Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Hogy kezelnétek ezt a helyzetet?

Hogy kezelnétek ezt a helyzetet?

Figyelt kérdés

Nemrég született a gyerekünk (3 hete).

Anyumék nagyon próbálnak segíteni, nekem/nekünk a férjemmel.

Anyósoméknál meg mindig azt érzem, hogy “jönnének vendégségbe”. Persze felajánlják, hogy szóljunk, ha segítség kell, de anyum meg bemegy a wc-be észreveszi, hogy nincs kitakarítva megkérdezi, hogy gond-e, ha kitakarítja és ha azt mondom nem, akkor megcsinálja.

Most anyósomnak nyilván nem fogom azt mondani, hogy takarítsa ki a wc-t, ha nem ajánlja fel magától, de így meg egy pár hetes baba mellett teher, hogyha sokat jönnek.

Viszont így meg azt érzik, hogy anyumékat “gyakrabban” hívjuk, mint őket és a férjemet is zavarja, hogy az “ő szüleit nem akarom itt látni”.

Persze jó fáradtak is vagyunk, ami egyikünk türelmének sem kedvez.

Ti hogyan kezelnétek ezt a helyzetet?

2023. jún. 21. 10:40
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ❯❯
 91/121 anonim ***** válasza:
85%

Kedves kérdező!

Mindent nem olvastam el, de pár gondolat: persze, ilyenkor aggodsz, kialvatlan vagy, satöbbi, rendesen gondolkodni is nehéz. Sérülékenyebbek is vagyunk.

Ugyanakkor teny, hogy az apa szülei is ugyanannyira nagyszülők, mindig igyekeztem, hogy ne legyenek kizárva - persze, hogy anyukámmal bensőségesebb a viszony. A segítés és rendrakas sokkal nehezebb anyos mint anya oldalról, hogy ne legyen kevés és bele se masszon a privát szférádba.

Szerintem érdemes a jó viszonyra fókuszálni, egyben az a kérdés merült fel bennem: voltaképpen mi volna anyósodék megjelenésének ideális formája? Bevallom, nem jöttem rá. Van olyan? Vagy úgy érzed, nincs is…

Sok erőt!

2023. jún. 21. 22:12
 92/121 A kérdező kommentje:

92 Nem azt mondanám, hogy nem tudom megmondani, hanem keresem a legjobb megfogalmazást, ami hosszútávon a legkevesebb konfliktust okozza.

A másik, hogy nem érzem, hogy nekem kéne megmondanom anyósoméknak, hogy nem kap vacsorát nálunk, főleg, ha a férjem amúgy nem is ért velem egyet, mert náluk “ez szokás”.

93. Én ki lennék egyezve ezzel a heti 1x átjönnek vendégségbe dologgal. Heti egyszer jönnek 3-4 órát.

Vagy ugorjanak be két naponta, mondjuk egy órára. De ne várják azalatt, hogy kapnak vacsorát vagy lesz sütemény, ne kelljen pluszba bevásárolnunk vagy főznöm, azért mert jönnek. Ha a baba nincs ébren vagy szoptatom végig, akkor fogadják el, hogy aznap nem látják és nem az ő látogatásukhoz igazítjuk a napirendjét, és ne maradjanak itt addig, amíg felkel, hanem akkor aznap nem látták vagy max az ajtóból, amíg a kiságyban van. Az is tök jó lenne, ha nem kellene utánuk pakolni, de néhány bögrét elrakni tényleg a legkevesebb (bár nyilván már erre is ki vagyok hegyezve).

2023. jún. 21. 22:29
 93/121 A kérdező kommentje:

Mármint az elején. Aztán később ha lesz egy beállt napirend és tudom nekik azt mondani, hogy légyszí gyertek 4-re, akkor szívesen venném, ha elvinnék babakocsizni a babát, ha szeretni fogja, meg ők is ráérnek.

Meg teljesen be akarom vonni őket is. Beszéltük a férjemmel is, ha a baba bírni fogja, akkor három hónapos kortól vigyázhat rá mindegyik nagyszülő. Direkt vettünk hozzájuk is babaágyat.

Meg anyósom tanár, azt beszéltük vele is, hogy milyen szuper lesz, ha nyaranta 1-2 hetet vele tölthet majd a lányunk, ha ovis lesz.

2023. jún. 21. 22:45
 94/121 A kérdező kommentje:

Vagy nekem az is jó lenne, ha jönnének két naponta két-négy órára, de akkor “érezzék otthon magukat”, ami egyfelől nem megy, másfelől néha azt érzem anyósom nem is akarja, hogy menjen neki, mert annyira a neveltetésével ellentétes.

