Familysearch-n fel lehet tüntetve ha a nagyszülők, dédszülők között volt roma? Én 87-ben születtem.
Nagyszüleidről ott a világon semmit nem fogsz találni, ha 87-ben születtél. Én 20 évvel idősebb vagyok, de nagyszüleimről csak a házassági anyakönyvi bejegyzésüket találtam meg. Esetleg ha késői gyerek vagy te is meg a szüleid is azok voltak, talán erre lehet minimális esélyed. Ez viszont már állami anyakönyvezési időszak bőven, ott ilyen jellegű bejegyzés nem szerepel (esetleg tipikus foglalkozásra tett utalásból lehet következtetni: pl. sármunkás stb.) legfeljebb a vallás, az is csak 1953. előtt (de házasságiból ilyen időszak nem is igen fordul elő ott, mert védett időszak). A régi keresztelési anyakönyveknél fordult elő régen, hogy tettek megjegyzést a cigány származásra, akár így kiírva, akár latinul, esetleg az "újmagyar" kifejezést használva. Ilyet viszont csak 1895.10.01. előtti időszakból találhatsz, ha tudod, milyen vallásúak voltak.
Az indexelt adatokban egészen biztosan nincs feltüntetve, ehhez magukat az anyakönyveket kell átlapozni.
Régebbi (egyházi( anyakönyveken fel volt tüntetve megjegyzésként, de nem volt kötelezö.
A nagyszüleidröl nem biztos, hogy egyáltalán megvannak az anyakönyvek, átlagban még nem járt le a védelmi idö.
De sokkal egyszerübb lenne megkérdezni a család többi idösebb tagját
Nincs, csak kikövetkeztethető.
Az 1700 as évek végén írták csak be azt, hogy "újmagyar". Aztán az elmaradt.
5
Szerintem számít a helységnév is, és a legjobb a képeket folyamatosan látni. Mert voltak a magyar helyeken külön területek, ahol csak a cigányok laktak, de nem írták oda minden egyes bejegyzéshez, hogy hová tartoztak. Téglagyári telep, vagy más, mint ahogy azt is néha írták, hogy tótfalu vagy svábvég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!