Mit tegyek, ha a családom nem tartja tiszteletben az étkezési szokásaimat, azt, hogy vegán vagyok? (ergo nincs olyan étel soha, amit ehetnék)
Egészségügyi okokból tavaly át kellett térnem a vegán étrendre, valamint próbálok mindenmentesen étkezni, amennyire ez megoldható.
Van, aki szerint "semmi bajom nem lesz egy kis sima tejtől", vagy simán behazudja a szemembe, hogy "persze, a süti eritrittel lett készítve", más szerint meg "1-1 csalónap belefér", vagy "max 2 napig nem eszem utána".
Sokszor fürödtem már be azzal is, hogy bíztam abban, hogy az előre megbeszéltek szerint lesz olyan étel családi eseményen, grillezésen, amit én is megehetek, aztán annyi volt, hogy pl. a nagynéném mondta, hogy van a hűtőben egy kis maradék zacskós saláta és paprika, egyem meg azt.
Pedig van külön családi Viber csoportunk, ahol mindig szervezik ezeket és olyankor megjegyzem, hogy én még mindig nem ehetek mindent, olyankor megkapom, hogy persze, tudják, hát nem felejthetik el, mert mindig kihangsúlyozom... Nem azért, hogy az agyukra menjek, hanem hogy ne az legyen, hogy mikor eszünk, nézzenek rám nagy szemekkel, hogy ugyan én miért nem szedek semmiből. Mert ezen sértődnek meg, hogy "válogatok".
De már nem is akarom magam ezzel strapálni, inkább viszek magamnak külön enni. Baráti összejöveteleknél is így csinálom, ott ebből sosem volt gond, max megkérdezték, hogy mit eszem, finom-e. A családom viszont problémázik, hogy én mit különcködök és hogy mennyire illetlenség egy ebédre műanyag tartóban vinni külön kaját... De ha pl. tegnap nem vittem volna, akkor másfél órán át iszogathattam volna a jeges teát, amíg a többiek ebédelnek, mert nem viccelek, semmiből sem tudtam volna enni.
Szóval már próbálkoztam azzal, hogy elmondtam, miket ehetek, miket egyáltalán nem, de ott ők azt látták megoldásként, hogy kaptam egy zacskó előre csomagolt salátát (jó esetben olyat, ami még nem volt kibontva, rosszabb esetben olyat, amit a hűtő mélyéről halásztak elő, és már levet eresztett és büdös is volt). Az utóbbi pár ilyenen inkább már vittem magamnak külön ennivalót, de most meg pofátlan vagyok és "ilyet nem illik". Úgy érzem, hogy ennél többet már nem tudok tenni. A húgom viccesen megjegyezte, hogy vigyek sunyiban magamnak kaját, aztán vonuljak el a wc-be megenni, vagy másszak be az asztal alá enni, ott nem látnak. Tudom, viccel, de kb tényleg ez lenne nekik csak az elfogadható, azt érzem.
Aki volt ilyen helyzetben, ott mi működött?
Ha vegán vagy, és különösen, ha eü. okokból, nem saját döntésből, akkor én inkább tanácsot vagy receptet kérnék tőled, ha vendégül akarlak látni.
Az más kérdés, hogy én nagyon szégyellném, ha éhes maradna egy vendégem.
A te rokonaidat látod ez csöppet sem érdekli, ez a különbség.
Mit tegyél?
Vigyél magaddal mindig saját ennivalót, és aki károg, annak mondd meg, hogy azért kell ezt külön dobozban neked hoznod, mert ők nem képesek olyat készíteni, amit te is meg tudsz enni. Ha viszont valaki olyat készít, azt külön dicsérd meg.
Azért is veszik szerintem ezt így félvállról, mert a nagyim és a nagynéném mindketten cukorbetegek, mégse nagyon foglalkoznak vele. És hogy mégis élnek, semmi bajuk, láthatom... Meg bármit eszek előttük, megy a fanyalgás, hogy hogy lehet azt szeretni/megenni, stb.
Pedig nem azt akarom, hogy akkor ők rá se nézzenek a húsra, állati eredetű termékekre, egyáltalán nincs bennem az, hogy én térítsek bárkit.