Mármint voltunk már együtt nyaralni apartmanban. Ott is megtalálta a kiskanalakat az edényeket, az én konyhám sem bonyolultabb. Az, hogy berohangált és kérdezgette, hogy nálunk melyik fiókban van a kiskanál, ahelyett, hogy kihúzta volna mindhármat (egyben van evőeszköz, abban a tipikus ikeás evőeszköz tartóban, ami az egész fiókot elfoglalja), meg bejön kétszer, hogy kiöntheti-e a vízforralóból a vizet, majd még egyszer, hogy vajon, ha a hat deciig tölti meg, az elég lesz-e a kávéhoz, ez azért nem a tipikus “tehermentesítem a másikat” viselkedés.

2023. jún. 22. 00:23
 95/121 A kérdező kommentje:
Mármint anyósommal beszéltük, hogy milyen klassz lesz, ha vele lesz 1-2 hetet nyaranta a gyerek. Nem a férjemmel.
2023. jún. 22. 01:30
 96/121 anonim ***** válasza:
30%
Legalább ő örül neki.
2023. jún. 22. 01:50
 97/121 anonim ***** válasza:
86%

A férjed azért itt eléggé része a problémának, kérdező. Ha a férjed szerint szokás vacsoráztatni a gyermekágyas kismamához érkező látogatókat, és nem fogja az anyjának megmondani, hogy jöjjön ritkábban, de nem is szolgálja ki,akkor nem értem, mit vársz. Nincs "legjobb megfogalmazás", mert az igazi gond a férjed és hogy szerinte is rendben van, hogy anyósodat ki kell szolgálni, miközben ő nem vesz részt benne. Vagy nem eléggé, nem tudom, kérdező, őszintén szólva kicsit össze-vissza beszélsz, egyszer támogató férjről beszélsz, másszor nem. Én sem annyira értem azt se, hogy minek kell egy kávézáshoz fullosan megteríteni, aztán meg az egész konyhát kitakarítani.

Értem a kávéfőzős problémát, de nekem igazából ez csak azt mutatja, hogy anyósod nem mer nalatok nyúlkálni, a konyhát a te felségterületednek tekinti és nem akar belekavarni. Komolyan nem értem, miért nem lehet simán csak tisztázni, hogy mi a bajod. Mondom még egyszer, szerintem itt inkább a ferjed a hunyó, aki tart az anyjától.

2023. jún. 22. 04:43
 98/121 anonim ***** válasza:
88%

94-re: es ha várják azt a vacsorát vagy sütit, akkor mi van? Nem kapnak és kész. Ebben semmi bonyolult nincs. Nem kell rájuk főzni. Ha toporognak, hogy hol a vacsora, akkor annyi a válasz, hogy nem tudtál főzni, ha nagyon éhesek, kérjenek a ferjedtől szendvicset. Megszokják. Ellentétes a neveltetésével? Kit érdekel?

Viszont ha a férjed ebben nem partner, akkor tényleg ő az igazi probléma.

2023. jún. 22. 05:18
 99/121 anonim ***** válasza:
82%
Azért érzed, hogy nincs jó megoldás, mert nem azt nézed, hogy mi a valódi probléma. Egyetértek az előttem szólókkal: a férjed. Akinek fontosabb, hogy az anyjáéknál "mi a szokás", mint a saját családja nyugalma, a gyermekágyas felesége pihenése.
2023. jún. 22. 05:29
 100/121 A kérdező kommentje:

Bocs, de oldalakon keresztül én voltam a béna, meg a bűnbak.

Most, hogy úgy döntöttetek mégsem normális, hogy idejár mindenki kétnaponta, úgy döntöttetek a férjem az.

Szeretnék felvilágosítani mindenkit, hogy nem bűnbakot keresek, hanem megoldást.

A probléma nem a férjem. A probléma része a férjem, a párom szülei, a saját szüleim és én is. Most azzal, hogy össze-vissza mutogatunk, senki nincs előrébb.

(A férjem amúgy szintén, semmit nem csinál(na), csak a babát és anyósékat látná el meg dolgozna néhány óra alvással, ha engednénk jönni anyósomékat. Szerintem ez elég “támogató” hozzáállás. Csak épp hülyeség.)

Ha valakinek van tényleg előremutató kérdése vagy véleménye, hogy hogyan lehetne ezt tartós sértődés nélkül kezelni, akkor írja le, ha nincs, akkor légyszí tartsa magában.

A tegnapi napból kiindulva szerintem amúgy hanyagolom a kérdést, mert 1-2 választ leszámítva nem segítettek csak stresszeltek a válaszok.

Köszi viszont mindenkinek, aki tényleg jó szándékból írt és nem csak a kárunkra szórakozni jött ide!

2023. jún. 22. 06:59
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!