Hogy tetszik az Irma név?
Az Irma az Irm- kezdetű germán női nevek rövidülése.
Gyakorisága:
Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.
Névnap:
* május 3.
Híres, egyéb Irmák:
* Sztáray Irma grófnő (1863-1941), Erzsébet királyné udvarhölgye, aki 1898. szeptember 10-én, meggyilkolásának napján is kísérője volt [link]
* Patkós Irma magyar színésznő (1900-1996) [link]
* Némethy Irma színésznő (1840-1876) [link]
* Pálffy Irma grófnő, Pálffy Móric altábornagy, Magyarország helytartójának lánya (1852-?)
* Irma Cvikker, a Harry Potter regényekben szereplő roxforti könyvtáros
minden -us végű parasztos.
Annus, Jucus, és társaik.
egy magyar anyanyelvű ember érzi, hogy milyen megvető becézése (akkor így írom: vidékies) ez egy névnek a mai világban.
ilyen minden nyelvben van, egyes szavak, becézések alacsonyabb értékűek, de csak az adott anyanyelvi ember érzi ezt.
Szerintem olyan "nyugis", elegáns név.Kedves, jó megjelenésű idős hölgy ismerősünket hívták Irmának ....
Na meg Károly bácsi feleségét, aki szintén közismert személyiség.
Szép név,de nem a kedvencem.
Nem parasztos, és nem vidékies. Ha fognád magad és elkezdenél régi pöttyös könyveket olvasni, akkor észrevennéd, hogy abban pont a budapesti kislányokat hívták Irmusnak. És amúgy is binkó dolog ilyet állítani egy névről, hogy parasztos.
Mert a Zoé, Kira, Mira meg még mik jobbak, mi? >:(
Az Annusban és a Jucusban sem találok semmi parasztosat, nem divatos nevek, de nem parasztosak, a becézésük sem, azt pedig ismételten kikérem magamnak, hogy le falusizzon vidékizen, bármely kedves fővárosi, semmivel sem vagyok kevesebb, vagy több ember azért amiért faluban élek, sőt büszke vagyok rá, és a világ minden pénzéért sem költöznék el (egyébként egy 3500 lelkes faluban élek, ami soknak számít, ahol rengeteg a fiatal, közeli az ország egyik legnagyobb városa), néptáncolok is, és büszke vagyok a népi kultúrára.
(Dédnagymamám egy valamelyest elszegényedett kisnemesi családból származott, az ország másik végéből, mint ahol most élek; testévrei orvosok, mérnökök lettek, Ő szerelemből házasodott össze a földműves családból származó dédnagypapámmal, aki Erdélyből jött Mo-ra.)
Régen (19.század) az úrinők között viszonylag gyakori név volt.
pl.
gróf Zichy Nepomuk Jánosné sz. Kray Irma bárónő (1830-1913) [link] [link]
gróf Károlyi Viktorné sz. Orczy Irma bárónő (1842-1909) [link]
Pálffy Irma grófnő, Pálffy Móric altábornagy, Magyarország helytartójának lánya (1852-?)
Sztáray Irma grófnő (1863-1941), Erzsébet királyné udvarhölgye, aki 1898. szeptember 10-én, meggyilkolásának napján is kísérője volt [link]
A helyi temetőben viszont még egy Irma nevű nőnek a nevét (parasztasszonyt) sem láttam felírva a sírokra.
Keresztnevek gyakorisága Magyarországon
1870-1875 Az adatok debreceni lakosokra vonatkoznak. Női nevek
(református) 20. (helyezés) Irma 0,33%
(katolikus) 19. (helyezés) Irma 1,67%
1895-1899 A táblázat a budapesti 8. kerület anyakönyvei alapján készült, mintegy 60000 adatból. Női nevek
14. (helyezés) Irma 0,81%
Keresztnevek gyakorisága Magyarországon a 20. században
1967 Az adatok országosak, az első utónévre vonatkoznak, és az abban az évben adott összes keresztnevet tartalmazzák. Női nevek
85 (újszülött kapta ezt a nevet) 72. (helyezés)
Az 1990-es években igen ritka név.
A 2000-es években az Irma nem szerepel a 100 leggyakoribb újszülöttnek adott női név között.
Keresztnevek gyakorisága Magyarországon a 2000-es években. Teljes népességben előforduló nevek. Keresztnevek gyakorisága a teljes népességre vonatkozóan 2005 és 2010 között. Az adatok az adott év január 1-jén számolt első keresztnévre vonatkoznak. Női nevek
2005 - 17603 (nevet viselő emberek száma) 67. (helyezés)
2006 - 17182 (nevet viselő emberek száma) 68. (helyezés)
2007 - 16618 (nevet viselő emberek száma) 70. (helyezés)
2008 - 16111 (nevet viselő emberek száma) 73. (helyezés)
2009 - 15613 (nevet viselő emberek száma) 75. (helyezés)
2010 - 15087 (nevet viselő emberek száma) 78. (helyezés)
Az embernek nagymama/dédnagymama jut eszébe róla.
A Fanni is régi név de visszajött a divatba(talán azért mert becézésnek hangzik), az Irma viszont (még) nem.
Ha csupa nemesi leszármazott közt élsz akkor viszont nem akkora probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!