Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Hogyan segítsünk anyósoméknak,...

Hogyan segítsünk anyósoméknak, ha már egyszerűen nem tudunk hogyan és miből?

Figyelt kérdés

Mindketten betegek, nem tudnak már dolgozni sem az utóbbi néhány évben. Amig tudtak ezt-azt csinálni, nem volt ennyire katasztrófa a helyzet. Néhány rossz döntésük miatt van egy rakat adósságuk, amik részben azért jöttek össze, mert valahogy fel kellett nevelni a gyerekeiket, tiltják anyósom /rész/nyugdíjának 50%-át is, apósom azt sem kap. Havi bevételük max. 120E Ft, ha minden gyerek adja a részét, de ez elég ritka. A gyerekeik közül egyedül a párom dolgozik fix munkahelyen. A testvérei, ha lehet így mondani életművészek. Többet nincs munkájuk mint van. Én nem tudok visszamenni dolgozni, mert az egyik gyermekünkkel vagyok GYOD-on. Mi sem így terveztük az életünket. Rányomja a bélyegét a mi anyagi helyzetünkre, életünkre is.

Folyamatosan éreztetik a nyomást, hogy nem elég amit adni tudunk, nincs mit enni, nem tudják a gyógyszereiket kiváltani, stb. Nem vádaskodnak vagy követelnek, csak csendesen fojtogatnak minket -főleg engem- ezzel. Nem tudok már mit kitalálni. Az új tulaj, akitől a szobát béreljük nekik, bejelentette, hogy emelni fog, nem is keveset. Ezt már nem tudjuk kifizetni anélkül, hogy minket ne küldene padlóra. Anyósom közölte, hogy szép Karácsonyuk lesz majd a híd alatt...

A párom is folyamatosan feszült az egész helyzet miatt, én is. Ez már a kapcsolatunkat is kikezdi, mert egyikünk sem tehet a kialakult helyzetről, de ha elpattan a cérna, akkor csak egymást tudjuk marni. Egyre több a mosolyszünetes időszak, szépen lassan távolodunk egymástól.

Ilyen esetben mégis mi a fenét tudnánk még tenni vagy kitalálni?

okt. 30. 07:48
1 2 3 4 5 6 7
 41/65 anonim ***** válasza:
90%
Mennyire betegek? Szerintem ha leírnád,hogy mi a bajuk,lehet kapnál itt segítséget,hogy mit tudnának dolgozni. Elég lenne akár ha ketten napi 4 órát dolgoznának,már segítenének magukon. A havi 120000 ft ról pedig az a véleményem,hogy kettejüknek elég kellene hogy legyen.
okt. 30. 14:03
 42/65 anonim ***** válasza:
100%

#41 a havi 120 ezer nem mindig jön össze, plusz ebből bérleti díjat is fizetnek. Ha azt nem kellene még akkor is kevés mert a kaja és a gyógyszerek egy vagyon és rezsit is kell fizetni.

Úgyhogy azt megértem hogy ennyiből nem jönnek ki.

Azt viszont nem hogy hogy kerültek ilyen helyzetbe. Jó lenne kicsit több információ kérdező, mert így elég nehéz segíteni hogy nem ismerünk minden körülményt.

okt. 30. 14:20
 43/65 anonim ***** válasza:
100%
A tobbi testver hol el? Sajat lakas vagy alberlet?
okt. 30. 15:48
 44/65 anonim ***** válasza:
23%

Lakkatok kozosen egy nagyobb lakasban ahol van kulonszobajuk.

Ok vigyaznak a gyerekre, ha olyan korban vannak akkor nagyszuloi gyeddel ti meg dolgoztok.

Persze nem a legidealisabb de ez is egy opcio.

okt. 30. 18:05
 45/65 anonim ***** válasza:
100%
Szépen vagyunk, hogy egyes ostobák összeköltöztetnék a kérdezőt ezzel a két szalonképtelen senkiházival! Na még csak az kéne! Hogy bíznátok rájuk a gyerekeiteket meg a lakásotokat, ha a saját életüket nem bírják minimumszinten se kézben tartani?
okt. 30. 18:55
 46/65 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Mivel magam is látom, hogy eleg bajos a helyzet, így nem is gondoltam, hogy ennyi választ írtok. Próbálok mindenre válaszolni.

