Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Van köztetek olyan, aki...

Van köztetek olyan, aki házasságkötéskor felvette a férje teljes nevét? Sokszor hallom, hogy az már ciki.

Figyelt kérdés
2020. márc. 23. 12:08
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:
66%
Nem ciki, számomra furcsa, de nem ciki. Én biztosan nem élnék egy férfi nevével az enyém helyett, meg amúgy is fura, mindig bajban vagyok, ha valakinek a neve Szabó Istvánné, őt hogy szólítom? Hölgyem, persze, de biztos neki is jó lenne ha valaki Margitnak hívná ha egyszer az a neve. Volt egy ismerősöm facen, nézem rak ki képeket Nagy Gézáné. Hát mondom ez ki a fene nem is ismerek ilyet, lehet anyám valami ismerőse, mire megnéztem a képeit és leesett, hogy hát ez a Bogi aki alattam járt eggyel gimiben. Szóval max az ilyenek miatt fura manapság, de cikinek így sem mondanám, inkább körülményes.
2020. márc. 24. 14:18
 32/42 anonim ***** válasza:
71%

"Miért nem O vette fel a te neved?"

Mert a férjét nem hajtotta a romantikus vágy, hogy kifejezze, hogy tartozik valakihez.

2020. márc. 24. 18:01
 33/42 anonim ***** válasza:
60%
Nem vettem fel a férjem nevét,szerintem ciki.
2020. márc. 24. 22:26
 34/42 anonim ***** válasza:
82%
En felvettem. ....né ... .... lettem. Ergo megmaradt a saját vezetèk es keresztnevem. Ezt szerettem volna. Ettől még ugyanaz az ember vagyok aki előtte voltam.
2020. márc. 26. 01:01
 35/42 anonim ***** válasza:
82%

Szerintem se ciki.

Én viszont sose venném fel, mert egyszerűen nem szeretem. Még hallani se... Ha a leendőbeli férjemnek olyan vezetékneve lesz ami passzol az enyémhez, akkor szerintem kombináljuk, ha olyan vezetékneve lesz, ami nekem tetszik, akkor felveszem csak azt, ellenkező esetben maradok úgy ahogy vagyok. :)

2020. márc. 26. 11:40
 36/42 anonim ***** válasza:
100%
Ez nem arról szól hogy ciki,nem ciki ,ez te döntésed,te életed ,ez nem divat kérdés ,hogy évente cseréljük .
2020. márc. 26. 17:32
 37/42 anonim ***** válasza:
100%
Megmondom őszintén, én cikinek tartom, de mindenki csináljon azt, amit szeretne - viszont akárki akármit mond, ha nyelvtnailag megnézzük a "-né" egy birtokos képző, nem az összetartozást szimbolizálja, mert akkor a férj is felvenné valamilyen formában a feleség nevét. Az Xné XY forma még istenes, mert ott legalább benne van a nő keresztneve... de az ilyen Gipsz Jakabnékat sosem fogom megérteni, hogy ennyire nincs identitásuk vagy személyiségük, hogy ők boldogan vállalják azt, hogy ők mások előtt a Gipsz Jakab felesége, oszt' kész... nekem meg kínos, amikor azt sem tudom, hogyan szólítsam meg.
2020. márc. 26. 18:14
 38/42 anonim válasza:
Nekem volt osztálytársam volt így.Fiatalon férjhez ment,míg suliba jártunk ,aztán azt hitte,hogy attól hogy első szerelmével van az még igaz szerelem.Suli után,ahogy azt egyébként mindenki sejtette már nem volt olyan jó minden,hogy együtt éltek,végül el is váltak rá 4-5 évre.Én csak annyit láttam,hogy facebookon visszarakta a saját nevét. Őszintén egyébként mindenki azt csinál amit akar ,szíve joga,de szerintem a családi nevet nem szabad egy házasság kedvéért eldobni,akár mekkora is a szerelem,nem ad hozzá pluszt,ráadásul így is a férj neve ,mint xy-né ott lesz,szóval szinte ugyan az,de mégis jobb.
2020. márc. 26. 23:48
 39/42 mustafa33 ***** válasza:
Felvidéken az a megszokott, hogy a feleség felveszi a férj családnevét -né nélkül. Úgy, hogy Kovács Mária hozzámegy Fekete Ferenchez, akkor Fekete Mária lesz. Ma már hála istennek nem kötelező a szláv -ová toldalék a családnévhez, lehet magyarul is anykönyvezni. De a né nem megszokott. Az egyébbként is egy megkövesedett feudális csökevény. Így a férj családnevével sem lehet tudni, a hölgy férjezett-e vagy sem. És ez így nagyon helyes. Semmi identitás feladás és kinek mi köze ahhoz, hogy milyen a családi állapota. Akinek akarja, annak megmondja, akinek nem akarja, annak nem mondja meg. Ez is a személyi adatvédelem egyik formája.
2020. márc. 27. 00:30
 40/42 anonim válasza:

Válasz a 39-es válaszoló számára.

Nos nem gondolom,hogy így 2020-ban nagyon el lehetne bújtatni ,hogy te ki ,vagy mi vagy,ahol érdekes,hogy házas vagy ott tudni fogják ,ahol nem nem.Egyébként is ma már jó pár embernél nem csak szerelem a szerelem,hanem úgymond egy presztizs ,hogy "én házas vagyok" és ezt ki akarja mutatni,ezért a -né verziót felveszi,ezzel megőrizve saját hovatartozását ,hiszen a saját vezetéknév megmarad.De van a másik fele is,aki csak felveszi,nos itt is van a szimpla felvételen kívül még 2 opció minimum ,ami közbeszól.

1. Annyira szerelmes a hölgy tag,hogy nem is lát tőle,ezért felveszi a férj nevét,mintha ezzel még jobban kifejezhetné,hogy ők egyek.

2.Palácsik Tímea neve ma már nem feltétlen ismerős sokaknak,de ha úgy mondom,hogy Vajna Tímea már mindjárt más...itt talán nem kell magyarázni az okokat.

2020. márc. 28. 02:52
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!