ki venne meg 10-12 év múlva egy használt táskát, százezrekért??? És ő tényleg többnek érzi magát ezektől a dolgoktól, mikor ezek csak tárgyak.
Igen, szépek, de sosem fizetnék ki több ezer eurót egy táskára, amibe éppen belefér a telefonom és a kulcsaim... Ő meg úgy veszi ezeket, mintha csak a H und M-ben vásárolna pár ezer forintért.
Most is együtt ebédeltünk ma, családi ebéd volt. Az egyik rokon kisgyerek felkapta a székről a táskáját és elkezdett vele sétálni, mint a felnőttek. Erre lekapta a válláról azzal a mondattal, hogy az a táska többe kerül, mint anyádék kocsija, ne nyúlj hozzá.
Meg ő órákat eltölt azzal egy héten, hogy rendezgeti a gardróbját, áttörli a cipőit (nyitott szekrényben vannak), újrarendezi a cipőket, ruhákat stb. Szóval neki ez egy érdekes program és betegesen ragaszkodik ezekhez a holmikhoz.
Ha ti ezt látnátok a közvetlen környezetetekben, szólnátok, vagy csak néznétek csendben ezt a nemnormális viselkedést?
Az ő dolga, illetve a szüleié megtanítani a pénzügyi tudatosságot, bár ezt sem tudjuk hogy valóban van-e tartaléka, vagy mindent elszór drága holmikra. Nyilván a szülei pénzére apellál egy esetleges anyagi visszaesés vagy nagyobb kiadás (pl autó) esetén ha nem tesz félre semmit, szóval ez teljesen az ő dolguk. Ha nekik így jó akkor ez van, de ha nem jó így nekik az is magánügy.
Azt írtad ezekről többnek érzi magát, egy dologban állnék melléd, ha esetleg lekezelő lenne az anyagiak miatt veled azt nyilván nem kell eltűrni, de ennyi, minden más az ő dolguk. Ilyen a világ, egyesek jobb helyzetből indulnak mint mások, neked abból kell kihozni a maximumot ami van. Lehet te ennyi pénzből nem táskákat vennél folyamatosan, ezért pláne bosszant (én se), de ne turkáljunk már egymás zsebében.
Egyrészt inkább probalj te is olyan jól élni mint őt!!! Csinald utána!
Másrészt igaza van hogy azok a táskák ha vigyáz rá befektetések főleg ha egy limitált szériásat vesz és vigyáz ra. Tudod ezek nem fast fashion cuccok amit hordasz két évig és tönkremegy hanem még nyerhetsz is rajta egyrészt másrészt az a táska 15 év múlva is táska lesz.
Nyilván te nem érted de ha értenél hozzá akkor megértenéd.
Illetve irigykedhetsz de sajnos ő él jobban, ha te is ennyit költhetnél megértenéd.
“ Annyit elszór egyetlen tárgyra, amiből máshol egy 4 tagú család él egész hónapban.”
Ez mindig is így működött a tehetőseknél. Akkor innentől senki ne vegyen luxus márkát, a hírességek se, mert valakinek az több havi fizetés?
10 éves használt táskát tuti nem fog ugyanannyiért eladni.
Az ékszerekre még igaz,hogy tartják az értéküket,de ami használódik kopik,annak az értéke is romlik.
Hiába neves divatcég terméke.
10 év múlva az aktuális modell kerül majd annyiba,amennyiért ő is vette.
A 10 éves pedig már "lejárt lemez",persze így is lesz,aki használtan többet ad érte,mint egy új,egyszerű táskáért,de az értéke akkor sem lesz annyi,amennyiért ő vette.
Ahogy a drága autók is évről évre veszítenek az értékükből.
Egyébként szerintem ebben semmi irigyelni való nincs.
Irigyelni lehet egy szép alakú nőt,aki tesz is az alakjáért.
Vagy,aki szépen fel tud öltözni,ízlésesen.
De az,hogy valaki 10X annyit költ egy táskára,mint ami a funkciója lenne,az szimplán buta mint a tök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!