Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Hogy kezelnétek ezt a helyzetet?

Hogy kezelnétek ezt a helyzetet?

Figyelt kérdés

Nemrég született a gyerekünk (3 hete).

Anyumék nagyon próbálnak segíteni, nekem/nekünk a férjemmel.

Anyósoméknál meg mindig azt érzem, hogy “jönnének vendégségbe”. Persze felajánlják, hogy szóljunk, ha segítség kell, de anyum meg bemegy a wc-be észreveszi, hogy nincs kitakarítva megkérdezi, hogy gond-e, ha kitakarítja és ha azt mondom nem, akkor megcsinálja.

Most anyósomnak nyilván nem fogom azt mondani, hogy takarítsa ki a wc-t, ha nem ajánlja fel magától, de így meg egy pár hetes baba mellett teher, hogyha sokat jönnek.

Viszont így meg azt érzik, hogy anyumékat “gyakrabban” hívjuk, mint őket és a férjemet is zavarja, hogy az “ő szüleit nem akarom itt látni”.

Persze jó fáradtak is vagyunk, ami egyikünk türelmének sem kedvez.

Ti hogyan kezelnétek ezt a helyzetet?

2023. jún. 21. 10:40
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/121 anonim ***** válasza:
84%

Persze felajánlják, hogy szóljunk, ha segítség kell...

Akkor mirol beszelgetunk itt, kerem???

Igaza van az egyik hozzaszolonak. Generalod a feszultseget, pedig meg csak 3 hetes a babad.

2023. jún. 21. 11:16
 22/121 A kérdező kommentje:

19 De a gyereket meg tudja azért fogni kérdezés nélkül, csak úgy mondom.

Múltkor végre a férjemnek sikerült megnyugtatnia, lerakta a babaöbölbe és mondta, hogy addig akkor csinál nekik vacsorát én meg mondtam, hogy akkor lefekszem. Erre anyósom felveszi, hogy akkor “segít fogni, adni a gyereket, hogy ne legyen lerakva”. Mire a baba újra felkelt és még egy 40 percet sírt. (És értem jó szándékból csinálta, meg tényleg nem ez volt a célja, de ettől még nekem nem lesz könnyebb).

2023. jún. 21. 11:18
 23/121 anonim ***** válasza:
87%
Kérdező, anyáddal nyilván vagytok olyan viszonyban, hogy kérdés nélkül takarít a ti otthonotokban (ez a férjednek is oké?), anyóssal nem. Ha anyós állna neki kérdés nélkül wc-t takarítani, akkor lehet, hogy az lenne a problémád, hogy miért nem kérdezi meg előtte, miért kontárkodik bele abba, hogy nálatok mi hogy néz ki, biztos igénytelennek tart stb. Írtad, hogy ők is felajánlották, hogy segítenek, csak szólj. Hát akkor szólj, mondd meg, hogy szívesen vennéd, ha kipakolná a mosógépet, elmosogatna, kiporszívózná a nappalit stb.
2023. jún. 21. 11:18
 24/121 anonim ***** válasza:
45%

Több gondolatom is van a kérdésedhez.

1. Ha kupleráj van, akkor ne hívjatok és ne fogadjatok vendéget. Se anyóst, se anyukádat, senkit. Amikor helyreáll a rend, kialakul a napirend, akkorra hívjátok a családot a baba két alvásideje közé.

2. Ismerős ez a mellgyulladásos időszak. Az első kb 6 hétben én is ezzel szenvedtem, kétszer magas lázzal is, így tudom, miről beszélsz. Emellett nem fog az ember 10 percet vécét meg csempét súrolni, mert minden mozdulat fáj. A fejéssel is max enyhül. A jó hír, hogy hamarosan beáll a kereslet-kínálat a tejtermelés és a baba igénye mentén, akkor jobban leszel te is.

3. Mit keres 2 naponta egy harmadik ember a házatokban a 3 hetes baba mellett? Két felnőtt ember nem tud meglenni együtt, és ellátni a fekszik, eszik, pukizik babát? Apuka minimál takarít, anyuka a babát nyugtatja, ha sírós, és lejjebb viszik az elvárásokat rövid időre a háztartást illetően.

4. Nem vagy köteles vendégeket ellátni, szórakoztatni friss szülési sebbel és a csecsemővel a karodon. Bőven lesz ideje a rokonoknak megismerni a picit (és fárasztani titeket) a következő években. Bírjanak ki egy kis szünetet.

