Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » A gyámügy elviheti ezért a...

A gyámügy elviheti ezért a gyerekeimet?

Figyelt kérdés
Adott egy szórakozóhely ahol minden pénteken karaoki van 21-04-ig.Szeretünk oda járni a 15 éves lányommal.Ő nem szokott alkoholt fogyasztani,én 1-2 vörösboros kólát (de ettől természetesen nem vagyok berúgva)Erre most rájött az ex anyósom és azzal fenyegetőzik,hogy felnyom a gyámügyön és elviteti a lányokat nevelő intézetbe.Én úgy tudom,hogy ha szülői felügyelettel van ott és nem fogyaszt alkoholt,akkor nem lehet belőle probléma,de kicsit elbizonytalanodtam.Tanácsokat szeretnék kérni olyantól,aki tudja a jogszabályokat:Előre is köszönöm.

2013. júl. 21. 11:41
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
24%

Bemásolom az egészet:

Kiskorú veszélyeztetése

195. § (1)

A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti, bűntettet követ el. (0-5 év) szabadságvesztéssel büntetendő.

(2)

Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, büntetendő az a nagykorú személy, aki kiskorút bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére, illetve züllött életmód folytatására rábír, vagy rábírni törekszik. (0-5 év)

(3)

Bűntett miatt büntetendő az a nagykorú személy, aki a kiskorúval kényszermunkát végeztet. (2-8 év)

(4)

Aki a bírósági vagy hatósági határozat alapján nála elhelyezett kiskorú és a kiskorúval kapcsolattartásra jogosult személy közötti kapcsolat kialakítását vagy fenntartását a kapcsolattartás kikényszerítése érdekében alkalmazott bírság kiszabását követően is akadályozza, vétséget követ el. (0-1 év) szabadságvesztéssel büntetendő.

(5)

E tényállás alkalmazásában a kiskorú gondozására, nevelésére vagy felügyeletére köteles személynek kell tekinteni a szülői felügyeletet gyakorló szülő, illetve gyám élettársát, továbbá a szülői felügyeleti jogától megfosztott szülőt, ha a kiskorúval közös háztartásban vagy egy lakásban él.

I. fordulat szerinti meghatározás:

A kiskorú veszélyeztetésének bűntette:

(1)

A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti, bűntettet követ el. (0-5 év) szabadságvesztéssel büntetendő.

1.1. Jogi tárgy:

A kiskorúak testi, szellemi és erkölcsi fejlődése.

2013. júl. 21. 12:17
 12/27 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudja bizonyítani, ráadásul szórakozóhelyre bemehet a lányod. Pláne szülői felügyelettel.

Ilyennel nem foglalkoznak a gyámügyesek, van elég dolguk.

2013. júl. 21. 12:27
 13/27 anonim ***** válasza:
100%
Nem, ezért nem vehetik el a gyerekeidet! Egyébként ez NEM kiskorú veszélyeztetése! Nem bírja rá sem erkölcstelen, sem züllött életmódra, ugyanis nem részegen fetrengő emberek közt van naponta, hanem hétvégente normális szórakozóhelyen, szülői felügyelet mellett kvázi megtanulja a kulturált szórakozást. Egy karaoke bár nem összetévesztendő egy szvingerklubbal, egyáltalán nincs káros hatással az érzelmi-erkölcsi fejlődésére. Igen, fogyasztanak körülötte alkoholt. És? Akkor strandra sem mehet, hiszen ott is söröznek az emberek a pokrócon ülve. Ezen az alapon meg kellene tiltani a szülők otthoni alkoholfogyasztását és az otthoni karaoke-t is, amíg a gyerek el nem éri a 18. évet, és egyáltalán, gyk. vagy fk. közvetlen környezetében is tilosnak kellene lenni az alkoholfogyasztásnak. Ehhez képest a bizonyíthatóan alkoholista szülők gyerekeit sem viszik azonnal intézetbe, sőt! Szóval ne aggódj, emiatt nem kerülnek nevelőintézetbe.
2013. júl. 21. 12:45
 14/27 anonim ***** válasza:
100%

Neki is adott esetben bizonyítani kell szerintem, hogy leitatod a lányod, szóval... vagy csak annak kell bizonyítani, akinek védekeznie kell? Nem tudom.

