Hogy tetszik az Irma név?
Az Irma az Irm- kezdetű germán női nevek rövidülése.
Gyakorisága:
Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.
Névnap:
* május 3.
Híres, egyéb Irmák:
* Sztáray Irma grófnő (1863-1941), Erzsébet királyné udvarhölgye, aki 1898. szeptember 10-én, meggyilkolásának napján is kísérője volt [link]
* Patkós Irma magyar színésznő (1900-1996) [link]
* Némethy Irma színésznő (1840-1876) [link]
* Pálffy Irma grófnő, Pálffy Móric altábornagy, Magyarország helytartójának lánya (1852-?)
* Irma Cvikker, a Harry Potter regényekben szereplő roxforti könyvtáros
Nekem kifejezetten tetszik. Tényleg régies, de pont ez adja a báját, ráadásul olyan szolidan elegáns. (megjegyzem, nekem a felemlegetett Irén és Ilona is nagyon tetszik, főleg utóbbi).
Patkós Ilona pedig valami eszméletlen gyönyörű nő, igazi dívának tűnik.
Kedves kerdezo meg 19:42,
En irtam azt, hogy falun gyakrabban elofordulnak ezek a nevek.
Kicsit messze elfantazialtatok nem gondoljatok??? Ettol a kijelentesemtol, addig hogy barmilyen kulonbseget is tennek a varaso meg falusi emberek muveltsege kozott, vagy hogy "maunikashowon" nevelkedtem megis, hogy jutottaok el?
En csupan egy valos statisztikai adatot kozoltem. Erdelyi vagyok es ez nalunk igenis igy van. Es nalunk meg varosiakat sem hivnak Szibillnek, meg ilyen furcs "magyarorsagi" neveket nem igen hallani (Dzsniffer kivetel, de azt is nagyon megszolja mindeki).
Anyukam es parom is falun szuletette es nevelkedett, en is gyerekkorom nagy reszet ott toltottem es mai napig is szivesen segitek az ottani munkalatokban. Szenat forgatok, kapalok, segitek krumplit asni meg ehhez hasonlok, sot moslekot keszitek es tehenet is fejtem.
Varoson es falun is ugyanugy vannak igenytelen, meg muveletlen emberek, es nem ez nem attol van, hogy ki hol szuletett.
Informatikat tanulok, sokat olvasok irodalmat is es nem nezek TV-t, foleg az olcso magyarorszgi "show"-okat. (Nem mintha itt erdelyben jobb lenne a helyzet a TV csatornak szempontjabol, de azert a discoveryn akad egy ket jo musok )
22L
"Pont azért érzi mindenki öregesnek, mert már régóta nem divat ilyen nevet adni a kisbabáknak, így aztán csak idős néniket ismernek ilyen néven. De sosem lehet tudni, egyszer csak felkapják, aztán minden harmadik kislány Irma lesz a játszótéren. Nem egy névvel történt már ez. A Fanni is a 19. században volt divat, nagyanyáink, anyáink korosztálya régiesnek, öregesnek tartotta, aztán az 1990-es évek elején hirtelen megint népszerű lett."
Pontosan pl.: az említett dédnagymamám, dédnagymamáját (nekem: 6. fok: előd, ős vagy felmenő: ősapa, ősanya) Virágnak hívták, az 1840-es években született...
20:05 egyetértünk.
ma 20:15 Félreértettél még véletlenül sem akartam kötekedni, megbántani téged, sőt azt sem feltételeztem, hogy nézted a maunikashowt, én sem tettem, de youtube-os vicces videók és hasonló dolgok kapcsán nagyjából mindenki tudja miről szólt a műsor. Az említett nagymamám édesapja Erdélyi volt (Vajdahunyad), nem tudom, hogy ott mennyire szokás még falun ilyen (pl. Erzsébet, Mária) neveket adni, pedig voltam Erdélyben, de nem találtam magasabbnak a számukat a megszokottnál. Az említett dédnagypapám édesanyját és egy fiatal erdélyi ismerősömet is Zenóbiának hívják/hívták, ami a mi környékünkön pl. ritka név, több a errefelé szokatlan/ritka/"régies" névvel is találkoztam Kolozsvár környékén, pl. Emőke.
-----
Még Irmák pl. (ők biztosan nem parasztnénik voltak):
gróf Zichy Nepomuk Jánosné sz. Kray Irma bárónő (1830-1913) [link] [link]
gróf Károlyi Viktorné sz. Orczy Irma bárónő (1842-1909) [link]
Nekem nem tetszik.
Inkább Hajnal, Gyöngyvirág, Szerénke, Ibolya, Rózsa, Erzsébet, Mária esetleg Írisz.
Megint 22L
Igen, youtube-os vicces vidokat en is lattam, de az ezt illeto megjegyzes inkabb egyik valaszolonak szolt, aki a te valaszodbol kiindulva, allapitotta meg, hogy azon nevelkedhettem.
Kolozsvar mellet szulettem, 6 eve Kolozsvaron lakom. Nalunk az Emoke egyaltalan nem regies nev, vagyon gyakori az en korosztalyomban.
Nagymamam testveret, akit nagyon szerettem Irmanak hivtak, dedim pedig Ida volt. Semmi gond nincs a nevekkel, de mara mar tenyleg oregesnek szamitanak.
De azert szivesebben adnam az Irma nevet a lanyomnak, mint Fatima, Szibill, Dzseniffer meg ilyenek.
Az Erzsebetet meg Mariat nem emlitettem, mert nem latok kulonbseget varosi/falusi aranyban. A '90 es generacioban mar ritkabb, de ismerek jo parat.
Viszont itt is regiokkent valtozik a kulonbozok nevek gyakorisaga. Peldaul velemenyem szerint a szekelysegben gyakoribbak az itt mar regiesnek szamito nevek. Es most elore megjegyzem, hogy semmi bajom a szekelyekkel, parom is az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!