Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Családfa kutatók! igazán...

Családfa kutatók! igazán érdekel, nem kötözködésnek szánom.. de mi értelme ennek?elég ha csak egyetlen 1 ősöd félrelépett és máris vakvágányon vagy, hamis ösvényen haladsz.Nem?

Figyelt kérdés

2020. okt. 5. 22:19
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
#30 olyankor mit csinálsz, ha máshol házasodtak? Én pont itt akadtam el, ráadásul a létező leggyakoribb nevű ősömmel (Nagy...)
2020. okt. 24. 00:21
 32/43 anonim ***** válasza:

30

Semmi gond, én is belekavarodtam. Tulajdonképpen elég lett volna házasságit írni, mivel csak egyházi anyakönyvezés volt.

Ezért lehetett ez a sokféleség, amit írtál. Minden pap, sekrestyés úgy írta be ahogy jónak látta. Emellett persze latinul és olvashatatlanul.

Az 1700-as években és az 1800-as évek elején a bejegyzéseknél ráadásul apja fia, apja lánya megnevezés van, ami nem könnyíti meg a dolgunkat.

Egy ilyen buktába én is bele futottam, hiába van meg a születési anyakönyv, a szülők házassági anyakönyve nincs sehol.

Egyébként a házassági anyakönyveket szeretem, ahol bejegyeztek mindkét szülőpár nevét, foglalkozását is.

2020. okt. 24. 09:21
 33/43 anonim ***** válasza:
0%

Amúgy hülyeség az egész kutatgatás, mert egy csomó ember eleve Dzsingisz Kán leszármazottja.

Utána lehet nézni.

[link]

2020. okt. 24. 17:21
 34/43 anonim ***** válasza:
91%

#31: Párom családjában volt egy ilyen, azzal a nehezítéssel, hogy bár tudtam mindkét fél születési helyét, kb. életkorát, ennek ellenére nem találtam a házasságot egyik helyen sem. Egyébként általában a menyasszony szülő/lakóhelyén tartották a lagzit. Ebben az esetben elkezdtem megnézi, hogy a két szülőhely között milyen települések vannak, és módszeresen elkezdtem átnézni azok anyakönyveit. Szerencsére az életkor miatt le tudtam szűkíteni a keresést minden helyen 2-3 évre. Valahol a két település között félúton meg is találtam. Hogy miért ott volt és hogy ismerkedtek meg, az már valószínűleg rejtély marad (hacsak fel nem találják az időgépet és vissza tudok utazni kideríteni - lenne pár ilyen utam...).

Ha nincsenek ilyen adatok, akkor még nehezebb, de érdemes a környező településeket átnézni, hátha sikerül. Mondjuk a Nagy családnévvel nem egyszerű, az biztos. Nagyon figyelni kell mindenre: keresztszülők, házassági tanúk stb.

2020. okt. 24. 18:27
 35/43 anonim ***** válasza:
91%
#32: "a házassági anyakönyveket szeretem, ahol bejegyeztek mindkét szülőpár nevét, foglalkozását is." - Na, ez a ritka mint a fehér holló. Talán az 1800-as évek második felében már inkább előfordul. Nekem "kedvenceim" a görög katolikus anyakönyvek, ahol még bónuszként sokszor cirill/görög betűkkel írták az anyakönyvet, de igazából magyarul volt minden, csak a betűk voltak mások.. no meg a dátumok, mert valami más megnevezése volt a hónapoknak, meg a napok is másképp voltak. Személyesen ezek szerencsére nem érintenek, de most településeket dolgozok fel, az összes felekezet adatait próbálom összegyűjteni. Nem egyszerű, de haladok.
2020. okt. 24. 18:31
 36/43 anonim ***** válasza:

35

Nálunk 1870 -ben így anyakönyveztek, ráadásul latinul . Agricola, piscator, figulus, pellio.

Ha nincs meg a házassági, akkor azt javasolták az önkormányzatnál, hogy hatósági bizonyítvány formájában kérjek adatokat a születési anyakönyvből. Ott több adat lehet a szülőkről, amit a születési anyakönyvi kivonat nem tartalmaz. Mindez 3000 forint, de a végén lehet, hogy semmit sem tudnak közölni. Én a VIII.kerületi önkormányzattól kérdeztem ezt telefonon, de csak általánosságokban kaptam választ.

2020. okt. 24. 21:31
 37/43 anonim ***** válasza:
#36: Ilyet csak az állami anyakönyvekből lehet kérni (1895.10.01-jétől), az egyháziakból nem. Ahhoz az önkormányzatoknak nincs hozzáférése és nem jogosultak belőle adatot szolgáltatni. Ráadásul önkormányzat bármiféle adatot (akár anyakönyvi kivonatot, akár hatósági bizonyítványt) csak akkor tud kiadni, ha ismered a pontos helyet és dátumot. A fentiekben pont arról volt szó, hogy mi van, akkor ha ezek nem ismertek, hol lehet keresni őket. Hát 1700-1800-as évekből önkormányzatnál semmiképpen, pláne nem pontos adatok nélkül. Amit meg ha tudnánk, akkor nem is biztos, hogy keresnénk.
2020. okt. 24. 21:37
 38/43 anonim ***** válasza:

igen, ez így van, nekem 1900 utáni önkormányzati adatra lett volna szükségem

Az egyházit online szedem le, párezer forintért nagyon megérte a püspökség levéltárában kutakodni .

2020. okt. 24. 21:47
 39/43 anonim ***** válasza:
1895. után én nem keresek egyházit. Amit lehetett, mindent megtaláltam az államiban. Amit meg nem találok, azt ott sem találnám valószínűleg, mert semmi nyomom nincs a néven kívül + Erdélyben is kéne kutatni, az meg nemigen lehetséges.
2020. okt. 24. 22:18
 40/43 anonim ***** válasza:
Az államit hogyan kutatod? Nekem csak hatósági bizonyítvánnyal hajlandók kiadni Budapestről. Sajnos személyesen nem tudok oda menni.
2020. okt. 24. 22:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!