Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Ha a legidősebb gyerek tölti...

Ha a legidősebb gyerek tölti be a családfő szerepét, nektek mi a véleményetek?

Figyelt kérdés
Van egy régebbi haverom, és most egy újabb is, akiknél dettó ugyanez a szitu kis dolgokban eltérően ugyan, de ugyanez. A régebbi haverom is eléggé szegényes családban nőtt fel, emeletes, szocpolos házban laktak, ami háromnegyedig volt kéesz, a sok gyerek miatt sosem volt pénzük befejezni. Ő a második a hat tesó közül. Tényleg egyik napról a másikra éltek mindig is, és ugye a kissebbeket kellett nézni minidg hogy nekik legyen, a haver meg kuncserált mindenkitől mindent. Sőt még a diákhitelét is felvette és egy az egybe odaadta nekik. Sőt már felnőtt fejjel is, de haza is ad pedig otthol sem lakik. A mostani haver meg három öccsével és anyukájával él, ő dolgozik meg az anyukájuk, de ahogy mondja minden elmegy ami bejön neki rezsire meg albira. Magyarán arra akarok rávilágítani, hogy saját magukra meg nincs mit félretenni, mert ugye a szívük meg nagy és nem engedné a lelkiismeretük, hogy az öccseik, hugaik nélkülözzenek, de így szerintem az ő életük sem lesz biztos alapon sosem. Kérdésem az: Mért válalják el a gyereket azok a szülők akik tudják, hogy nem tudják egyedül felnevelni vagy nem úgy állnak, én nagyon rossz dolognak tartom, hogy az idősebb gyerekre támaszkodnak, mikor a szülő dolga a saját gyerekét ellátni. Remélem értitek, ez engem már régen is bosszantott, de főleg most hogy megint látom ezt, nagyon nem helyénvalónak érzem én ezeket a helyzeteket. Vélemények? esetleg hasonló történetek? KÖSZI
2011. márc. 5. 08:37
1 2 3 4 5
 1/42 anonim ***** válasza:
76%

Sokszor nem tudják előre, hogy mennyire rosszra fog fordulni a helyzet, legalábbis nálunk ez volt, anyu tehetséges, színvonalas diplomája van (nem a mai tucat képzéses gagyi szakok egyike), de rokkantnyugdíjas lett, apám meg nem normális (azt nem értem vele miért vállalt gyereket, állítólag utólag bolondult meg, amit kétlek)

Nagyobbik tesóim közül csak a lány adott egy ideig haza, meg ő vett meg egy csomó dolgot ami kell, de mostanában a bátyám is ad pénzt is meg ilyesmi, de nem a saját rovására, mivel okos és most olyan helyen van, hogy 300ezer körül keres pedig még csak tanuló (phd-s)

2011. márc. 5. 08:44
 2/42 anonim ***** válasza:

Nyilván senki nem úgy áll neki gyereket tervezni,hogy előre látja, egyedül fog velük maradni. De igazad van, erre gondolni kellene, mert ez benne lehet a pakliban.

Nekem is van egy ilyen ismerősöm, csak ott még pluszban anyuka nem dolgozik, pedig 50 évesen elég jó egészségnek örvend, tehát simán tudna. Az ismerős dolgozik, haza adja a pénzt (inkább ő tartja el a családot), viszi a kicsiket suliba stb. Csak sajnos ő is ott van 26 éves, komoly kapcsolata van, de a barátnőjére ill. közös dolgokra nem marad pénze. Nagyon rossz lehet így. Bár ő is hibás, mert ő sem akarja ,hogy elmenjen az anyja dolgozni,mert ő anno amíg élt az apja azt látta,hogy anyuka mos, főz, takarít, apa meg eltartja a családot. Igen ám, de nem 80 ezerből!

Na mi pont azért tervezünk csak két gyereket, mert gondolunk a váratlan eseményekre. Bármikor bekövetkezhet a baj. Szerintem több embernek kellene felelősségteljesebben gondolkodni!

