Hogy lehet megértetni/elfogadtatni a nagyszülőkkel, hogy a születendő gyerek nem fogja ugyanazt a nevet kapni, ami az apjáé, nagyapjáé, dédapjáé, stb?
Párom Kis Jóska,apukája is Kis Jóska,nagypapája is,dédpapája is,meg még ki tudja mennyi felmenő Kis Jóska.
Minden feleség Kis Jóskáné.
Egyszem fiú a családban párom.
Ha házasodunk,én garantáltan nem leszek Kis Jóskáné,se a gyerek nem lesz Kis Jóska.
Párom eleinte erőltette hogy de vigyük tovább a nevet,de lebeszéltem,Kisné Nagy Rozi leszek,gyerek meg Kis Lajoska/Boriska.
De a szülei és egyéb rokonok megtudták,azóta ezen háborognak akármikor a közelükbe megyünk...
Nálunk ugyanez van, mindenki Kis Jóska. És minden feleség Kis Jóskáné.
Én semmilyen formában nem veszem fel a nevet, megtartom a magamét, a gyerek meg kötőjeles lesz, és nem Jóska.
Szerencsére az én Kis Jóskám is gyűlöli a Jóskát, és mondta, hogy a gyereknek semmiképpen se lesz az a neve.
Erre már ihatsz hideg vizet, de nálunk sehogy se reagálnak, mert nem mondtuk. Nem is kérdezték, gondolom azt hiszik, hogy természetes. Gyerek még nincs, mondjuk azt a terhesség hónapjai alatt nyilván jobban forszírozzák majd, hogy mi lesz a neve, de nem nagyon tudnak majd mit kezdeni vele. A férjem úgyis elintézi majd a dolgot velük.
A két névvel én azért nem értek egyet, hogy legyen Jóska is, mert akkor direkt az egész família Jóskázni fogja Petikét vagy Zolikát, "csakazértis" alapon és nem fogják felfogni, hogy csak dísznek van az a név, és aztán majd foghatjátok a fejeteket, hogy egy szót se szólhattok, mert ti neveztétek el úgyis, ők csak használják.
Szép dolog a kompromisszum, de az egy külön ember lesz, külön élettel, az első dolog, ami a sajátja lesz és megkülönbözteti másoktól az a neve, miért kéne egy a családban mindenki által ezer éve használt nevet adni csak azért, mert előttetek is azt adták, holott lehet nem is tetszik nektek. Ez első sorban a szülők döntése, akik ti vagytok. Egyébként ennyi erővel te is mondhatnád, hogy na nálatok meg a Károly a hagyomány és az lesz a fiú...
Ha Kis Jóskát akarnak szüljenek maguknak egyet. Nekem egyszer egy tettek megjegyzést, csak szóltam, hogy lehet kihordani, kinyomni meg felnevelni helyettem, aztán akkor lehet meg is kérdezem, hogy mit szólnak a gyerekkel kapcsolatos dolgokhoz.
Ha meg ott tartunk és forszírozzák, a saját fiuk is intézi, hogy hagyják a hülyeségüket.
Anyukám engedett, azóta is bánja.
Nem is annyira öcsém nevét hanem a sajátját.
Öcsém megszületett, lett a neve "Kis Jóska", aztán édesapám családja elkezdte "Öcsi"-nek hívni, mert apukámat is úgy hívja mindenki, nah akkor anyukám kiakadt, hogy van neve a gyereknek, az amit ők akartak, ennyi legyen elég. NAh azóta öcsém nem "Kis Jóska" HAnem tényleg "Kisjóska"
Tehát a keresztneve elé a tágabb család tényleg odateszi a 190 magas 23 éves öcsémnek a mai napig a "kis" jelzőt....
Ne hagyd magad! Én is a "Kis Pista Jóskát" engedném max, de a te helyzetedben ezt sem. Igazad van. Nem fogják megérteni, de ne foglalkozz ezzel, felesleges.
A dologhoz hozzátartozik,hogy az én nevem ugyanaz mint az anyámé,és csak picit tér el a nagy és dédmamámétól.
Mindig én voltam a "kisjuliska",anyám meg a Juli.
Ha lányunk lesz,garantáltan még a hangzása se fog hasonlítani.
Most= április vége,de az mindjárt itt van.
Köszönöm :)
Ez tényleg mire jó, hogy ugyanaz a keresztnév megy végig?
Ne hagyjátok magatokat, majd megnyugszik a család, ha látják, hogy nem változtattok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!