Hogyan segítsünk anyósoméknak, ha már egyszerűen nem tudunk hogyan és miből?
Mindketten betegek, nem tudnak már dolgozni sem az utóbbi néhány évben. Amig tudtak ezt-azt csinálni, nem volt ennyire katasztrófa a helyzet. Néhány rossz döntésük miatt van egy rakat adósságuk, amik részben azért jöttek össze, mert valahogy fel kellett nevelni a gyerekeiket, tiltják anyósom /rész/nyugdíjának 50%-át is, apósom azt sem kap. Havi bevételük max. 120E Ft, ha minden gyerek adja a részét, de ez elég ritka. A gyerekeik közül egyedül a párom dolgozik fix munkahelyen. A testvérei, ha lehet így mondani életművészek. Többet nincs munkájuk mint van. Én nem tudok visszamenni dolgozni, mert az egyik gyermekünkkel vagyok GYOD-on. Mi sem így terveztük az életünket. Rányomja a bélyegét a mi anyagi helyzetünkre, életünkre is.
Folyamatosan éreztetik a nyomást, hogy nem elég amit adni tudunk, nincs mit enni, nem tudják a gyógyszereiket kiváltani, stb. Nem vádaskodnak vagy követelnek, csak csendesen fojtogatnak minket -főleg engem- ezzel. Nem tudok már mit kitalálni. Az új tulaj, akitől a szobát béreljük nekik, bejelentette, hogy emelni fog, nem is keveset. Ezt már nem tudjuk kifizetni anélkül, hogy minket ne küldene padlóra. Anyósom közölte, hogy szép Karácsonyuk lesz majd a híd alatt...
A párom is folyamatosan feszült az egész helyzet miatt, én is. Ez már a kapcsolatunkat is kikezdi, mert egyikünk sem tehet a kialakult helyzetről, de ha elpattan a cérna, akkor csak egymást tudjuk marni. Egyre több a mosolyszünetes időszak, szépen lassan távolodunk egymástól.
Ilyen esetben mégis mi a fenét tudnánk még tenni vagy kitalálni?
#57, Szóval van okosabb ötleted? Mármint azon kívül hogy szarják le őket..
57, Én biztosan nem mondtam, hogy sz*rják le őket. Írtam is fentebb pár ötletet.
És a kérdező sem sz*rja le őket, mert nem jött volna ide kérdést feltenni.
De ha egyszer megírta, hogy kicsi a hely, nincs pénz (ergo a költözés/ összeköltözés nem megoldható..), akkor ezt a szálat el kell engedni és keresni másik lehetőséget.
Egyházi és/vagy civil segítséget.
Ne vesszünk már össze, miközben segíteni szeretnénk..:)
60
A szülők miben segítettek? Eladósodásban? Kiszipolyozásban?
Le kéne ülni átnézni mennyi adósságuk van és hol. Első sorban szerintem azt lenne jó rendezni valahogy. Utána elgondolkozni, hogy nincs-e egy sufnitok otthon, amiből ki lehet alakítani egy szoba-fürdőt alacsony költségvetéssel. Így nektek sem kell állandóan jönni-menni, de mégsem a nyakatokban élnek és lakbért sem kell fizetni. Ami marad, az mehet adósságrendezésre.
Ha már végrehajtás alatt van a tartozásuk, akkor érdemes felkeresni a végrehajtó irodát és egyezkedni velük.
Jobb ötletem sajnos nincs. Szépen megalapozták az életeteket. Az szerintem a férjed dolga, hogy megértesse velük, hogy nincs több nektek sem és hogy a lelki pressziótól sem lesz több. Így is éppen eleget segítetek.
Sajnálom. Én végtelenül sajnálom az ilyen sorsra jutó családokat, mert ez csak egyre rosszabb lesz. Illetve a szülők halálával jön a könnyebbség, de normál ember ugye nem várja a szülei halálát, szóval passz. Patt helyzet, nagyon nem könnyű ez.
51# "Semmi értelme most már hibáztatni a szülőket hogy mit rontottak el." De, van értelme, az anyósék ugyanis azon az alapon zsarolják érzelmileg a kérdező családját, hogy önhibájukon kívül jutottak nehéz helyzetbe. Így a kérdező és a férje is úgy érzik, erkölcsi kötelességük a SAJÁT KÁRUKRA IS segíteni az anyósékat. Ez nem igaz:
- anyósék keményen önsorsrontók
- az a segítség, amit most kapnak a kérdezőéktől, bőven viszonozza azt a segítséget, amit ők nyújtottak
-nem szabad elmaszatolni azt a problémát, hogy az anyóséknak négy gyereke van, bármilyenek is, a többi gyereket ez nem mentesíti, nem lehet az egész problémát a kérdezőékre tolni, akik szintén bajban vannak, beteg gyereket nevelnek
- nem szabad elfelejteni, és jogilag utána kellene nézni, hogy miért az anyósék fizetnek egy olyan ház után hitelt, ami végül nem az övék lett, ha máshogy nem, egy ingyenes jogi tanácsadás keretében utána kellene nézni, lehet-e tenni valamit azzal a rokonnál szemben, aki beleült a készbe.
Azért írtam ezt, hogy a kérdező ne eméssze tovább magát, legyen ereje megmondani, hogy eddig ennyit tudták segíteni, ennyit tudnak ezután is, bármennyire is sajnálja, több nem megy, mert az már a saját családjukat veszélyeztetné.
Mit lehet tenni? Érdeklődni egyházi szervezeteknél, önkormányzatnál, civil szervezeteknél, szociális otthonokban, hátha.
"nem szabad elfelejteni, és jogilag utána kellene nézni, hogy miért az anyósék fizetnek egy olyan ház után hitelt, ami végül nem az övék lett, ha máshogy nem, egy ingyenes jogi tanácsadás keretében utána kellene nézni, lehet-e tenni valamit azzal a rokonnál szemben, aki beleült a készbe."
Írta a kérdező, hogy tiltják tőlük a pénzt erre. Magyarán ez már nem a házra felvett hitelként szerepel, hanem egy végrehajtónál lévő random tartozásként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!