Fizetnétek anyóstartást?
Jogilag holtig tartó haszonélvezeti joga van, nem tulajdonos. Fizetem a rezsit, takarítok, mosok, bevásárolok.
Lakbért kér tőlem, amiért itt lakhatok. Ti fizettek ilyesmit? Én ezt nem tudom hova tenni. Főleg azok után, hogy kisebb felújításokat is kifizettem.
Azért lakunk itt, hogy ne vigyék el a feje felől, mert képtelen már bármit elintézni és nem is telne rá neki. A férjem csendben bólogat.
"A ti ott lakásotok nem védi meg a lakást az eladástól."
Vagy de: "Fizetem a rezsit, takarítok, mosok, bevásárolok.""Azért lakunk itt, hogy ne vigyék el a feje felől, mert képtelen már bármit elintézni és nem is telne rá neki. "
Ez nem anyóstartás (nem létező fogalom amúgy is). Él a haszonélvezeti jogával, ennyi történik.
Ha ott éltek, a minimum, hogy a rezsi rátok eső részét fizeted és elvégzitek a rátok eső házimunkát. Anyósra természetesen nem kell se főznöd, se takarítanod. Viszont bármikor mondhatja, hogy fel is út, le is út, és joga van bérleti díjat is szedni ha ott laktok.
A felújításokat a tulajdonosnak kell finanszírozni, ezt is szabályozza a haszonélvezeti jog. Ha te finanszírozod, miközben nem vagy tulaj, akkor balek vagy.
A lakást nem viszik el a feje felől, mivel bármennyivel is tartozik, nem ő a tulaj - az ingatlan tulajdonjoga bármikor megváltozhat, és ez nem változtat az ő haszonélvezeti jogán. Tehát ha elárverezik a házat, őt akkor sem tudják kirakni.
"amit a férje hagyott a családra."
Ok, de az örökölt lakás többet ér.
lakbért kérhet a haszonélvező akár tulajdonostól is. Ez nem "anyóstartás", mellesleg az az anyós a férjed anyja, és rokontartás már lehet (de a laknbér nem az).
A mostást takarítást meg osszd be a férjeddel. Illetve ő viselje az anyuka gondját.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!