2011. márc. 5. 08:45
 3/42 A kérdező kommentje:
Figyelj. Le a kalappal tesóid előtt, tehát félre ne érts, értsetek, csak akkor visszatetsző, mikor szegény a gyerek is, azaz neki nincs semmi szinte, a haverjaitól csóringál, akik már unják, haza meg mindent hazaad mikor megkeresi. Érted? Tehát most akkor átvetítve nem is a szülő neveli fel, hanem besegít ha ugy nézzük a nagyobbik gyerek egész haveri köre is, mert a nagynak meg ők adnak. És ez nem tetszik nekem.
2011. márc. 5. 08:47
 4/42 A kérdező kommentje:
másodiknak: pontosan ahogy mondod. A jövőt senki nem láthatja, de azért saját magunkba nézve realitásokat látnunk kell a jövőre tekintve.
2011. márc. 5. 08:49
 5/42 yuda ***** válasza:

A két beírónak részben persze igaza van, de vannak sokan akiknek kellő értelmük, belátásuk sincs- lehetne pl. mindenféle sexuális védekezést stb.-- de ki kell mondani, nincs elég eszük és állami gondozásba, intézetekbe szülik a gyerekeket.

Másik fejtegetésed családfő szerepe: a szükség ezt hozta, remélhetőleg nem az egész életét áldozza erre- és a többiek felnőnek, akár még 30 évesen is kezdhet új életet, amikor magáért is tehet- sanyarú sors, de emberileg legszebb önfeladás átmenetileg. Nem sok ennél értékesebbet tehetne, ha belegondolsz...remélhetőleg a sorsa visszafizeti neki, ezt kívánom.

2011. márc. 5. 08:52
 6/42 anonim ***** válasza:

A diákhitelt meg rohadtul meg fogja szidni, az nem arra van, hogy hazaadják.

Én 1,2 milliót vettem fel, 500ezret kb visszafizettem már és most van 3,5 millió körül a tartozásom.

2011. márc. 5. 08:52
 7/42 anonim ***** válasza:
49%
Egyébként a gyerekeknek nem megy a rovására az, ha a testvéreikről gondoskodnak, sokkal többet fognak érni emberileg, mint egy csomó fiatal akinek semmi felelősség érzete nincs. Mondjuk normál esetben ezt a család mindenféle különösebb teher nélkül beleneveli vagy sugallja a gyerekbe
2011. márc. 5. 08:54
 8/42 A kérdező kommentje:
Hát igen, önfeláldozás okés, de azért a mai világba, és úgy nézve a dolgokat, hogy nem biztos, hogy jó szakmája van a delikvensnek, tehát ha még keveset is keres és harminc évesen tud majd csak elkezdeni gyűjteni, elmegy albiba vagy ilyesmi, azt fogja észrevenni magán, hogy negyvenöt és még albiba lakik a feleségével és a gyerekeivel. Azért én nem is tudom, de én nem fogadnék el ekkora áldozatot. Ha elbaxtam valmit, nehogy már a gyerekem böjtöljön miattam. Ennyi. És most pl úgy nézed, hogy ismerős is huszon öt és a két öccse hét évesek. Szóval? Hány éves is lesz mire azok is önállóak lesznek? És nem feltétlen köteles a barátnő sem eltűrni hogy a férjecskéje anyucinak ad haza. Akkor hol a magánélet?
2011. márc. 5. 08:56
 9/42 anonim ***** válasza:
100%

Persze, szép dolog az önfeláldozás, egy bizonyos mértékig. De amennyire meg tud "dicsőülni" az ember ilyen helyzetben, annyira el is tudja rontani az életét.

Én írtam, hogy a srác 26 éves és komoly kapcsolata van. Azért gondolhatjátok, hogy a lánynak milyen nehéz. Ő fizet mindent, mert a pasija pénze elmegy a családra. Összeköltöznének, de egy fizuból elég nehézkes. Közös program szinte semmi (otthon tv bámulás), ha van a lány fizeti! Szóval nő legyen a talpán, aki ezt hosszabb ideig elviseli!

2011. márc. 5. 09:01
 10/42 anonim ***** válasza:
23%

Kedves bosszankodó!

6 gyermekem van. Nem támaszkodom a felnőtt fiamra, hanem segítek neki, pedig nem vet fel a pénz...

Viszont azt gondolom, nincs abban semmi rossz, ha a gyerek segíti a szülőt/testvérét anyagilag.

A gyerekről gondoskodik a szülő, ez evidens, elfogadjuk az életet, a szeretetüket, a gondoskodásukat, az erőfeszítéseket, miért baj, ha hálából, szeretetből vissza is adunk?

A haver meg felnőtt ember, el tudja dönteni szerintem, hogy mire szeretné költeni a pénzét.

És még egy dolog, amiben valószínűleg nem fogunk egyetérteni: nem a pénz, a gazdagság a legfontosabb dolog az életben.

2011. márc. 5. 09:03
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!