Családfa kutatók! igazán érdekel, nem kötözködésnek szánom.. de mi értelme ennek?elég ha csak egyetlen 1 ősöd félrelépett és máris vakvágányon vagy, hamis ösvényen haladsz.Nem?
Kedves Kérdező!
Itt kevés normális választ fogsz kapni, mert a legtöbben fel sem fogják, hogy más a jogi és más a biológiai apa fogalma.
Arról már nem is beszélve, hogy viharos történelmünk során mindig idegen hadseregek katonái erőszakolták meg a felmenőinket.
Vagy azt gondolják, hogy a törökök -akik egy jó darabig itt voltak- nem szexeltek magyar nőkkel? Vagy a "labancok"? De volt itt német hadsereg, majd jött a nagy Szovjet hadsereg akik mindent elloptak és minden nőt megerőszakoltak akit csak értek.
Természetesen ne feledjük el a földesuraknak az "első éjszaka jogát" sem!
Továbbá a mai nők sem szentek és gyakran fordul elő, hogy kakukkfiókát neveltetnek fel a férjükkel.
Annyira gyakori a nők félrelépése, hogy több országban törvényt hoztak, hogy a férjnek nincsen joga kutakodni ill. DNS vizsgálatot csináltatnia a "családi béke érdekében"
Vagyis a családfakutatás egy nagy önbecsapás.
Aki ezt nem látja be, az gyakorlatilag teljesen hülye.
Egy kis olvasni való egy ORVOSI SZAKLAPBÓL:
„Itt kevés normális választ fogsz kapni, mert a legtöbben fel sem fogják, hogy más a jogi és más a biológiai apa fogalma.”
Nem, mi mind hülyék vagyunk, csak nálad van a bölcsek köve.
„Arról már nem is beszélve, hogy viharos történelmünk során mindig idegen hadseregek katonái erőszakolták meg a felmenőinket.”
Ez reális, amennyiben valamelyik felmenő háború idején született, de mondjuk 1890-ben azért kisebb az esélye.
„Vagy azt gondolják, hogy a törökök -akik egy jó darabig itt voltak- nem szexeltek magyar nőkkel?”
Ha nem nemes vagy, a családfa vissza se vezethető a török időkig, mert csak utána jelent meg az anyakönyvezés, így ez most teljesen irreleváns itt.
„Természetesen ne feledjük el a földesuraknak az "első éjszaka jogát" sem!”
Néha azért konzultálj a történelemtanároddal, és ne a „Nagyon Rejtélyes Titkok a Történelemből, írta Nemere István” könyvekből tájékozódj.
„Annyira gyakori a nők félrelépése, hogy több országban törvényt hoztak, hogy a férjnek nincsen joga kutakodni ill. DNS vizsgálatot csináltatnia a "családi béke érdekében"
Ez a „több ország” konkrétan a franciák, és ha még van is ottani őse valakinek, a legtöbb ember nem DNS alapján készít családfát, hanem okiratok alapján...
22#
Biztosan van pár diplomád, hogy ennyi hülyeséget össze bírtál írni.
Szia, én is elkezdtem családfát kutatni. Mi családilag is tudtuk, hogy az apai nagyanyám zűrzavaros származású. Nem az anyja, hanem annak a gyermektelen testvére nevelte.
Szerintem sok száz évre visszamenőleg semmi sem biztos. Egyébként emiatt a zsidók az anya vonalát követik, mivel az anya az biztos.
Tapasztaltam, hogy a katolikus anyakönyveink az 1700-as években viszont csak az anya keresztnevét tartalmazták, az emiatt teljesen bizonytalan. ilyen esetekben előbb az egyházi házassági anyakönyvet kell megnézni, mert az egyértelműen megmutatja, hogy ki volt az anya.
Utolsó vagyok. 21-nek még üzenném, hogy kicsit sokat képzelsz magadról. Nem vagyunk hülyék.
Tudjuk, hogy ez MIND benne van a pakliban. TE azért tudod, hogy volt olyan rovat a születési anyakönyvben,hogy törvénytelen vagy törvényes a gyerek származása? Matricula legitimitas/ illegitimitas. Ha nincs apa, akkor illegitim a gyerek. Emellett persze volt kakukkfióka is a kedves anyuka vérmérsékletétől függően, amit nyilván nem jelölnek az anyakönyvek. Bár láttam olyat, ahol a bejegyzésben áthúzták az első apa nevét és kijavították másra. Ilyen volt Blaha Lujza első gyerekének születési bejegyzése is.
#26: ezt írod: "katolikus anyakönyveink az 1700-as években viszont csak az anya keresztnevét tartalmazták, az emiatt teljesen bizonytalan. ilyen esetekben előbb az egyházi házassági anyakönyvet kell megnézni, mert az egyértelműen megmutatja, hogy ki volt az anya"
1700-as években eleve csak egyházi anyakönyvet tudsz megnézni, mert nem volt még más. Állami anyakönyvezés 1895.10.01-jétől van Magyarországon. Különböző felekezetű egyházi anyakönyvek vannak, ebből a katolikus (melyikre gondolsz? mert abból van görög és római is) csak az egyik. Ha a katolikus anyakönyvben nincs bent a teljes név, akkor nem értem, mire gondolsz, hol kéne keresni. Nyilván másik felekezet könyvében nem fogod megtalálni. Ráadásul a tartalom felekezetenként, településenként, sőt paponként változhatott. Volt ahol feltüntették mindkét szülőt; volt ahol csak az apát jegyezték be; olyan is volt, amit te írtál, hogy csak az anya keresztnevét. Nagyon változó, nem lehet általánosságban nyilatkozni erről.
28. Más felekezetek anyakönyveit nem ismerem, csak a római katolikusét.
Ott gyakran tapasztaltam, hogy az anya vezetéknevét nem írták ki az 1700-as években. (Csak annyi, hogy Catharina,Magdalena, Maria) Ilyenkor meg kellett keresni a szülők házasságkötési bejegyzését is, mert ott már benne van a feleség (a későbbi anya) vezetékneve is. Normális esetben mindkét szülőt beírtak, de ebben az évszázadban az anyának csak a keresztnevét.
#28: Én értem (kb. 14 éve kutatok, ma már települési szintű családfát készítek éppen), csak félrevezető volkt az a rész, hogy ha a katolikusban nincs benne, akkor az egyháziban kell megnézni. A katolikus is egyházi. Az viszont valóban elkerülte a figyelmemet, hogy egyházi házasságit írtál, ezért elnézést kérek.
Inkább a sokféleségre próbáltam ráirányítani a figyelmet: nem mindenhol és nem mindenki írta úgy, mint az általad eddig látott anyakönyvekben. Én is kutatok r.katolikusban is, ott többnyire a teljes anyja neve fel van tüntetve. Mindentől függetlenül a házasságit mindenképpen meg kell keresni úgyis, hiszen így lehet csak visszafelé haladni. Bár 1700-as években ez már nehézkes, leginkább azért, mert a házasságkötéseknél az életkort ritkán tüntetik fel. Ilyen esetekben még a halotti is segíthet.
Meg hát van egy csomó buktató így is. Pl. nem ott kötöttek házasságot, ahol a gyerek(ek) születtek. Ilyenkor jön a komoly kutatás igazából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!