Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Szerintetek elvárható lenne,...

Szerintetek elvárható lenne, hogy időnként támogassanak?

Figyelt kérdés

Mielőtt nekem esnétek, szeretnék párhuzamot vonni a szüleimmel, de nem azért, hogy jogalapot nyerjek a felvetésemnek, inkább a véleményekre vagyok kíváncsi.

Tehát a szüleim munkás emberek, nem kiugró jövedelemmel, ráadásul édesanyám már egy ideje rokkantnyugdíjas. Havi bevételük kb 500e Ft, kiadásuk jó részét anyu kezelése és ápolása teszi ki. Feleségemmel már néhány éve kiköltöztünk, szerencsére sikerült anyagilag megalapozni a jövőnket, de azért így is rengeteg a kiadás, mint bármelyik, fiatal felnőtt esetében. Anyuék mindig igyekeztek támogatni: sokat nem tudtak adni soha, de adtak pénzt amikor kiköltöztünk, amikor kocsit vettünk vagy amikor lakást, összességében milliós nagyságrendben kaptunk támogatást az elmúlt években.

És akkor megérkeztünk anyósomékhoz. Mindketten dolgoznak, havi bevételük 800e - 1m Ft és tudni kell róluk, hogy ők az igazi, tankkönyvbe illő, szűkmarkú emberek. A fizetés mellett vannak bankibetéteik, állampapír illetve egyéb befektetések. Nagyobb kiadásaik nincsenek. És kérlek, higyjétek el, hogy nem a rosszindulat szól belőlem, de az esküvőn kívül soha egy fillér támogatást nem kaptunk, sőt, igazából az esküvőre sem sokat, de mindegy.

Soha nem kértünk és enélkül is megoldódott, de őszintén szólva nagyon jól jött volna lakásvásárláskor vagy amikor felújítottunk, és itt nem arról van szó, hogy addig kell nyújtózkodni ameddig a takaró ér, hanem arról, hogy azért jelentősen gyorsabb lett volna az egész ha kisegítenek.

Jó példa erre az, hogy rendszeresen kérdeztek a kisunoka felől és kénytelen voltam azt válaszolni, hogy kisunoka akkor lesz, amikor minden feltételt megteremtünk hozzá.

Jelentem, a kisunoka már úton, de ez megvalósulhatott volna 2-3 évvel ezelőtt is.

Mit a véleményetek, ti elvárnátok a támogatást amikor tudjátok, hogy lenne miből? Illetve természetesen a szülők nézőpontjára is kíváncsi lennék.

Köszönöm

2022. nov. 25. 21:06
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
91%
Nekem az a véleményem, hogy manapság az a legnagyobb támogatás, ha a szülők nem szorulnak a felnőtt gyerekeik anyagi segítségére. Sosem jutott eszembe anyagi támogatást kérni, elfogadni a szüleimtől, amikor már elköltöztem, családot alapítottam és önálló életet éltem. Az utolsó anyagi támogatás az esküvőnk volt, onnantól számomra az volt a természetes, hogy minden pénzügyi dologban önállóan döntünk a házastársammal és ehhez az anyagiakat is magunk teremtjük meg, illetve kaptunk a szüleimtől kölcsön, amikor építkeztünk és sürgősen kellett valamennyi pénz, de ezt fillérre vissza is adtuk. Ismerek olyan családokat, ahol a szülő erőn felül támogatja a gyerekét, neki nyilvánvalóan kevesebb a bevétele, mint a gyerekének, ilyenkor én etikátlannak tartom, ha a gyerek elfogadja a támogatást. Ha egy idősebb szülőnek viszonylag magas a bevétele, azt tartom jónak, ha kiélvezi ezt, pl utazgat, igényes környezetben él, de megtakarít is azért, hogy később, ha esetleg gondozásra szorul, abból fedezni lehessen a kiadásokat. Valószínűleg azért magas a bevétele, mert tett érte, sokat dolgozik, ezét teljes joggal magára fordíthatja. Maximum csak megköszönni lehet, elvárni nem ilyen helyzetben az anyagi segítséget.
2022. nov. 26. 02:54
 12/38 anonim ***** válasza:
84%
Nagyon jo te meg mindig kapni akarsz. Kinek szülitek a gyereket? Nem jogos ha támogatást vársz. Ha többet pénz kell, dolgozz többet. Ennyi
2022. nov. 26. 02:56
 13/38 anonim ***** válasza:
87%

Biztos nem fogadnék el semmiféle pénzt a rokkantnyugdíjas anyáméktól sem, akik ráadásul nincsenek is nagyon eleresztve anyagilag. Még ha nagyon erősködnének is, arra kérném őket, ha már nem akarják elkölteni azt a pénzt, tegyék félre maguknak, mert előbb-utóbb szükségük lesz rá. Anyósodéknak miért kellene támogatni két külföldi -átlag magyarországihoz képest- jó jövedelmű embert?

Még a nagyszülőket is elő lehetne rángatni, nem gondolod? Mi az, hogy Juci mama nem utalja át nektek automatice a fél nyugdíját? Ha megtette volna, akkor 30 helyett már 27,5 éves korotokban jöhetett volna a kis dédunoka, nemigaz?