Mindenesetre ez még mindig sokkal jobb, mint, ha a 15 éves lányod barátokkal megy diszkóba, és részegen, bedrogozva ott fetreng, miközben egymás után másznak rá a pasik. Érdekes, ilyen esetekben kevesen fenyegetőznek gyámüggyel, pedig nem egy ilyen szórakozóhely és nem egy ilyen lányzó van. El lehet dönteni, melyik rosszabb?

2013. júl. 21. 12:45
 15/27 anonim ***** válasza:
100%

Egy karaoke bár szülői felügyelettel való látogatása marhára nem kiskorú veszélyeztetése...

Egs sztriptíz bár vagy kupleráj az lenne, de egy karaoke bár...

Semmi nem fog történni, kiröhögik anyósodat a hatóságok, ha ezzel állít be hozzájuk.

A lányod max. meghallgatják, aki majd elmondja, hogy szeret oda járni és te tiltod neki, hogy alkoholt fogyasszon de amúgy nem is akar és igazolja, hogy te sem vagy tacsni részeg, max. megiszol 1 pohár bornyi alkoholt (1-2 vbk-ban ugye annyi van). Ezt meg akár megihatnád egy vacsorához is és akkor senki nem szólna egy szót sem.

2013. júl. 21. 13:00
 16/27 A kérdező kommentje:

A "kedves"ex anyósom szerint már azért is alkoholista vagyok,mert megiszok 1-2 vörösboros kólát vagy 1 2%-os gyümölcsös sört :)

Az soha nem volt baj,hogy a "kedves fia"miatt éjszakákat nem aludtunk,mert részegen hazajött és felvert mindenkit.

2013. júl. 21. 13:43
 17/27 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ilyen marhaságért nem vihetik el a gyereket, különben már a tizenévesek fele intézetben csücsülne. De az anyóson bosszút állnék, mert egy rosszindulatú korcs.
2013. júl. 21. 14:03
 18/27 A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó!

A bosszú az nem jó,mert az mindig csak újabb bosszút szül,és a végén már azt sem tudjátok,hogy miből indult ki ez az egész.Tudod én csak azt szeretném,hogy végre ő és a kis fiacskája is hagyja,hogy éljük végre nyugodtan az életünket....

2013. júl. 21. 14:12
 19/27 anonim ***** válasza:
Hú hallod, na ilyenkor elgondolkodom azon, hogy csak árva fiúhoz megyek hozzá feleségül (na jó nem, de annyi durva történetet hallottam már az anyósokról...) Rendkívül rosszindulatú egy nő lehet. Gondolom az a hely nem korhatáros, így még az sem lenne törvénysértő, ha a lányod egyedül járna oda - az meg csak jobb, hogy elkíséred. Egyrészt rá tudsz figyelni, hogy ne kerüljön bajba, másrészt egy nagyon jó anya-lánya kapcsolatot feltételez, hogy együtt szórakoztok. Bár nekem lett volna az apámmal olyan kapcsolatom, mint nektek egymással (OK, az apa-lánya kicsit más, de akkor is). Ha anyós nagyon pattog, én cserébe felnyomnám becsületsértésért. Abból talán megtanulná, hogy foglalkozzon a saját dolgával.
2013. júl. 21. 14:23
 20/27 A kérdező kommentje:

Azon gondolkodom,hogy mi csak a karaoki miatt megyünk,tehát egy ideig csinálunk itthon karaokit.

Persze meghívunk egy-két ismerőst is mindig :D

2013. júl. 21. 14:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!