5. Ha a férjed reklamál a megkülönböztetés miatt, akkor hívja meg az anyját és foglalkozzon vele ő. De azt nem várhatja el senki, hogy kiülj hozzájuk bazári majomnak és játékszerként körbeadd a babát buksi simire, majd amikor zavaró a sírása, tűnjetek el elrendezni. Simán maradhatsz vele a szobában, a nappaliban meg bulizzon, aki akar.

2023. jún. 21. 11:19
 25/121 anonim ***** válasza:
87%

De ha felajánlották, hogy szóljál, ha segíteni kell, mi a tökömért nem mondod neki, hogy mit segítsen....?

Magadnak generálod a problémát. Legközelebb, ha jön, megmondod, hogy most hasznát vennéd a segítségnek, amit felajánlottak, és megmondod, mit csináljon. Ennyi. Biztos nem fogja megtagadni.

Vagy odaadod a babát, megfogja, te meg addig csinálod, ez ilyen egyszerű. A férjednek meg gondolom az teher, hogy any@d 2 naponta odajár és nem hagy családként funkcionálni.

Amúgy 2 gyereket szültem, szoptattam és komolyan mondom, sosem kellett 2 naponta odajárnia senkinek, nem tudom, milyen mocskos csináltok, amit a férjed nem tud rendbe rakni, ha már a te gyereked állítólag egész nap nem alszik 1 órát, hogy kicsit rendbe kapd a házat.

Tetszik vagy sem, anyósod ugyanolyan nagymama, mint az anyád, a férjed meg annyiszor hívja meg, ahányszor akarja.

2023. jún. 21. 11:20
 26/121 anonim ***** válasza:
42%

Én megértem a kérdezőt, ő hordta ki és szülte meg azt a gyereket, mindössze 3 hete. Ennyi idő alatt még a szülésből sem lehet regenerálódni, mellesleg ömlik a teje is, és a gyerek sem alszik túl jól. Miért meglepő, hogy a saját anyját jobban elviseli? Az anyósa neki kvázi "idegen", a saját anyjával meg nem kell köntörfalaznia.

A férj meg vagy akkor szedje össze magát, takarítson, tehermentesítsen, aztán hívhatja az anyját, ha annyira akarja, vagy hívhat takarítót is akár.

2023. jún. 21. 11:25
 27/121 anonim ***** válasza:
75%
Kérdező, te fordítva ülsz a lovon. Megszületett a baba, innentől kezdve ti hárman egy család vagytok. Nektek kell ellátni a babát és egyben vezetni a háztartást. Fel kell nőni a feladathoz. Segítséget kérhetsz a szülőktől, de nem várhatod el senkitől! Míg édesanyád helyetted és a féjed helyett dolgozik 2 naponta nálatok, anyósod felajánlotta a segítségét, tehát kérhetsz tőle segítséget nyugodtan, de nem várhatod el tőle, hogy a ti dolgotokat megcsinálja helyettetek. Annyira bonyolult amúgy szólni anyósnak, hogy segíts légyszíves ebben, vagy abban? Vagy anyósra/édesanyádra bízni addig a babát, amíg te takarítassz? Remélem csak a fáradtság miatt vagy ilyen nehéz eset..
2023. jún. 21. 11:28
 28/121 anonim ***** válasza:
84%

"Persze felajánlják, hogy szóljunk, ha segítség kell"

. Akkor szólj, b*meg...

2023. jún. 21. 11:30
 29/121 anonim ***** válasza:
41%

3 hetes gyerekágyas vagy, a leírás alapján igény szerint szoptatsz.

Szoptatsz, fejsz, spontán ömlik a tejed, alul ott a lochia... kialvatlan vagy.

A tanult anyósnak, meg a bamba férjednek azt kellene felfogni, hogy egy ilyen helyzetben, megiscsak az saját anyád az akit szívesen látsz.

Nem após kell oda, amikor nyikkan egyet a baba és beindul a tejed.

Ez csak hatalmaskodás, fontoskodás, rivalizálás anyósod részéről.

Nekem 2 fiam van, de eszem ágában sincs ezt csinálni a jövendő menyeimmel, pedig szülésznő voltam.

Teljesen természetes, hogy ilyenkor max. a saját anyját akarja maga mellett egy gyerekágyas.

2023. jún. 21. 11:40
 30/121 anonim ***** válasza:
35%
Botrány, hogy ilyen mentális állapotok vannak, mint nálad kérdező. Sajnálom, mert ez nélküled, idegenek segítségével nem fog megoldódni. Neked kell beletenni.
2023. jún. 21. 11:46
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!