Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Hogy kezelnétek ezt a helyzetet?

Hogy kezelnétek ezt a helyzetet?

Figyelt kérdés

Nemrég született a gyerekünk (3 hete).

Anyumék nagyon próbálnak segíteni, nekem/nekünk a férjemmel.

Anyósoméknál meg mindig azt érzem, hogy “jönnének vendégségbe”. Persze felajánlják, hogy szóljunk, ha segítség kell, de anyum meg bemegy a wc-be észreveszi, hogy nincs kitakarítva megkérdezi, hogy gond-e, ha kitakarítja és ha azt mondom nem, akkor megcsinálja.

Most anyósomnak nyilván nem fogom azt mondani, hogy takarítsa ki a wc-t, ha nem ajánlja fel magától, de így meg egy pár hetes baba mellett teher, hogyha sokat jönnek.

Viszont így meg azt érzik, hogy anyumékat “gyakrabban” hívjuk, mint őket és a férjemet is zavarja, hogy az “ő szüleit nem akarom itt látni”.

Persze jó fáradtak is vagyunk, ami egyikünk türelmének sem kedvez.

Ti hogyan kezelnétek ezt a helyzetet?

2023. jún. 21. 10:40
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/121 anonim ***** válasza:
54%
Neked az a bajod, hogy nem csinál meg helyetettek dolgokat.Férjednek elég ideje van megcsinálni.
2023. jún. 21. 12:57
 52/121 anonim ***** válasza:
31%
És miért nehéz 2 naponta megmondanod neki, mit segítsen?
2023. jún. 21. 12:59
 53/121 anonim ***** válasza:
68%

Tehát ingyen házvezetőnőnek megy az anyád.

Hogy kezelném? Örülnék anyámnak, hogy segít, de eszembe nem jutna, hogy anyóstól wc takarítást kérjek. A mosás az, ami pár gombnyomás, még az is képes rá, akinek csak egy karja van 3-4 ujjal. Teregetni 5-10 perc. Ha anyós nálatok eszik, meg lehet kérni, hogy "kérem, Mari néni, megterítene, amíg én...?".

Másrészt. Wc takarítás. Nálunk érthetetlenül olyan por gyűlik össze a takarítás után néhány órával, hogy az hihetetlen, mégis hellyel-közzel rendben tudom tartani napi 5-10 perc sebtében történő takarítással, áttörléssel. Gondolom, nem száraz húgy, ürülék, por a falon, padlón, tehát nem értem, mit kell ebből nagy ügyet csinálni. Egy nagy bögre forróvizet kiöntesz, felmosóval át, aztán csókolom, felszárad. De ennél is gyorsabb, ha Sanytolt fújsz, aztán törülközővel pár perc várakozás után áttörlöd az egészet.

Apám 4,5 éves koromtól egyedül nevelt gyereket, dolgozott és vitte a háztartást. Igen, fáradt vagy, de olyan dolgokat sorolsz fel, amik kevés alvás mellett is nevetségesek, magad is tudnád csinálni pár perc alatt, és akkor anyukának sem kellene 2 naponta házvezetőnőt játszania.

És tegyük hozzá, bármennyire is azt írod, hogy anyukád segítség, anyós teher, mert nem segít, anyád közben látja, pillantja az unokát akkor is, ha nem ül le vele gügyögni.

2023. jún. 21. 13:10
 54/121 anonim ***** válasza:
73%

"Wc helyett írhattam volna azt is, hogy kipakolja a mosogatógépet, berak egy mosást, megterít, hogy együnk."

Ahogy írták, nagyon durva, hogy ezeket a 2-3 perces feladatokat nem tudjátok megcsinálni a férjeddel együtt, és emiatt nem mehet anyósod.

Egyébként nem tudom, mit vársz, ezt nem fogod tudni úgy kezelni, hogy jól gyere ki belőle. Mármint neked nnyilván az a célod, hogy anyósodék ne menjenek, csak a te anyád, de ha a férjeddel nem akarsz ezen folyton veszekedni, akkor ez van.

