Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Familysearch. De hogyan?

Familysearch. De hogyan?

Figyelt kérdés

Beregisztráltam az oldalra, letöltöttem az alkalmazást. De kb eddig jutottam.

Megadtam a saját-apám-anyám adatait és ennyi

Sokan írják, lehet keresni. Talaltam egy opciót, jogy tórténelmi keresések azt hiszem. Kb senkit nem találok meg benne.

Hogyan vágjak bele?

2023. márc. 27. 18:51
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
35%

"Első körben a saját nagyszüleim/déd szüleimről is szeretnék tudni. Esetleg nagynéni/nagxbácsi/unokatesó is érdekel. ugyanis 3 éves koromban meghalt apukám, az ő ágáról senkit nem ismerek. ... mégsem vagyunk rokonok."

Ha alig tudsz valamit a felmenőidről, miért vagy benne ilyen biztos, hogy nem a rokonaid?

2023. márc. 27. 20:59
 12/39 A kérdező kommentje:

11!

Mert édesanyám vezetéknevét viselem, anya rokonait pedig ismerem.

2023. márc. 27. 21:01
 13/39 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, a honlapon rengeteg variáció létezik a keresésre. Azt viszont tudnod kell, hogy korlátozott az adattartalom, nagyszülőkről valószínűleg nem fogsz találni adatot. Persze ez attól is függ, hány éves vagy; én 56 vagyok és nagyszüleim házasságiját sikerült megtalálnom az 1940-es évekből, viszont a születésüket már nem, mert 1920 utáni születésik nem igazán vannak; házasságiból is kb. csak 1948-ig lehet találni anyakönyveket, bár van néhány nagyon ritka kivétel, ahol esetleg 50-60-as évekből is van. Extrém szerencsés, aki ezeken a helyeken kutatna.

Az is tudni kell, hogy nem minden levéltár engedte fotózni az anyakönyveket, ezért pl. Pest megyei települések ÁLLAMI anyakönyvei nincsenek fent a FS-ön, valamint - ha jól emlékszem - ilyen még Zemplén megye (igen, régen külön vezették) is.

Unokatestvért egész biztosan nem fogsz ott találni, hisz az unokatestvér a szülő testvérének gyereke, kb. a te generációd, tehát nagy eséllyel még élő személyek. Ilyen adatok nem kutathatók a személyiségi jogok védelme miatt.

Apukád halotti anyakönyvi kivonatát kikérheted a polgármesteri hivatalban az anyakönyvvezetőtől (elhalálozás helye szerint, és tudni kell az időpontot). A halottijában benne lesz a szülei neve, születési helye. Anyukád sem tud segíteni? Csak ismerte apukád családját legalább részben. Próbálj tőle is kérdezősködni, ha van rá módod. (folyt.köv.)

2023. márc. 27. 21:02
 14/39 anonim ***** válasza:
39%

"anya rokonait pedig ismerem"

De lehet, hogy nem minden felmenőjének az összes leszármazottjáról tudsz...

2023. márc. 27. 21:04
 15/39 anonim ***** válasza:
92%

A FS-ön az alábbi módokon tudsz keresgélni (a teljesség igénye nélkül):

1. Település neve szerint: [link]

2. Megyénként lebontva (csak az állami anyakönyvek): [link]

Fontos tudnivaló: állami anyakönyvezés 1895.10.01-jétől van, annál korábbi adatok után az egyházi anyakönyvekben lehet keresgélni, abból sokkal több hozzáférhető, viszont nem árt tudni, hogy a keresett személy melyik felekezethez tartozott.

A kutatás (lehetséges) menetéről egy kis iránymutatás a MACSE oldaláról (tagsági díj nélkül is hozzáférhető): [link]

2023. márc. 27. 21:10
 16/39 anonim ***** válasza:
20%
Ha ritka a vezetékneved, Facebook-on is rákereshetsz a nevedre, írj rá a vélt rokonaidra, hogy ismerték-e apukádat.
2023. márc. 27. 21:10
 17/39 anonim ***** válasza:
77%
Valsz az a baj, hogy nem elég régi adatokat keresel.
2023. márc. 27. 22:17
 18/39 anonim ***** válasza:
87%
Én úgy kerestem, hogy létrehoztam a családfámból annyit, amennyi ismeretem volt családtagoktól és születési/halotti anyakönyvi kivonatokból. Ez megvolt nagyszüleim szintjéig. Onnantól a Family Search algoritmusa vagy nem tudom hogy hívják, magától dobálta fel a lehetséges rokonokat, némelyik valós találat volt (unokatestvérek, dédik, oldalágiak stb), azokat hozzáadtam a családfámhoz. Két távoli, élő rokonom is rámtalált így, érdekes volt megosztani a közös emlékeket. A családfa 1800-as évekig van meg jelenleg.
2023. márc. 28. 18:01
 19/39 anonim ***** válasza:
9%

"a Family Search algoritmusa vagy nem tudom hogy hívják, magától dobálta fel a lehetséges rokonokat, némelyik valós találat volt (unokatestvérek, dédik, oldalágiak stb), azokat hozzáadtam a családfámhoz. Két távoli, élő rokonom is rámtalált így"

Mennyire biztonságos így közkinccsé tenni a családfánkat vajon?...

2023. márc. 28. 19:23
 20/39 anonim ***** válasza:
93%
Miért ne lenne az?
2023. márc. 28. 19:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!