Szerintetek kinek van igaza?
Hobbim az utazas, imadok utazni, suli mellett sokat dolgozom, es sokszor teszek felre utazasra, hogy egy evben parszor elmehessek utazni (olaszorszag, indonezia torokorszag pl.).
Nem szoktam kerni a csalodomtol utazasra (masban segitenek, mert meg felsooktatasban vagyok).
Megis rengeteg kritikat kapok a csalad egyes tagjaitol (nagyszulo, nagyneni), hogy miert nem valami ertelmes dologra koltok. Szerintuk lakasra kene gyujtenem stb., de amit lakasra tudnek felre tenni evente par szazezer az meg egy onerore se lenne eleg sok ev mulva, igy inkabb utazasra koltom.
Tudom, hogy ok is szeretnek utazni, de akkor miert kritizalnak folyamatosan, ha utazni megyek vagy szeretnek? Hiszen magam sporolom ra ossze az osszeget.
Szerintetek?
Az igazság félúton van. Önerő nélkül soha a büdös életbe nem fogsz lakást venni. Viszont ha már család lesz, gyerek, ház, akkor meg arra fogsz költeni és nem fogsz tudni utazgatni.
Nekem személy szerint fontosabb volt az, hogy ház legyen, mert saját erőből oldottunk meg mindent a férjemmel, senkitől nem kellett kérnünk, nem kellett senkit bevenni adóstársnak, kezesnek, senki házát nem kellett fedezetnek letenni. Úgyhogy lehet, hogy nem utaztunk, de már megvan a ház, csinálgatja az ember, aztán utazni meg lehet utána is. De te sehol nem leszel, hanem a szüleidnél fogsz lakni, ami egy idő után elég kellemetlen is tud lenni. Viszont tény, hogy az ember addig menjen, amíg fiatal. Mert utána már ugyanúgy úgysem tud. Szóval azért én a helyedben kevesebbet utazgatnék, inkább mennék belföldre, vagy inkább hosszabb időnként külföldre és ugyanakkor tennék félre is pénzt.
Szerintem is igazad van. Felnőtt vagy. A megkeresett pénzedet arra kötöd el, amire akarod.
Talán azért kritizálnak, mert nekik ez a tapasztalatuk. Lehet, hogy megbánták, hogy nem gyűjtöttek régen és sok kölcsönt vettek fel / vagy gyűjtöttek és azt gondolják ezzel majd te is jól jársz, ahogy régen ők.
*költöd
Az előző válaszokhoz azt hozzáfűzném, hogy szerintem megéri az utazás, a tapasztalatgyűjtés. Nagyon sokan ragszkodnak egy házhoz, lakáshoz, kocsihoz, valamilyen tulajdonhoz, hogy elmondhassák mennyire sokra jutottak. De közben elfelejtenek élni. Nagyon sokan albérletben laknak, és annak a legnagyobb előnye az, hogy könnyen költözhet az ember ide-oda. Tehát ha utazol, azt is tudni fogod, hogy te élnél-e szívesen azon a helyen. Az egyik barátom úgy költözött külföldre, hogy utazása során szeretett bele abba a helybe, amit meglátogatott.
"A megkeresett pénzedet arra kötöd el, amire akarod."
Csakhogy emellett meg a többi dologra nem futja, tehát valljuk be, nem engedheti meg magának.
Most édesmindegy, mit mondunk, melyik összeg hova megy.
Az eredmény az, hogy a megélhetésre a szülőknek kell adniuk, különben nem lenne.
Valójában meg akkor tudná eltartani magát, ha a saját pénzéből oldana meg mindent és MELLETTE még maradna utazásra is.
Ha meg tudják oldani a szülők, akkor nyilván menj, hisz tényleg jó dolog.
De tényleg nagyon kellemetlen lesz évek múlva, ha albérletben kell majd laknod, albérletbe gyereket vállalni, aztán majd kiírod azt a kérdést, hogy miért nem adnak ki lakást kisgyerekeseknek, stb.
De most őszintén, a sajátodból utazol, anyuékéból számlát fizetsz, ugye érzed, hogy valójában az anyuékéból utazol?
Az, hogy a saját pénzedet a pénztárcás első zsebébe teszed, az anyuéktól kapott pénzt meg a másodikba, ez annyira fájdalmas hazugság önmagadnak...
Felsőoktatásban tanuló ember szerintem ezt átlátja, csak áltatja önmagát.
De nem, nem engedheted meg magadnak, hogy élj és még mellette utazz is.
Látod, hogy vagy erre telik, vagy arra. Ugye az elsőt nem lehet kikerülni, mert enni és lakni kell valahol. Ergo az utazásaidat a szüleid finanszírozzák.
Ha később nem albiba kényszerülsz, hanem ahogy írták, a szülőkkel fogsz lakni, na az lesz még nagyon kínos. Főleg ha lesz egy komoly, befolyásos pozíciód.
Vagy ami még rosszabb lesz: hazavinni valakit.
Legyenek akármilyen kedvesek, legyen akármilyen jó a viszonyod a szüleiddel, felnőttként hazavinni valakit, a szomszéd szobában szexelni, ügyelve a csendre, mint egy 17 éves...
Egyszerűen nem normális. Szerintem.
Amúgy meg önmagadat próbálod csak áltatni, mert te is érzed mindezt.
Hiszen azt írod, évente pár százezer. Az az egyetemi éveid alatt már pár millió.
Lazán megvan az önerő.
Nyilván nem egy 40 milliós pesti lakáshoz, de egy kedves kis vidéki családi házhoz simán. Főleg, ha idővel találsz valakit - vagy meg is van, mert biztos nem egyedül utazgatsz.
Szóval ha neki is megvan az a pár milliója, akkor hitellel már lehetne egy saját kis fészketek.
De úgy tűnik, hogy te ezt nem is akarod, csak megerősítést vártál, hogy az utazás fontosabb, mint egy lakás/ház.
Ez legyen a te döntésed.
Én is utazgattam volna, de nekem a ház volt fontosabb. Most onnan írok. Nem koliból, nem albérletből.
Valószínüleg elég pénzesek a szüleid, ha tudnak támogatni, és úgy gondolod, majd a lakásban is segítenek.
Vagy arra apellálsz, hogy örökölni fogsz, max 10-20 év, addig meg jól elvagy.
Fiatal vagy, éld az életed!
Viszont tanulás mellett, hogyan lehet ennyi pénzt összehozni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!