Familysearch. De hogyan?
Beregisztráltam az oldalra, letöltöttem az alkalmazást. De kb eddig jutottam.
Megadtam a saját-apám-anyám adatait és ennyi
Sokan írják, lehet keresni. Talaltam egy opciót, jogy tórténelmi keresések azt hiszem. Kb senkit nem találok meg benne.
Hogyan vágjak bele?
"Első körben a saját nagyszüleim/déd szüleimről is szeretnék tudni. Esetleg nagynéni/nagxbácsi/unokatesó is érdekel. ugyanis 3 éves koromban meghalt apukám, az ő ágáról senkit nem ismerek. ... mégsem vagyunk rokonok."
Ha alig tudsz valamit a felmenőidről, miért vagy benne ilyen biztos, hogy nem a rokonaid?
11!
Mert édesanyám vezetéknevét viselem, anya rokonait pedig ismerem.
Kérdező, a honlapon rengeteg variáció létezik a keresésre. Azt viszont tudnod kell, hogy korlátozott az adattartalom, nagyszülőkről valószínűleg nem fogsz találni adatot. Persze ez attól is függ, hány éves vagy; én 56 vagyok és nagyszüleim házasságiját sikerült megtalálnom az 1940-es évekből, viszont a születésüket már nem, mert 1920 utáni születésik nem igazán vannak; házasságiból is kb. csak 1948-ig lehet találni anyakönyveket, bár van néhány nagyon ritka kivétel, ahol esetleg 50-60-as évekből is van. Extrém szerencsés, aki ezeken a helyeken kutatna.
Az is tudni kell, hogy nem minden levéltár engedte fotózni az anyakönyveket, ezért pl. Pest megyei települések ÁLLAMI anyakönyvei nincsenek fent a FS-ön, valamint - ha jól emlékszem - ilyen még Zemplén megye (igen, régen külön vezették) is.
Unokatestvért egész biztosan nem fogsz ott találni, hisz az unokatestvér a szülő testvérének gyereke, kb. a te generációd, tehát nagy eséllyel még élő személyek. Ilyen adatok nem kutathatók a személyiségi jogok védelme miatt.
Apukád halotti anyakönyvi kivonatát kikérheted a polgármesteri hivatalban az anyakönyvvezetőtől (elhalálozás helye szerint, és tudni kell az időpontot). A halottijában benne lesz a szülei neve, születési helye. Anyukád sem tud segíteni? Csak ismerte apukád családját legalább részben. Próbálj tőle is kérdezősködni, ha van rá módod. (folyt.köv.)
"anya rokonait pedig ismerem"
De lehet, hogy nem minden felmenőjének az összes leszármazottjáról tudsz...
A FS-ön az alábbi módokon tudsz keresgélni (a teljesség igénye nélkül):
1. Település neve szerint: [link]
2. Megyénként lebontva (csak az állami anyakönyvek): [link]
Fontos tudnivaló: állami anyakönyvezés 1895.10.01-jétől van, annál korábbi adatok után az egyházi anyakönyvekben lehet keresgélni, abból sokkal több hozzáférhető, viszont nem árt tudni, hogy a keresett személy melyik felekezethez tartozott.
A kutatás (lehetséges) menetéről egy kis iránymutatás a MACSE oldaláról (tagsági díj nélkül is hozzáférhető): [link]
"a Family Search algoritmusa vagy nem tudom hogy hívják, magától dobálta fel a lehetséges rokonokat, némelyik valós találat volt (unokatestvérek, dédik, oldalágiak stb), azokat hozzáadtam a családfámhoz. Két távoli, élő rokonom is rámtalált így"
Mennyire biztonságos így közkinccsé tenni a családfánkat vajon?...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!