Én megértelek. Én is egészségügyi okokból váltottam nyers vegánra. Nagyon sok utánajárás előzte meg, rengeteget olvastam, mire napi étrendet tudtam összeállítani. Szóval azt javaslom, hogy rokonaidtól ne várj megértést, ők nem élik át azt, milyen, amikor egy nyalásnyi fagyitól egész nap hasgörcsöd van, vagy egy falat kenyértől hányingered lesz. Ők azért bagatellizálják el, mert nem élik át azt a fájdalmat, akik különböző ételallergiások. Régen is sok ételallergiás volt, csak a tudomány annyit fejlődött, hogy egyszerűen ki tudják mutatni ezeket, régen nem tudtak diagnosztizálni.
Én azt szoktam csinálni, hogy vagy viszek magammal sajátot, vagy egyáltalán nem eszek. Aki kötözködős, vagy piszkál emiatt, megkérdezem, neki miért fontos, hogy én hogyan /mit érkezem? Erre általában nem tudnak válaszolni és békén hagynak.
Nagyon sajnálom, hogy nem megértő, és nem támogató a környezeted.
Az jutott eszembe, hogy csinálhatnál egytálételt, vagy nagyobb adag ételt, hogy, hogy ők is megkóstolják, és rájöjjenek, hogy a vegán nem csak salátaevésből áll :)
Én vegán, paleo, safi étrendet kiegészítem sok hússal :). Mert hasonló a problémám: tojás, tejfehérje, glutén. És egy kezemen meg tudom számolni hány féle zöldséget eszek meg.
Ezt úgy oldottam meg, hogy ahol enni szoktam vagy party lesz, viszek magamnak előre alap anyagokat. Én senkitől sem várom el, hogy 2000 ft-ért vegyen 0,5 kg panírt vagy 1500 1 kg lisztet stb. De akár egy egyszerű palacsinta evésre is viszem a safi palacsinta poromat. Nemrég vettem 1kg 2200 Ft!
És így senki nem problémázik, nincs plusz költsége stb.
Ha valami nagy mennyiségű főzés van, pl bográcsozás akkor minden olyan alapanyagot amit nem ehetek annak a helyettesítőjét min 1 nappal előtte odaviszem.
De én nem komplett menükre gondolok, mert ezek a családi bulik általában tényleg grillezések, szalonnasütések. Vagy úgy ebédek, hogy tálakat rendelnek, de köretnek szigorúan sült krumplival csak, mert úgy a finom.
Azt senkitől nem várnám el, hogy nekem, 1 főre külön 3-5 fogásos menüt készítsen.
Előre leszögezném, értelmes emberkének tűnsz, nem szándékom elellenségeskedni a hozzászólásommal, de: nem igazán értem egy anonim oldalon miért nem mondhatod meg mi a váltás oka... biztos van ilyen, de a nagy titkolózással névtelenül csak hisztinek, kifogásnak tűnik hogy baszogathass másokat: mert ez se jó, az se jó, a cukor se jó... Így annyit lát az ember hogy letojod az összes többit, mindenki úgy ugráljon ahogy neked tetszik.
Egy családi összejövetel nagy meló . Ha nem ismerem az okot, minek szakítsak egy csomó plusz munkát a nyakamba? Minek vegyem meg az édesítőt, mikor nem jó ízű, és drága? De ha TUDOM mi a baj, mindjárt más a szitu. Nézd el ha ellenségesnek tűnők, de annyi vegán hisztérika van a környezetemben, hogy az horror- és játsszák hozzá a felsőbbrendűt, meg osztják az észt ha méltóztatnak eljönni egy-egy családi banzájra(szóval a rossz tapasztalat beszél belőlem. ) És képesek a gyűlölködő hangnemükkel tönkretenni minden összejövetelt.
Mert nem szeretném ezt leírni itt, kitárgyalni ország-világ előtt. Számomra az egészségi állapotom magánügy, főleg ez a betegségem.
A családom viszont tud róla, tudják a részleteket és azt is, hogy emiatt lettem vegán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!