Apósomék dolgos emberek voltak, mindig dolgoztak, de sajnos nem mindenhol jelentették be őket. Nekünk is rengeteget segítettek, ha kellett jöttek betonozni, ha kellett felásta apósom a kertet, mikor a párom lába el volt törve én meg mindenórás voltam a kicsikkel. Anyósom foglalkozott a naggyal, amíg én kórházban voltam, ő látta el az állatokat és vitte a háztartást, amellett, hogy dolgozott is. Volt olyan munkahely, ahonnan anyósomnak évei úsztak el, pedig még szerződése is volt, de kiderült, hogy azt csak neki adtak, hivatalosan be nem jelentették, a cég sem létezett.

Eredetileg az anyai nagyszülőkkel éltek és építkeztek, folyamatosan

bővítették a házat. Későn kapcsoltak, hogy az egyik fiuk a nagypapát megfűzte, hogy írassa rá a házat, mert ő majd vállalkozásba kezd, szegény öreg meg feltétel nélkül megbízott benne. Nem jött be, így kerültek az utcára. Ott indultak el a lejtőn és nem is sikerült visszakapaszkodniuk. A fix munkahelyüket fel kellett adni, mert másik városba, olcsóbb és olcsóbb albérletbe kellett átköltözniük.

Négyen vannak testvérek. A vállalkozó kedvű gyerekük ma már bérletet válthat a pszichiátriára. Szerintem többet van a zártosztályon, mint kint, ő tényleg hajléktalan. Egy lánytestvérük van, de ő nem tud többet segíteni, özvegy, az anyósával van ápolásin, hárman, a fiával élnek egy 1 szobás garzonban. A legfiatalabb tesójuk fél lábbal folyamatosan az állam vendégszeretetét élvezi, szintén nincs bejelentett lakcíme, de a barátnőjével él.

Rokontartásra már gondoltunk, de az ügyvéd szerint felesleges, mert úgy néz ki, a szülők még így is jobb helyzetben vannak, mint a gyerekek.

Apósom 68 éves, alzheimeres. Mostanra már sokszor azt se tudja ki kicsoda. Van, hogy felhív, hogy siessünk haza, mert már este van, ő eljön értünk. Elmondom neki, hogy mi a helyzet, úgy tűnik megérti, majd 5 perc múlva megint hív. A legtöbbször a lányának hisz.

Anyósom 73 éves, cukorbeteg. Nagyjából mindkét szemére megvakult. Az egyik lábát térd fölött le kellett vágni tavaly, szintén a cukra miatt. Nincsenek már munkaképes állapotban. Amíg tudták, csinálták és nem is volt addig ekkora a baj. Az utobbi kb 3 év ami egyre durvább. Még most is tiltanak tőlük olyan hitel miatt, amit még az elúszott házra vettek fel.

Otthont már néztünk, de csillagászati árak vannak, apósomnak meg emelt ellátású, pszichiátriai kell. A családsegítősökkel is beszéltünk. Annyit mondtak, hogy ha mégjobban leromlik az állapotuk, akkor majd ápolási osztályra (elfekvő) kerülhetnek, de annyira nincsenek rossz állapotban, adtak pár címet nappali és esti szállókról, melegedőkről.

A szobáért most 25+rezsit fizetünk, de az új tulaj felújította az egészet, új műszaki cikkeket tett be és decembertől 60+rezsi lesz.

Most kapnak lakhatási támogatást, ingyen ebédet, meg közgyógyot is, de ez így is kevés. Csak a kötszer 10 körül van egy hónapban.

Mi saját házban lakunk, de nekünk is kicsi. 1 szoba +2 félszoba. Alapból 2 gyerekre rendezkedtünk be, de a sors máshogy döntött több szempontból is. Nem tudunk nagyobba költözni.

Nyilván, amíg csak tudunk kitartunk a szoba mellett, de nem valami fényesek a kilátások. Próbálunk olcsóbbat keresni, de olyat ami közel is van, nehéz találni, főleg olyat, ahova be is jelentkezhetnek és hivatalos szerződés is van (ellátások miatt). Ha videkre költöznének, akkor ott meg mi nem tudnánk segiteni, mert a gyerekek mellet nem tudok órákat ingázni, hogy átkötözzem anyóst vagy segítsek fürdeni stb. Akkor arra is fel kell venni valakit, megint csak pénzért és már ott is vagyunk ahol most. Mi nem tudunk vidékre menni, mert a párom munkahelye és a gyerekek iskolái Pestre kötnek minket.