2022. nov. 26. 04:03
 14/38 anonim ***** válasza:
35%

Én mindig kaptam támogatást a szüleimtől. Mindig azt mondják, hogy nem viszik el a hátukon. Soha nem volt részemről elvárás, dolgozok, segítek amiben tudok. Soha nem kértem, mindig maguktól adtak.

Ellenben az egyik unokájuknak csak elvárásai vannak, cserébe nem sok kedvességet ad. És őt is támogatják szó nélkül. Ha nem tehetnék meg, nyilván nem támogatnák.

2022. nov. 26. 06:51
 15/38 anonim ***** válasza:
86%
Nem, egyáltalán nem kell hogy támogassanak benneteket. A ti életetek ti alakítjátok. A te logikádat alapul véve tulajdonképpen fel is kothettek volna magukat az eskuvotok után, akkor legalább a feleséged örökölt volna mindent és már előrébb járnatok.
2022. nov. 26. 06:58
 16/38 anonim ***** válasza:
81%

Elsülyedtem volna szégyenemben, ha elfogadtam volna a szüleimtől a pénzt, amikor nekik is nagy szükségük van a pénzre..

Imádom az olyan gyíkokat, akik folyamatosan mások pénztárcájukban túrkálnak..Nem érzed mennyire gáz vagy? Kikéred magadnak, hogy nem támogatnak anyósék?! Felháborít, hogy előbb lehetett volna gyerek, de anyósék nem adtak rá pénzt??! 😂🤦‍♀️ Te melyik bolygóról tévedtél el?

Mondjuk számomra az is érdekes, hogy hányan tudják mennyi az anyós-após bevétele..

Senkinek nem kötelező a felnőtt gyerekét támogatni.

Te akartál kocsit, házat, gyereket. Nem anyósék..

Addig kell nyújtozni, amíg ér a takaró..

2022. nov. 26. 07:19
 17/38 A kérdező kommentje:

Azért helyenként kiütközött a jó gyk mentalitás, végre valaki akit jól meglehet savazni :D

Anyukáméktól azért fogadtam el, mert kérte, hogy fogadjam el, mondván, hogy ezeket nekünk rakják félre, ők nem fogják elköltelni és szeretne támogatni bennünket. Esetenként ez 4-5-600k volt. De majd legközelebb előbb megkérdezem a gyakoris felhasználókat, hogy szerintük ez bűn e.

Anyósékkal teljesen jó a kapcsolatom és ahogy a szüleimtől sem, tőlük se kértünk egy árva fillért sem, soha, még akkor sem amikor némileg megszorultunk. Azért vetődött fel bennem a kérdés, mert a szüleimnek ez olyan természetesen jött, nem is volt számukra opció, hogy nem adnak. A másik oldalon pedig még célzás szintjén sem került elő, és bemutatva a körülményeket érdeklődtem, hogy másoknál ez hogy működik, szerintük normális e vagy sem.

Köszönöm minden kedves hozzászólónak, hogy kifejtette a véleményét. A kreténekét is.

2022. nov. 26. 08:51
 18/38 anonim ***** válasza:
85%

Nem. Nem normális pénzt elfogadni olyan szülőtől, aki maga is beteg és rászorul, majd azzal a kifogással élni, de hát a szülő akarta/kérte..

Az sem normális, hogy egyáltalán eszedbe jut mások tárcájában túrkálni és elvárni.

2022. nov. 26. 09:14
 19/38 anonim ***** válasza:
76%

30 évesen? Mi 33-38 évesen SEM rendelkezünk saját lakással, autóval, mert a szüleink nem tudtak milliókkal?! támogatni, hitelre meg nem akarunk vásárolni.

Röhejes az elvárásod anyósodék felé. Eleve az ő pénzük, azt csinálnak vele, amit szeretnének.

Miért kéne rátok költeniük, mikor mndenetek! megvan?

2022. nov. 26. 09:39
 20/38 anonim ***** válasza:
86%
Szerintem nem elvárható a támogatásuk. Amennyi fizetést írsz hozzájuk, attól azért még nem számítanak gazdagnak. Van megtakarításuk? Miért zavar téged? Lehet nyugdíjas korukra rakták félre. Miért kockáztatnák azzal, hogy nektek adják oda? Ti nem kerestek ennyit se? Imádom, amikor a szegényebb, tanulatlanabb rokonok úgy néznek a normál módon kereső kicsit tanultabb rokonaikra, mint valami amerikai nagybácsikra, és lejmolnák őket le minden módon. A saját szüleidtől én a helyedben nem fogadtam volna el a támogatást. Szerintem a szülők leginkább azzal támogatják a gyerekeiket, ha eltartják magukat annyira, hogy a saját örökségüket már ne kelljen felélniük, és tovább tudják adni. De, hacsak nem keresnek milliókat, én nem várnám el, hogy a folyó fizetésükből még engem is finanszírozzanak.
2022. nov. 26. 09:55
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!