Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » A Faragó az cigány vezetéknév?

A Faragó az cigány vezetéknév?

Figyelt kérdés
A párom szülei állandóan azt mondják, hogy tuti cigány vagyok mert a Faragó az cigány vezetéknév. De az én családomban nincs cigány
2022. jún. 24. 13:30
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
100%

Nem! Pl. a Faragó vezetéknév attól függ honnan származnak az őseid, mert nemesi családnév is van ilyen. Pl. van egy nemesi ág akinek a nemességet kapó őse tiszti főorvos volt.

Olvass utána.

Pl. ezen az ágon német is van anyai ágon. Egyébként van olyan nevű német festő is, mint a Faragó nevű nemes feleségének a vezetékneve, aki az 1800-as évek közepén született, akinek a nevét még a Brittish museum is fémjelez. Azt nem tudom, hogy fűződik-e ahhoz a német nénihez rokoni szál, aki a Faragó család egyik leszármazottjának a felesége.

Az meg, hogy mit mond a másik azzal meg nem kell foglalkozni.

Ahol én élek ott is van ugyanolyan nevű, a városba csak ő cigány. Én nem is tudtam addig róla, míg egyszer az egyik nem rendesen címzett levelem nála landolt.

Egyszer volt, hogy a levelemet neki adta oda a postás, mert talán nem volt rendesen címezve, de nagyon jó fej volt, az egyik ismerősömnek odaadta és visszajuttatta nekem a levelet, úgy hogy nem is ismertük egymást, de volt egy közös ismerősünk anno.

Sőt a szomszéd faluba is van teljesen ugyanolyan nevű, mind a vezetékneve és mind a keresztneve egyezik, de ő nem cigány.

Most akkor én is nyüszögjek, ha valaki ilyet mondana nekem, hogy az én vezetéknevem is gyakori a cigányoknál, miközben én nem vagyok cigány? És? És akkor? És akkor mi van? Semmi!

Az van, hogy nem kell foglalkozni az illető fantazmagóriájával!

Pl. több név gyakori felvett név is lehet. Aki vezetéknév alapján dobálózik nemzetiségekkel, az olyan is. Pl. Vannak olyan nevek amikre azt mondaná, hogy na ez az és az, miközben csak az ősei olyan szakmájúak voltak, vagy külföldi származású szigetország lakói voltak. Utóbbi esetben leesne az álla az illetőnek és szégyellné is magát.

Vezetéknév alapján dobálózni butaság!

Le kell szarni aki ilyet mond, de azt is, hogy ki mit mond!

Egyszerűen nem kell foglalkoznod az illetővel.

Egyébként csak csöndben szólok, hogy a vezetékneved nem nemzetiségre vonatkozó név. A Faragó név foglalkozásból kialakuló vezetéknév. Valamelyik ősöd fafaragó volt anno nagyon régen vagy az is lehet hogy felvett név.

Minden vezetéknév vagy helyre, vagy foglalkozásra, vagy tulajdonságra, vagy szülőre vonatkozó név. Ergo nem különbözik pl. az európai emberek vezetékneve sem az amerikai indián nevektől, de pl. a skandináv nevektől sem, ott pl. az apa és az anya neve a gyermek vezetékneve, csak kap egy son vagy egy dottir utónevet, ami azt jelenti , hogy xy fia vagy lánya. Pl. xy Johansson vagy xx Johansdottir, a lányok a dottir nevet kapják, mert az azt jelenti, hogy Jánosnak a lánya.

2022. okt. 16. 15:15
 22/25 anonim ***** válasza:
66%
Wow, szóval Scarlett Johansson fiúnak született? Nem tudtam.
2022. okt. 16. 17:15
 23/25 anonim ***** válasza:
100%

22-es, ugye ez irónia volt?

Ma már csak az izlandi neveknél képződik ilyen módon az apa keresztnevéből a fia vagy lánya neve. Ott a Peter Johanson (vagy Johansson) valóban "János fia Péter"-t jelent. A többi országban csak hagyományként maradt meg, mint vezetéknév, ahhoz hasonlóan, ahogy nálunk is létező vezetéknevek az Apafi, Bátorfy stb. nevek, és természetesen azokban a családokban a lányoknak is ez a vezetékneve.

2022. okt. 16. 17:27
 24/25 anonim ***** válasza:
100%

22-es régen a svédek így adtak nevet, de nem minden skandináv országban. Scarlett Johansson édesapja dán, édesanyja meg lengyel, a dánoknál nem tudom hogy van ez.

De olvastam, hogy a svédeknél így adtak nevet a gyerekeiknek.

2022. okt. 17. 17:00
 25/25 anonim ***** válasza:
100%

Csak példáztam, hogy szülő után kapja a nevet, régen így adtak nevet skandináv területen, de azt elfelejtettem írni, hogy svéd és izlandi területen, ezekről olvastam. A dánoknál nem tudom hogy van.

Mint ahogy pl. az amerikai indiánoknál a tulajdonság alapján adnak nevet pl. Hosszú Farkas, mert langaléta, és a farkashoz hasonlóan vadászik, persze ugye a farkas falkában vadászik amiknek megvan mindegyiknek a saját poziciója, de most csak random írtam egy nevet, illetve talán területekre vonatkozólag is adnak nevet.

Ezért írtam, hogy nálunk sincs másképp csak itt szülő, tulajdonság, szakma, hely, ahol lakik, ha megnézed a nemesek előnevei mindig a helyet fémjelezte ahonnan jöttek.

A lényeget kéne érteni! Scarlett Johansson az apukája után kapta a nevet, de ő már nem Dániában született. Amúgy Karsten Johann fia az eredeti jelentése, amit Scarlett tovább vitt mint vezetéknevet.

Lehet hozni a nagyítót amúgy nyugodtan :), de nem értetted a lényeget, amit mondani akartam azzal, amit írtam.

2022. okt. 17. 17:06
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!