Tudom, hogy nekünk kell megoldást találnunk és meg is fogjuk valahogy oldani, csak egyszerűen néha jó kiadni magamból a gőzt és rohadtul sajnálni magunkat. Majd összeszedem magam lelkileg, aztán megint jobb lesz, de a tegnapi napom nagyon a mélypont volt.

okt. 31. 05:44
 47/65 anonim ***** válasza:
75%
Hú, ez így elég durva. A házat kapó gyereknek kellene oroszlánrészt vállalnia anyósék ellátásában, főként anyagilag. Próbáljatok ingyenes jogi tanácsot kérni. Az önkormányzatoknak szokott lenni ingyenes jogi tanácsadása, de próbálkozhattok civil szervezeteknél is. Akármilyen baja van a többi gyereknek, magukat csak ellátják, valamennyit ki kellene szorítani az anyósék részére. Sajnos azért az anyósék is benne vannak a dologban azzal, hogy nem ellenőrizték, be vannak-e jelentve, túlzottan megbíztak mindenkiben, és hát a gyerekek egy részét sem sikerült megfelelő értékrendűre nevelni. Oké, hogy segíteni akartok, de az eddigiekkel bőven visszaadtátok, amit ők segítettek. Ha ennyit tudtok segíteni, mint eddig, tegyétek, de további erőfeszítésrket már ne préseljetek ki magatokból.
okt. 31. 07:02
 48/65 anonim ***** válasza:
100%

Ez tényleg nagyon nagy baj. Ha a cég nem jelenti be az alkalmazottat, vagy nincs elég körültekintő odafigyelés arra, hogy nincs-e csődhelyzet és társai, fizetőképesség tekintetében is át kell látni mindent.

Voltam már én is számtalan ilyen helyzetben. Az a gond, hogy mindenki csak azt tudja szajkózni, hogy "dolgozni kell!! (Viszont oda is kell figyelni, hogy JOGTISZTA(!) helyzeteket teremtsünk!)

Nem elég csak bemenni egy munkahelyre, robotolni és várni a sült galambot az utasításokat teljesítve.

Komolyabb kéztörés után, középkorúként újraindulni, nem leányálom, de azért viszonylag leküzdhető akadály.

okt. 31. 08:42
 49/65 anonim ***** válasza:
100%

Hol hibáztak anyósék:

-Nem néztek utána, be vannak-e jelentve. Egy sima orvosi látogatásnál is ki kellett volna derülnie, hogy nem érvényes a taj-kártyájuk.

-Egy olyan lakásba tették pénzt, energiát, sőt, vettek fel hitelt, amiben semmi tulajdonrészük. Ilyent soha nem szabad, még családon belül sem! Inkább legyen sértődés.

-Amikor a gyerek elcsaklizta a házat, azonnal perelni kellett volna abból a szempontból, hogy legalább a hitel az ő nevére kerüljön.

-Kineveltek a négyből három önsorsrontó mihasznát.

Most próbáljatok meg segítséget kérni egyházi és civil szervezetektől, hátha akad egy otthonban egy hely szociális alapon. A többi gyereket rokontartásra perelni KELL, ha meg sem próbáljátok, biztos, hogy nem lesz pénz a dologból.

okt. 31. 08:56
 50/65 anonim ***** válasza:
50%

Hiába mit rontottak el anno, most kell megoldani.

Szerintem menjetek ügyvédhez, vagy valaki aki ért a támogatásokhoz és szerezzetek minél többet, hogy kapjanak valamennyit. Lehet neked is kéne dolgozni… nehéz de le kell nyelni, nálam a bátyám lett teljesen mozgásképtelen, hihetetlen ebben az országban baszik rá a kormány. Gyerekre vettetek fel hitelt? Talán még ilyeneket lehetne nézni. Kell valaki aki tud segíteni, ez màr komolyabb.

okt. 31. 09:17
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!