2023. jún. 21. 13:15
 55/121 anonim ***** válasza:
65%
Mennyi ideig fejsz? 10:40-kor írtad ki a kérdést és már negyed 2 van, de még mindig itt vagy. Tedd le a telefont és állj neki takarítani.
2023. jún. 21. 13:15
 56/121 anonim ***** válasza:
73%

Nálunk a baráti társaságban van egy mondás: "Kő' valami, idejössz!" - vagyis nem fogjuk senkinél találgatni, hogy mi a kínja meg mit szeretne, tessék szépen elmondani inkább, hogyan segíthetünk.

Anyósoddal is működhetne ez, ha lennél szíves elmondani neked, hogy mit gondolsz a látogatásaidról.

Amúgy nagyon kettős mércével mérsz, Kérdező: anyádnak mindent lehet, ő csinál mindent jól (férjed mit szól ahhoz, hogy anyád kétnaponta nálatok van?), anyósod viszont ne menjen olyan sűrűn. Aha, értem.

Egyébként az az érzésem, hogy itt megint flexi sztori alakul, anyósról egyre több minden derül ki, hogy miért is ő a gonosz a történetben...

2023. jún. 21. 13:27
 57/121 anonim ***** válasza:
32%
*ha lennél szíves elmondani neked ... = lennél szíves elmondani neki
2023. jún. 21. 13:28
 58/121 anonim ***** válasza:
88%

Én megcsinálom a takarításokat, főzéseket....DE azért azok a 10 percek, ahogy az egyik válaszoló írja - sokak tudnak ám lenni. A gyerekkel is lenni, (bár nem tudom, eszik-alszik e vagy fent is van, hasfájós e vagy nem), na meg takarítani, főzni, a párunkkal lenni, belül rendeződni (mégiscsak 3 hete jött ki belőle egy gyerek, minden el van neki /is/ nyomódva, át van rendeződve). Lelkileg és testileg is rendbe kell jönni.

Nekem pl tök nagy segítség volt hogy anyósom az első napokban átjött főzni, rendet tartani. Utána már megmeg csinálgattam mindent. (Nem bírom ha nagyon úszik a lakás, de így is van hogy halogatok egy két dolgot)

Szerintem a férjednek mond el ezt amit itt leírtál.

Nem tudom milyen viszonyban vagy az anyósodékkal, de ha úgy van akkor neki is elmondhatod. Persze nem a wc-t hozva példának. Hanem mondjuk hogy neked nagy segítség lenne, ha néha ki-be pakolna a mosógépbe, felseperne, megterítene vagy épp felmosna. Ha nem vagytok olyan viszonyban akkor , csak a férjeddel tudsz beszélni.

2023. jún. 21. 13:39
 59/121 A kérdező kommentje:

56 Amikor azt írtam, hogy folyamatosan szoptatok vagy fejek, akkor az úgy értettem, hogy folyamatosan szoptatok vagy fejek.

40 percet szopik a gyerek 15-30 percet fejek, mire nem feszít a mellem.

Kb. két óránként újrakezdjük, esténként két és fél óra inkább. A férjem intézi a babát (pelenka csere, büfiztetés), aki minden szoptatás között sír még egy fél órát, aztán alszik egy felet és újrakezdjük.

Legalábbis most éppen ez van. A második szoptatási tanácsadó javaslatára épp próbáljuk kihúzni a szoptatások közötti időt. Na ettől a kislányom teljesen ki van borulva és már a cicin sem nyugszik meg.

2023. jún. 21. 13:44
 60/121 anonim ***** válasza:
89%

59 vagyok... Azt hozzáteszem, hogy az én részemről amikor jöttek, több volt a munka, mint amikor nem... Szeretem őket , de ez az igazság.

Azért nem nagy dolog felajánlani a segítséget, ha annyiszor mennek akkor még szerintem illik is. Ha heti egyszer kétszer, akkor valóban nem, de ha két naponta?

Persze tudom, itt csoda anyák, nők vannak.

Igen, vannak egyedülálló, segítség nélküli szülők is!!! De ahol van lehetőség segítségre, ott miért kéne eljátszani az egyedülállókat?

2023. jún. 21. 13:44
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!